Dagens coronaoverblik: Et fortroligt notat lækket og frygt for stigende ledighed

LYNOPDATERING: Et fortroligt notat fra Statens Serum Institut viser, hvor det er mindst og mest risikabelt at åbne, topøkonomer presser på for en plan for at genoprette økonomien, mens Kommissionen frygter mange mistede job i turismeindustrien. Få dit hurtige coronaoverblik her.

Kommissionen frygter, at aflyste sommerferieplaner vil koste millioner af job i Europa, der er tilknyttet turismeindustrien.
Kommissionen frygter, at aflyste sommerferieplaner vil koste millioner af job i Europa, der er tilknyttet turismeindustrien.Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Velkommen til lørdagens coronaoverblik, hvor Altinget giver dig de nyeste tal og et hurtigt overblik over de politiske, økonomiske og globale nyheder om virussen. 

Politik 
I næste uge skal Folketingets partier tilbage til forhandlingsbordet og blive enige om anden fase af genåbningen.

Her kan de blandt andet støtte sig op af et fortroligt notat, som DR og TV 2 er kommet i besiddelse af. I notatet vurderer Statens Serum Institut, hvad der er mest risikabelt at åbne, dog med det forbehold, at vurderingerne er "usikre og forenklede".
Notatet viser, at efterskoler, forlystelsesparker og fitnesscentre er blandt de mest risikable steder at genåbne. I den modsatte ender finder man biblioteker, zoologiske haver, museer og udendørs arealer.
Se hele listen over initiativer og deres smitterisiko hos DR og TV 2

Vurderingerne fra Statens Serum Institut er dog ikke det eneste, som politikerne har at læne sig op ad. Efter norsk forbillede har regeringen nedsat en hurtigtarbejdende gruppe bestående af tre økonomer.
De skal regne på de økonomiske konsekvenser af forskellige tiltag og lægge beregningerne åbent frem 6. maj. Det fremgår af et kommissorium, som Altinget har set.
Professor Torben M. Andersen bliver formand for gruppen, og han får selskab af professor Michael Svarer og professor Philipp Schröder. 
 
Økonomi 
Regeringen bør lægge en plan for økonomisk genopretning nu, siger tre af landets fremmeste økonomer til Altinget.
Planen kan med fordel inddeles i forskellige sekvenser, som kan tilpasses løbende, i takt med at vi bliver klogere på, hvor hårdt tilbageslaget bliver for dansk økonomi som følge af corona, lyder det fra tidligere overvismand Michael Svarer. 
Finansministeren er tavs, mens Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, siger, det er “alt for tidligt”. Der er stadig brug for bedre overblik over de sundhedsmæssige forhold, den økonomiske krises karakter, og hvilke brancher der er i krise, før regeringen kan lægge planer for at sparke gang i økonomien, lyder det fra finansordføreren.

Vi er netop gået ind i den sidste forårsmåned, og det fik landets to største erhvervsorganisationer til at advare om et hop i ledighedskøen, skrev Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad
Frygten er lørdag formiddag blevet bekræftet af tal fra Beskæftigelsesministeriet, der viser, at 5.402 personer i går meldte sig i arbejdsløshedskøen mod 3.644 på en almindelig 1. maj.
"En voldsom udvikling," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til DR.
Antallet af ledige er steget med 51.360 fra 9. marts, så ledighedskøen nu tæller 182.975.*

Globalt 
Den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA har hastegodkendt lægemidlet Remdesivir til behandling af coronavirus i USA. Det skriver DR
FDA har dog kun tilladt, at lægemidlet tages i brug i nødstilfælde, hvor der ikke er andre behandlingsmuligheder. Det er selskabet Gilead Sciences, der har udviklet Remdesivir.

Rekordmange ventes at lade kufferten blive hjemme i sommerferien, hvor mange af os ellers plejer at valfarte mod europæiske strande og storbyer.
Og det kommer til at koste millioner af job i Europa, hvor mere end hver tiende europæer i arbejde har job inden for en branche, der direkte eller indirekte er afhængig af turismen, såsom rejser, transport, restauranter og hoteller.
”Kommissionen vurderer, at turismens økosystem kan tabe mindst 50 procent af sin omsætning i 2020. Situationen er særlig svær i Sydeuropa,” siger EU-Kommissionens næstformand Věra Jouravá i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Testede og indlagte i Danmark

  • Foreløbigt er 206.576 blevet testet for coronavirus i alt i Danmark, og på få dage har Danmark nu overhalet Norge i antal tests, også målt per indbygger, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
  • Fredag var der 460 døde, og det var otte mere end torsdag. Til gengæld faldt antallet af indlagte med seks.

* Artiklen er opdateret klokken 10:30 med nye ledighedstal fra Beskæftigelsesministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

Vera Jourová

Næstformand, EU-Kommissionen (værdier og gennemsigtighed)
cand.jur. (Charles Uni. 2012)

0:000:00