Dagens overblik: Løkke præsenterer ministre klokken 11

POLITISK OVERBLIK: Søren Pind og Esben Lunde Larsen skal i dag klokken 13.30 overdrage deres ministerier til nye ministre, og der bliver spekuleret flittigt i, om der også bliver skiftet ud på andre ministerposter. Få dit morgenoverblik over dagens nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenens politiske nyhedsoverblik på det, vi kan kalde store rokade-dag.

Klokken 11 her til formiddag går statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til dronningen og præsenterer sine nye ministre. Det sker, efter at både uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tirsdag aften meldte deres afgang.  

Derfor kommer der også til at være overdragelse af i hvert fald de to ministerier klokken 13.30 i dag.

Der bliver nu spekuleret flittigt i, hvem og hvor mange ministre der ryger med i rokaden. Ingen tror på, at De Konservative vil skifte ud på deres ministerhold, som kører fint og sikkert. Og ifølge TV 2 News ender også Liberal Alliance formentlig med at køre videre med de personer, de i dag har på ministerposter.

Jakob Ellemann er et dilemma
Men hvad gør Løkke så med sit eget Venstre-hold?

Der er ét navn, som de fleste kommentatorer nævner, nemlig politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), som også tidligere ofte har været nævnt som ministeremne. Der er dog også bred enighed om, at det er et dilemma for Løkke, fordi Ellemann gør det så godt på sin nuværende post, at han kan blive svær at undvære.

Du kan læse mere om de spekulationer i eksempelvis Thomas Larsens analyse i Berlingske eller Anders Bæksgaards i Politiken, hvor også Eva Kjer Hansen bliver nævnt. 

TV 2’s kommentatorer nævner hensynet til fordelingen af poster i regeringens to mest magtfulde udvalg, henholdsvis Økonomi- og Koordinationsudvalget.

Med Søren Pinds exit mister Løkke nemlig en af sine støtter i partiet, hvor magten er fordelt mellem ham og Kristian Jensen. Nu kan en anden Løkke-støtte som Troels Lund Poulsen (V) benytte lejligheden til at kræve en plads i et af de tunge udvalg. Se, hvem der sidder i udvalgene her.

Skal Danmark betale mere til EU efter brexit?
Den anden store begivenhed i dag er, at det store slag om EU's økonomi begynder.

EU-Kommissionen vil nemlig løfte sløret for sit forslag til budgettet. Altså, hvordan der skal hentes penge til den fælles EU-kasse i årene 2021-2027 – hvor mange, der skal kradses ind, og hvordan de skal bruges igen.

Medlemslandene venter særligt spændt på forslaget denne gang, for Storbritannien forlader jo EU, og da landet indtil nu har givet mere, end de har fået, efterlader Brexit en ekstra økonomisk udfordring for EU. Lars Løkke Rasmussen har på forhånd sagt, at det samlede budget bør blive mindre, så de tilbageværende medlemslande ikke skal betale mere.

Hvis du har brug for en forklaring for dummies, kan du her læse Altingets lækre guide til, hvad det hele handler om.

Og i Jyllands-Posten kan du læse Kristian Jensens bud på, hvordan man kan gøre EU-budgettet mindre.

”Når EU bliver mindre, fordi Storbritannien går ud, skal vi tilpasse udgifterne i stedet for at tilpasse indtægterne,” siger han og forklarer nærmere her.

Politifolk anklaget i Tibetsag
Vi skal også lige runde den såkaldte Tibetsag, hvor demonstranter blev forhindret i at ytre sig, da den kinesiske præsident besøgte Danmark i 2012.

For anklagemyndigheden rejser nu tiltale mod to ledende politifolk, der er anklaget for at give falsk vidneforklaring for retten i forbindelse med Tibetsagen.

I Københavns Byret gav de indtryk af, at der ikke fandtes særlige instrukser, som skulle forhindre den kinesiske præsident i at blive konfronteret med kritiske demonstranter og flag. Men siden har det vist sig, at politiet havde fået ordrer om netop dette.

Anklagemyndigheden vurderer, ”at de to politiledere skal strafforfølges for at have afgivet falsk forklaring, da de blev afhørt i retten,” siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse ifølge Information.

Analyser: Pinds exit viser Venstres krise
Og så lidt mere regeringsrokade. For flere analytikere vurderer, at Søren Pinds exit fra dansk politik er et stort tab for Venstre. Og at det samtidig er symbol på en større krise for partiet.

Kristeligt Dagblad skriver for eksempel, at ikke kun Søren Pind, men også Venstre er i en identitetskrise.

Og Berlingske skriver, at det bliver svært for Venstre at undvære Pind, fordi han ”hører til den kreds af toppolitikere, der har så meget talent, slagkraft og personlighed, at de fleste danskere kender og forholder sig til ham”. 

Altinget tegner et portræt af værdikrigeren Pind med denne billedserie.

Greenpeace: Split Lundes ministerium op
Miljøorganisationen Greenpeace benytter nyheden om rokaden til at gentage forslaget om at splitte fødevare- og miljøområdet op i to forskellige ministerier.

Formand for Landbrug og Fødevarer, Martin Merrild mener omvendt, at det har været klogt at lægge de to områder sammen, blandt andet fordi landbrug, fødevarer og miljø hænger tæt sammen i EU-systemet.

Han mener, at ministeren ”har klaret det rigtig godt”, siger han til TV 2 News og kalder det "en uskik", at der er så stor udskiftning på ministerposterne generelt.

Det sker i dag

11.00 Lars Løkke Rasmussen præsenterer sine nye ministre for dronningen.

12.30 EU-Kommissionen kommer med forslag til EU’s næste langtidsbudget, der skal gælde fra 2021 til 2027.

13.30 Overdragelse af de ministerier, der indgår i regeringsrokaden herhjemme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00