Topøkonomer og partier: Regeringen bør gå i gang med at lægge en økonomisk genopretningsplan nu

CORONAKRISE: R og V har undret sig over, at regeringen ikke indkalder til forhandlinger om, hvordan der skal komme gang i økonomien igen. Det vil være klogt at gå i gang med første del af genopretningen nu, siger økonomer. Det er for tidligt, siger S-ordfører. Finansministeren vil ikke kommentere.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cecilie ToftKristine Korsgaard

Coronakrisen har fået økonomien til at styrtdykke, og det er på tide at komme i gang med at lægge en plan for, hvordan kurven skal knækkes.

For selv om man ikke kan lægge sig fast på en samlet, detaljeret og langsigtet plan for genopretning af økonomien endnu, fordi krisen udvikler sig hurtigt og uforudsigeligt, kan regeringen med fordel tegne første del af planen og sætte nogle konkrete initiativer i værk med det samme.

Det siger tre af landets fremmeste økonomer til Altinget.

”De bør lave en plan, som inddeles i forskellige sekvenser, så man kan tilpasse planen i takt med, at vi ved mere om, hvor dybt et tilbageslag den danske økonomi får som følge af corona,” siger tidligere overvismand Michael Svarer.

Der er mange ting - de sundhedsmæssige forhold, den økonomiske krises karakter, og hvilke brancher, der er i krise - man skal have et meget godt overblik over, før man beslutter sig for, hvordan man sætter ind, for sådan en situation kan udvikle sig.

Christian Rabjerg Madsen (S)
Finansordfører

De bør lave en plan, som inddeles i forskellige sekvenser, så man kan tilpasse planen i takt med, at vi ved mere om, hvor dybt et tilbageslag den danske økonomi får som følge af corona

Michael Svarer
Professor i økonomi og tidligere overvismand

Han bakkes op af tidligere overvismand Torben M. Andersen og nuværende vismand Carl-Johan Dalgaard.

De tre økonomer mener, at politikerne bør begynde at prioritere og forhandle om de første finanspolitiske instrumenter nu.

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor regeringen og finansministeren er så nølende. Det, jeg savner, er en klar retning for den økonomiske politik - den er der ikke i dag.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Finansordfører

Wammen: Den rigtige rækkefølge
Dermed stiger presset på regeringen for at komme med en første skitse til, hvordan den hårdt ramte samfundsøkonomi kan komme på fode igen.

Men ud over Mette Frederiksens melding i går 1. maj om, at man vil fremrykke grønne renoveringer af almene boliger for godt 18 milliarder kroner, vil regeringen endnu ikke tage initiativ til sådan en plan.

Læs også: Her er Mette Frederiksens 1. maj-tale: Milliarder til genopretning og fornyet håb for Arne 

”Det er vigtigt, at vi tager tingene i den rigtige rækkefølge. Den økonomiske politik skal doseres rigtigt, ellers kommer vi til at gøre mere skade end gavn,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) i Folketingssalen under en forespørgselsdebat onsdag.

Han vil ikke svare på Altingets spørgsmål om, hvornår regeringen vil tage initiativ til at begynde at skitsere en genopretningsplan for økonomien, eller hvad han siger til økonomernes anbefaling om at tage de første skridt med det samme.

Fokus er foreløbig på hjælpepakker
Ministeren henviser via sine pressefolk til finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S), som siger, at ”vores fokus lige nu er de hjælpepakker, som holder hånden under mere end 100.000 arbejdspladser”.

”Det er alt for tidligt at svare på, om der er behov for en genopretningsplan, som er inddelt i faser,” siger ordføreren om økonomernes forslag.

Rabjerg Madsen mener, der er brug for bedre overblik over ”de sundhedsmæssige forhold, den økonomiske krises karakter, og hvilke brancher der er i krise", før regeringen kan lægge planer for at sparke gang i økonomien.

”Når vi kommer længere frem, og sundhedssituationen gør, at vi kan lukke mere op, er jeg helt overbevist om, at der bliver behov for en genopretningspakke. Men vi skal sundhedsmæssigt være i stand til at lukke op, før vi vurderer, det er hensigtsmæssigt at iværksætte genopretningsinitiativer,” siger S-ordføreren.

Regeringen og Folketingets partier forventes i den kommende uge at blive enige om, i hvilken rækkefølge forskellige dele af samfundet skal åbnes.

Wammen: Vi er i første fase
I Folketinget onsdag sagde Nicolai Wammen, at regeringen ser den økonomiske genopretning i to faser:

"Den første er vi midt i nu. Her holder vi hånden under danske virksomheder og arbejdspladser, mens de sundhedsmæssige restriktioner står på. Anden fase er en egentlig økonomisk genopretning, der skal sætte gang i hjulene i Danmark, når det er forsvarligt, at vi åbner samfundet igen," sagde ministeren.

Men økonomerne vurderer, at regeringen med det samme kan indlede den egentlige økonomiske genopretning. Altså den fase, hvor man ikke bare holder hånden under virksomhederne for at gøre den dykkende kurve mindre stejl, men hvor man forsøger at sætte gang i hjulene og få kurven til at vende.

Politikerne bør begynde at prioritere og forhandle om, hvilke forskellige finanspolitiske tiltag, der skal bruges i første omgang. Og nogle af tiltagene kan man føre ud i livet med det samme, da det kan tage op til flere år, før man mærker effekterne af tiltagene, vurderer alle tre økonomer.

Vælg instrumenterne på forhånd
Det kan for eksempel gælde tiltaget om at fremrykke planlagte renoveringer af almene boliger, som et politisk flertal har efterspurgt, og som regeringen nu går med til.

”Det giver mening at komme i gang med et strukturelt tiltag som at få fremrykket grønne investeringer, som både vil skabe vækst og på den måde være rentabel for den danske økonomi,” siger Michael Svarer.

”Det vil også give mening at planlægge, hvilke finanspolitiske instrumenter, de vil bruge til at stimulere forbruget,” tilføjer han.
 
Michael Svarer foreslår, at regeringen for eksempel kunne frigive danskernes indfrosne feriepenge, som så kunne bruges på forbrugsgoder, og det er Carl-Johan Dalgaard og Torben M. Andersen enige i.

Dalgaard nævner også, at man kan stimulere forbruget ved at give danskere med en såkaldt "høj forbrugstilbøjelighed" flere penge mellem hænderne, når de lukkede dele af det danske samfund åbner igen. Det gælder de yngre, de ældre og dem med lav indkomst.

Hvad er regeringens økonomiske politik?
Venstre og Radikale tidligere efterlyst en økonomisk politik fra regeringen. Hvad er planen, og hvornår kan vi forhandle om de første tiltag, har de spurgt.

Læs også

Nu er regeringen så gået med på forslaget fra et bredt flertal i Folketinget om at fremrykke energirenoveringer af almene boliger med 18,4 milliarder kroner fra Landsbyggefonden, som kan komme ud og blive brugt med det samme. Og yderligere 12 milliarder, som skal bruges over de kommende seks år.

Finansordfører Sofie Carsten Nielsen (R), er det ikke netop det, I har efterlyst?

”Det er rigtig godt, at regeringen langt om længe går med på det, som vi jo allerede er et flertal, der ønsker, nemlig at bruge de her penge fra Landsbyggefonden på projekter, som allerede var planlagt. Det er fint. Men det, vi efterlyser, er at komme i gang med forhandlingerne om alt det øvrige. Vi ved jo, at det tager tid både at forhandle og diskutere og rulle ud. Vi skal være klar, så når der bliver åbnet for flere sektorer, så ved vi på forhånd, hvad vi vil gøre for at booste økonomien.”

Ministeren og ordføreren siger, at man lige nu har fokus på hjælpepakker og på genåbning af samfundet. Er det ikke en logisk rækkefølge at tage de to ting først og vente med at se på genopretning af økonomien, til vi kommer længere frem?

”Vi kunne godt tænke os, at vi gør flere ting samtidig. Jeg så gerne, at vi på mandag begyndte at tale om, hvordan vi kommer i gang med at genoprette økonomien. Der er masser af ting, man kan gå i gang med allerede nu, det er også derfor, vi har fremlagt en række forslag”.

Statsministeren har selv fyldt meget i medierne under krisen, mens vi har hørt mindre til finansministeren. Hvordan ser du på det?

”Jeg har svært ved at forstå, hvorfor regeringen og finansministeren er så nølende. Regeringen må selv beslutte, hvem der skal være synlig, det er jeg ikke så optaget af. Det, jeg savner, er en klar retning for den økonomiske politik - den er der ikke i dag. Det er utydeligt, hvad den økonomiske retning er," siger Sofie Carsten Nielsen.

I den kommende uge skal Nicolai Wammen (S) i samråd indkaldt af DF, K og LA, som også efterspørger en økonomisk strategi fra regeringen.

Også politiske kommentatorer har efterlyst en klarere retning fra regeringen, som her Noa Redington på dagen for den store spareplan for SAS:

Meget stor usikkerhed
De økonomiske eksperter understreger, at der lige nu er meget stor usikkerhed om, hvordan samfundsøkonomien vil udvikle sig.

Så når politikerne har taget de første skridt mod en genopretning af økonomien, kommer den næste del af arbejdet til at afhænge af, om Danmark vil opleve en ny coronasmittebølge i efteråret.

"Lige nu arbejder vi med scenarier for økonomien og ikke prognoser. Det siger noget om, hvor stor usikkerheden er," siger Carl-Johan Dalgaard.

Han vurderer, at samfundet skal åbnes helt igen, før man kan gå videre med de senere dele af en genopretning. 

Nationale initiativer kan ikke genoprette økonomien 
Der er dog også det ikke så lille 'men', at de danske politikere ikke kommer til at kunne redde den danske økonomi alene, næsten lige meget hvad de gør.

"De økonomiske tiltag, regeringen implementerer, vil kun have en mærkbar effekt på indlandsøkonomien. Og derfor vil tiltagene ikke kunne modvirke den faldende efterspørgsel, som dansk eksport oplever i øjeblikket," siger Torben M. Andersen. 

Carl-Johan Dalgaard påpeger, at det bliver afgørende, om EU-landene formår at føre en nogenlunde koordineret krisepolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Johan Dalgaard

Overvismand, De Økonomiske Råd, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)









0:000:00