Første aftaleudkast er på vej gennem FN's vridemaskine i Glasgow: "Hvis den bliver vedtaget, er vi nået i mål med det, vi gerne ville"

Onsdag udsendte den britiske regering sit første bud på en sluterklæring for COP26. Tre ting i udkastet bliver afgørende for maratonforhandlingerne frem mod fredag. Altinget giver dig et overblik.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten ØyenMaja Hagedorn

Syv siders tekst blev tidligt onsdag morgen sendt rundt på FN's årlige klimatopmøde i Glasgow.

Det er nogle sider, der giver det første rigtige fingerpeg om, hvad COP26 vil blive husket for. 

Det britiske formandskab har sagt, overskriften for klimatopmødet er at holde live i ambitionen om en global opvarmning på 1,5 grader ved udgangen af dette århundrede, og det afspejler teksten, som er briternes udkast til en sluterklæring, da også.

Den danske klimaminister Dan Jørgensen (S) er ”rigtigt glad for teksten”, fortalte han onsdag, da den danske delegation inviterede til briefing.

”Det er en ambitiøs tekst. Hvis den bliver vedtaget, er vi nået i mål med det, vi gerne ville, som var at gøre det realistisk at holde temperaturstigningen på under 1,5 grader,” sagde Dan Jørgensen. 

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Nu bliver hvert et ord vejet og forhandlet af de mange udsendte fra alle verdens lande på klimatopmødet og allerede torsdag ventes en såkaldt "near final text" frem mod crunch time fredag, hvor briterne efter planen håber at kunne have en aftale på plads.

Det er tvivlsomt, om det kan nås til tiden. Ikke mindst fordi udkastet berører nogle betændte konflikter i verdens klimakamp.

Særligt tre ting i udkastet bliver afgørende for ambitionsniveauet i den endelige version:

 

0:000:00