Dagens overblik: Forurening truer drikkevandet i dansk kommune

COP26-værtlandet Storbritannien takker nej til olieaftale. Borgere i Dragør kan ende med stor regning for forurenet drikkevand. Og Forsvaret vil sælge brugte F-16-kampfly. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets korte nyhedsoverblik denne onsdag, hvor det nu er officielt, at covid-19 igen klassificeres som en ”samfundskritisk sygdom”.

Det bekræftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag aften over for de fremmødte medier efter et møde i Epidemiudvalget.

Når sygdommen kategoriseres som samfundskritisk, åbner det op for, at regeringen kan indføre flere og mere vidtgående tiltag for hurtigt at bekæmpe smittespredningen.

Regeringen havde indstillet til Folketinget, at opklassificeringen skulle gælde i fire måneder, men sikrede sig foreløbigt kun flertal for en periode på én måned.

Det er allerede besluttet at genindføre coronapasset i samfundet. Og den melding modtages med blandede følelser i erhvervslivet, hvor nogle aktører blandt andet mener, at der bør følge kompensation med kravet. Få overblikket i Altinget.

Forurening truer drikkevandet i dansk kommune
Borgerne i Dragør kommune kan ende med en regning på 75-100 millioner kroner grundet udfordringer med blandt andet giftige stoffer fra brandskum brugt til øvelser i Københavns Lufthavn, skriver Jyllands-Posten.

Dragør Kommune er så udfordret af stoffer i drikkevandet, at man får leveret vand fra nabokommunen Tårnby. Det er dog ikke en holdbar løsning, og forsyningsselskabet Hofor foreslår derfor blandt andet at bygge et nyt vandværk med særlig renseteknik til 100 millioner kroner.

”Det vil være kunderne, der via vandtaksten betaler for de projekter, der skal til, for at vi kan levere rent drikkevand,” skriver Hofor i en mail til Jyllands-Posten.

COP26-værtlandet Storbritannien takker nej til olieaftale
Klimaminister Dan Jørgensen (S) ventes torsdag på klimatopmødet i Glasgow at løfte sløret for en ny alliance af lande, der vil sætte udløbsdato på jagten efter nye olie- og gasfelter. Men COP26-værtlandet Storbritannien takker nej, skriver Altinget.

Og Politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Koch, tvivler også på, at der vil være mange lande med fra start i den nye alliance.

”Det her er virkelig vigtigt, men samtidig kommer det til at udstille alle dem, der ikke er med. Det er lakmustesten på, om COP26 lykkedes med at holde 1,5 gradsmålet i live. Det er fint at sætte klimamål og skrue op for investeringer i grøn energi, men hvis de store olieproducerende lande ikke stopper med at lede efter flere licenser, så er slaget tabt,” siger han til Altinget.

Rigsretssag: Asylpar reagerede voldsomt på adskillelse
Tirsdag fandt de sidste afhøringer i rigsretssagen mod Inger Støjberg sted. Her fortale asylchef i Røde Kors Anne la Cour, at flere af de berørte asylansøgere truede med selvmord eller anden selvskade som reaktion på beskeden om, at de skulle adskilles.

Anne la Cour var selv blevet ”bestyrtet over, at der kom en bastant udmelding om, at alle par skulle flyttes fra hinanden,” fortalte hun.

Men trods betænkeligheder gik Røde Kors hurtigt i gang med at adskille parrene, fordi man gik ud fra, at beskeden fra Udlændingestyrelsen hvilede på et lovligt grundlag. Det gik stærkt, og der var ikke partshøring af de enkelte asylpar, som der ellers skal være efter reglerne.

Få overblikket over alle afhøringsdagene i Altinget her

Forsvaret vil sælge brugte F-16-kampfly
Forsvaret lægger nu op til at sælge mindst otte af Flyvevåbnets aflagte F16-jagerfly og håber at kunne tjene flere hundrede millioner på salget, skriver DR.

Jagerflyene er kommet tilovers, efter at Danmark har sikret sig en række nye fly af typen F-35.

”Men det er en kompliceret proces at sælge brugte kampfly. Først skal vi finde en interesseret køber. Bagefter skal køberen godkendes juridisk både i USA og herhjemme samt politisk i Folketinget,” siger Casper Børge Nielsen fra Materielstyrelsen til DR.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssag mod Inger Støjberg fortsætter
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00