Dagens overblik: Eksperter og støttepartier advarer mod kommende corona-app

NYHEDSOVERBLIK: Den statslige app til at spore coronavirus, som danskerne opfordres til at downloade, indsamler følsomme oplysninger, advarer eksperter. Regeringen bør tage ved lære af andre lande, mener EL. Og så er ikkevestlige indvandrere ramt dobbelt så hårdt af jobkrisen. Få dit overblik her.

Foto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik for denne sidste torsdag i april.

I dag fortsætter forhandlingerne mellem Folketingets partier om detaljerne af den såkaldte fase 2-genåbning af landet.

Forhandlingerne skulle egentlig være begyndt i går aftes efter partilederdebatten i Folketingssalen, men det blev aflyst på grund af akut sygdom i Mette Frederiksens familie.

Det var heldigvis ikke så alvorligt som frygtet, har hun siden oplyst på sin Facebook-profil.

Partier efterlyser svar om dansk virusapp
Hvis hundredtusinder af danskere skal downloade en officiel app til at spore coronavirus, så skal beskyttelse af folks privatliv være i højsædet.

Derfor bør regeringen tage ved lære af et land som Tyskland, der undlader at indsamle følsomme oplysninger i landets kommende officielle smitteapp.

Sådan lyder meldingen fra eksperter i dagens Berlingske, og nu stemmer flere politiske partier i.

”Netop fordi det er så stort og så vigtigt, så skal vi virkelig passe på med ikke at tage nogle forhastede skridt,” siger Enhedslistens it-ordfører, Eva Flyvholm, til avisen.

De danske sundhedsmyndigheder arbejder ligesom myndigheder i andre europæiske lande på at lancere en app, der blandt andet skal opspore og bryde smittekæder ved hjælp af borgernes mobiltelefoner.

Vil du blive klogere på den danske stats digitale indsats imod coronavirus, kan du høre eller genhøre sidste uges Altinget Ajour, hvor Altingets digitale redaktør, Chris Lehmann, giver et overblik.

Indvandrere rammes hårdt af jobkrise
Indvandrere og efterkommere med ikkevestlig baggrund har i højere grad mistet deres job under coronakrisen end etniske danskere.

Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Dagbladet Information har kigget på.

Årsagen er, at mange ikkevestlige indvandrere og efterkommere har job i de særligt hårdt ramte brancher som for eksempel hotel- og restaurationsbranchen, lyder det.

Og udviklingen ærgrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

”Det betyder, at endnu færre børn vil vokse op med forældre, der går på arbejde. De sidste tal, jeg har set, er, at fire ud af ti børn med ikkevestlig baggrund har en mor uden arbejde. Nu frygter jeg, at det tal kommer til at stige‚” siger han til Dagbladet Information.

Støttepartier vil forhindre corona-ghettoer
Hvis arbejdsløsheden stiger i de udsatte boligområder, vil det også betyde, at flere områder risikerer at komme på regeringens såkaldte ghettoliste.

Det skriver Jyllands-Posten i dag, hvor alle regeringens støttepartier nu kræver, at der sker handling for at undgå udviklingen.

"Vi skal have set på, om vi ikke kan holde hånden under de her boligområder, så coronarelateret arbejdsløshed ikke tæller med, når vi opgør ghettolisten," siger SF's boligordfører, Kirsten Normann Andersen, til Jyllands-Posten.

Fagredaktørerne guider
Her på falderebet kan det føles, som om coronaepidemien fylder alt – også i dansk politik. Og ja, coronaen påvirker stort set alle politikområder, men mange af de politiske dagsordener, der var aktuelle, før krisen ramte, står stadig på politikernes dosmerseddel.

Altingets mange fagredaktører giver deres bud på, hvad det mest interessante politiske spørgsmål på hvert område er for øjeblikket. Læs med her.

Læs også

Retningslinjer for intensivbehandling på vej
Hvad gør man som ansvarlig læge på en intensivafdeling, hvis coronaepidemien en dag betyder, at der er flere patienter, end man har kapacitet til at behandle? Hvem skal have pladserne først, og hvem skal afvises?

Det har danske intensivlæger bedt om retningslinjer for, siden sygdommen kom til landet, og nu kan de se frem til svar.

Danske Regioner er på vej med en national vejledning til lægerne, oplyser sundhedspolitisk direktør Erik Jylling i en mail til Altinget. Allerede nu kan han garantere, at patienternes alder ikke står til at blive et kriterium for, om man skal forrest eller bagest i køen. Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 08.00: Danmarks Statistik kommer i dag med nye tal for ejendomssalg i februar.
  • Klokken 08.00: Danmarks Statistik kommer i dag med nye tal for registreret ledighed. Tallene er for marts 2020.
  • Klokken 13.45: Den Europæiske Centralbank (ECB) holder rentemøde i Frankfurt.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00