Retningslinjer på vej: Alder skal ikke afgøre, hvem der kan få coronabehandling i en nødsituation

PRIORITERING: Hvordan skal man vælge mellem patienterne, hvis vi skulle komme i en situation, hvor der ikke er kapacitet til at behandle alle coronasyge?  Intensivlægerne har efterspurgt retningslinjer, og nu er de på vej. Alder bliver ikke et kriterium.

Under coronakrisen har læger kunnet støtte sig til retningslinjer i Italien, Schweiz og Storbritannien. Men i Danmark har lægerne manglet retningslinjer.
Under coronakrisen har læger kunnet støtte sig til retningslinjer i Italien, Schweiz og Storbritannien. Men i Danmark har lægerne manglet retningslinjer.Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Hvad gør man som ansvarlig læge på en intensivafdeling, hvis coronaepidemien en dag betyder, at der er flere patienter, end man har kapacitet til at behandle? Hvem skal have pladserne først, og hvem skal afvises?

Det har danske intensivlæger bedt om retningslinjer for, siden sygdommen kom til landet, og nu kan de se frem til svar. Allerede nu står det klart, at patientens alder ikke står til at blive et kriterium for, om man skal forrest eller bagest i køen.

Lægerne har frygtet, at hvis de løber tør for respiratorer, intensivpladser, medicin og personale, vil de stå alene med ansvaret for, hvordan de skal prioritere patienterne.

Men nu udarbejder regionerne en national vejledning til lægerne. Det bekræfter Danske Regioners sundhedspolitiske direktør, Erik Jylling, i en mail til Altinget.

Det her dokument skal først bruges, når sundhedsvæsenet havner i en situation, som det aldrig har været i før.

Joachim Hoffmann-Petersen
Formand, Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin

"Vi stiler mod en generel faglig vejledning for visitation til intensiv behandling," skriver han.

Skal også kunne bruges efter corona
Under coronakrisen har læger kunnet støtte sig til retningslinjer i Italien, Schweiz og Storbritannien. De danske intensivlæger har efterspurgt retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som ikke har svaret lægerne.

I stedet kommer regionerne styrelsen i forkøbet med retningslinjer, som bygger på "objektive kriterier", der er uafhængige af epidemisituationen. De skal altså kunne bruges generelt, og ikke kun under coronakrisen.

"Det er så meget, jeg kan sige nu – work in progress – bortset fra at alder ikke bliver et kriterium," skriver Erik Jylling.

Retningslinjer definerer alvorsfaser
Udkastet til retningslinjer er ifølge Altingets oplysninger netop blevet sendt rundt til fagfolk, og regionernes sundhedsdirektører skal tage endeligt stilling til dem torsdag.

Regionernes retningslinjer er "fornuftige", vurderer intensivlægernes formand, Joachim Hoffmann-Petersen fra Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.

"Retningslinjerne er de samme for alle regioner, og de definerer klart forskellige faser for, hvor alvorlige problemer man har. Når man skifter mellem de faser, bliver der en veldefineret beslutningsproces," siger han.

Har I som læger ikke altid skullet prioritere?

"Jo, vi er vant til at prioritere, og vi har altid haft mangel på intensivpladser – i nogle perioder har det været fint, i andre perioder har det være slemt – så det er ikke nyt. Det her dokument skal først bruges, når sundhedsvæsenet havner i en situation, som det aldrig har været i før," siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Læs mere om kriterierne og kapaciteten på sygehusene i den fulde artikel på Altinget Sundhed

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Ourø Rørth

Hospitalsdirektør, Nordsjællands Hospital
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1978), DL (Handelshøjskolecentret 1997), MPO (Roskilde Universitetscenter 2005)

Erik Jylling

Koncerndirektør, Region Hovedstaden
cand.med. (Odense Uni, 1990), speciallæge i anæstesiologi, MPM (SDU 2003)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00