Det kaldes ”lakmustesten” på, om 1,5 grader-målet kan holdes i live. Men Dan Jørgensen får svært ved at få de store olielande med

Klimaminister Dan Jørgensen (S) ventes torsdag på klimatopmødet i Glasgow at løfte sløret for en ny alliance af lande, der vil sætte udløbsdato på jagten efter nye olie- og gasfelter. Men COP26-værtlandet Storbritannien takker nej.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

GLASGOW: Det kan lyde indlysende: Hvis verden skal kunne undgå ødelæggende temperaturstigninger, så skal der skrues ned på jagten efter olie og gas.

Ifølge videnskaben står afbrænding af olie, gas og kul for størstedelen af al CO2-udledning, og selv ifølge Det Internationale Energiagentur, der næppe kan skydes i skoen at være klimahippier, skal der sættes en stopper for investeringer i nye fossile energiprojekter, hvis Paris-klimaaftalens mål om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader, skal holdes i live.

Det er fint at sætte klimamål og skrue op for investeringer i grøn energi, men hvis de store olieproducerende lande ikke stopper med at lede efter flere licenser, så er slaget tabt.

Torsdag vil det så vise sig, hvor lydhøre verdens lande er på det budskab, når Danmark sammen med Costa Rica forventes at præsentere BOGA – the Beyond Oil and Gas Alliance – på klimatopmødet i Glasgow.

Den nye alliance arbejder for at få sat stop for ny olie- og gasjagt, men spørgsmålet bliver, om det vil lykkes for klimaminister Dan Jørgensen (S) at få nogle af de store olielande med, der for alvor har noget på spil.

”BOGA er rigtig interessant, fordi det ikke bare er endnu en miljøorganisation eller ’the usual suspects’. Det er et diplomatisk initiativ af seriøse lande, der vil have olie og gas skal blive i jorden, hvis klimaambitionerne skal have en chance,” siger Silje Ask Lundberg.

Hun er leder af det nordiske kontor af den Washington-baserede organisation Oil Change International, og arbejder til daglig for få ændret olie- og gaspolitikken Nordsøen rundt.

At Danmark har droppet den 8. udbudsrunde og har sat en udløbsdato for al oliejagten i 2050, er et vigtigt skridt på vejen, fortæller hun fra en uendelige lang kaffekø på COP26. Hendes fokus er derfor nu på Tyskland, Holland, Storbritannien og hendes eget hjemland, Norge.