Farvel til Venstres værdikriger: Se Søren Pinds karriere i billeder

BILLEDSERIE: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind forlader dansk politik. Altinget giver dig en række nedslag i hans karriere i denne fotoserie.

Søren Pind udtrykte
tirsdag aften tilfredshed med sine præstationer som politiker, efter
at han havde offentliggjort sin exit. Her er han i 1997.
Søren Pind udtrykte tirsdag aften tilfredshed med sine præstationer som politiker, efter at han havde offentliggjort sin exit. Her er han i 1997.Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) meddelte tirsdag aften, at han trækker sig som minister og folketingsmedlem.  

Altinget ser tilbage på hans politiske virke og har i den anledning samlet seks billeder, som opsummerer Pinds karriere.

På billedet sætter Søren Pind gang i kampagnen ”Stop Graffiti”. Jens Nørgaard Larsen/ Ritzau Scanpix

Begyndelsen

Søren Pind blev i 1994 valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation, og fire år senere blev han bygge- og teknikborgmester. Det blev starten på en lang kamp med daværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) – en kamp, som Søren Pind ifølge Berlingske selv betegner som det mest rå, han har oplevet.

Efter et godt valg i 2001 begyndte Søren Pind at drømme om overborgmesterposten. Det glippede dog i 2005 efter en fejlslagen valgkamp, og den tabte overborgmesterpost står i dag som en hans helt store politiske fortrydelser.

Billede: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix

Den værste oplevelse

Søren Pind blev valgt ind i Folketinget i 2005 under Anders Fogh Rasmussen (V). Men allerede der havde han vakt opsigt.

I 2003 var han nemlig med til at udgive ti liberale teser, og her krævede Søren Pind sammen med tolv andre Venstrefolk – heriblandt Leif Mikkelsen, der i dag er landsformand for Liberal Alliance – en mere liberal profil.

Det blev der slået hårdt ned på af den daværende Venstre-formand, Anders Fogh Rasmussen, og resten af partitoppen. Særligt én episode har brændt sig fast i Søren Pinds hukommelse.

”Søren Pind burde holde sin kæft,” udtalte Claus Hjort Frederiksen i et radiointerview.

Det fik Pinds søn til at græde, da han hørte det fra bagsædet af en bil, og Hjorts irettesættelse var grunden til, at Søren Pind gik ind i it-firmaet Propeople. Dengang var han nemlig i tvivl, om han kunne blive i Venstre, fortæller han i Berlingskes interview.

I dag kalder Søren Pind episoden for modbydelig og ”noget af det værste”, han har oplevet.

 

 

Billede: Jeppe Michael Jensen/ Ritzau Scanpix 

Frihedsministeren

"Søren Pind er blevet frihedsminister ...:-) Diktaturstater you better beware …"

Sådan skrev Søren Pind på Facebook, da han i 2010 blev udnævnt til udviklingsminister – en ministerpost, som han valgte at kalde frihedsminister. For årene efter de ti teser skulle vise, at der fortsat var plads til Søren Pind i Venstre.

Den post havde han fra 2010 til 2011, og selv kalder han perioden for en af de sjoveste i karrieren.

Siden da har han haft tre andre ministerposter:

  • Minister for flygtninge, indvandrere og integration (8. marts 2011 til 3. oktober 2011)
  • Justitsminister (28. juni 2015 til 28. november 2016)
  • Uddannelses- og forskningsminister (28. november 2016 til 2. maj 2018)

Også i rollen som justitsminister befandt Søren Pind sig godt:

"Der er en ny sherif i byen," skrev han på Facebook tilbage i 2015 efter udnævnelsen.

Han overtog ministeriet efter Mette Frederiksen, som herunder ses på billedet ved overdragelsen i 2015.

Billede: LInda Kastrup/ Ritzau Scanpix

 

Formandsdrømmene

Søren Pind var en af Løkkes trofaste støtter under formandsopgøret i Venstre i 2014. Overfor Berlingske forklarer han, at netop den krise ramte hårdt. Positionerne i partiet blev låst fast, arvefølgen afgjort, og alle ser i dag Kristian Jensen som den næste Venstre-formand efter Løkke.

Til TV 2 forklarer han, at den uro, der blev født af splittelsen i partiet, i hans optik er en af grundene til, at Venstre efterfølgende fik et dårligt valgresultat.

Hvorvidt Kristian Jensen er den rigtige kommende formand for Venstre, vil Søren Pind ikke forholde sig til, men han afslører, at han selv har haft drømme om formandsposten:

"Jeg er ret sikker på, at var Lars gået i 2011, så havde jeg nok stillet op, ja. Det havde jeg da gjort, og det var der da også tiltag til. Men det var dengang. Alt handler om timing,” siger han til Berlingske

Billede: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix

Sangeren Pind

Søren Pind er også kendt for sin kærlighed til fællessang og er forfatteren bag mange fællessange til Venstres landsmøder. Her ses han sammen med Bertel Haarder (V) på Venstres landsmøde i Herning i 2016. 

 

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Rygtet om Det Kongelige Teater

Da der for nylig skulle findes ny chef for Det Kongelige Teater, begyndte rygterne at svirre i medierne om, at Søren Pind ville bytte sit ministerjob ud med et på Det Kongelige Teater. Og efter at det i sidste uge kom frem, at Søren Pind var med helt til det sidste, bekræftede han tirsdag, at det er sandt. Der var to tilbage.

Jobsøgningen skete ifølge Pind med Løkkes vidende, og uddannelses- og forskningsministeren havde gjort klart, at han ville forlade politik, lige meget om han fik jobbet eller ej. Og sådan blev det. Onsdag 2. maj tager han til Amalienborg i fuld ministeruniform for at tage afsked med ministergerningen og et liv i politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00