”Man kan sagtens være grøn, selvom man er blå”

SKIFTEDAG: Det er miljø før fødevarer, lød det fra den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, da han onsdag overtog posten fra Esben Lunde Larsen.

Overdragelse i Miljø- og Fødevareministeriet. Fra venstre: Jakob Ellemann-Jensen, Esben Lunde Larsen og departementchef Henrik Studsgaard.
Overdragelse i Miljø- og Fødevareministeriet. Fra venstre: Jakob Ellemann-Jensen, Esben Lunde Larsen og departementchef Henrik Studsgaard. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Ritzau
Hjalte T. H. Kragesteen

En ny og grønnere profil.

Bedømt på onsdagens ministeroverdragelse er det, hvad den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), er sat i verden for at tegne.

I Miljø- og Fødevareministeriets spisesal lod han forstå, at miljø kommer før fødevarer. At der er en grund til, at man har valgt den rækkefølge i navnet, da ministerierne blev lagt sammen i 2015.

Den nye minister talte foran pressen og de fremmødte medarbejdere om, at der skal ske ”nye fantastiske ting med vores miljø”. At han er klar til at tage fat på røg, støj og møg. Og sågar sikre mere fuglekvidder. 

Jeg har en grønnere profil, end vi har været vant til.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Miljø- og fødevareminister

”Man kan sagtens være grøn, selvom man er blå,” sagde den nye minister og uddybede senere:

”Jeg har en grønnere profil, end vi har været vant til. Jeg er glad for at være i skoven, og jeg har også været et storby-menneske. Så du kommer måske til at se et lidt grønnere aftryk. Men når det er sagt, så står jeg fuldstændig ved de aftaler, vi har lavet på fødevare- og landbrugsområdet.”

Miljøet bør samle
Det var ikke en mand med en masse konkrete nye tiltag. Men han lagde en klar linje i debatten om ulven. Til flokken af journalister i den efterfølgende presseklump, kunne han meddele, at ulvene ikke skal skydes. At han tvivler på at ophæve fredningen af ulven, mens løsningen snarere er at hegne husdyr ind og at oplyse borgerne bedre. Noget anderledes toner end fra den forhenværende minister.

Jakob Ellemann-Jensen lagde ikke skjul på, at miljø- og landbrugsområdet er konfliktfyldt farvand. Men han håber, at stridsøksen snart bliver begravet.

”Miljøet burde være noget, der samler os,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Traditionen tro udvekslede han gaver med den afgående minister. Mens Jakob Ellemann-Jensen fortalte om egne erfaringer med at drikke morgenkaffe på en bjergtop i Nepal, kunne Esben Lunde Larsen pakke et par nye vandrestøvler ud.

"Jeg håber, at de vil føre dig på en god tur ud i den danske natur. Hvor du kan tænke over tingene derude, hvor der er højt til loftet og langt til døren," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Skøn natur
Esben Lunde Larsen havde taget hele tre gaver med den anden vej. Den første handlede om at spise sundt.

”Økologisk grød, naturligvis,” sagde han om den lille bøtte grød, der åbenbart har været hans frokost i lang tid.

Jakob Ellemann-Jensen fik også en bog om ulve, og så var selvironien i top med den sidste gave.

Op fiskede Esben Lunde Larsen et indrammet foto af en gul rapsmark til stor begejstring for de fremmødte medarbejdere.

”Det er bestemt ikke en biodiversitetsmæssig ørken. Det er skøn natur,” sagde han.

K glæder sig
Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, havde lagt vejen forbi for at lytte til overdragelsen. Og hun var meget tilfreds med den nye ministers budskaber.

”Der bliver sendt et signal om, at der kommer mere fokus på miljø- og naturdelen i ministeriet. Det er glædeligt,” sagde Mette Abildgaard og fortsatte:

”Vi har skrevet nogle nye naturmål i regeringsgrundlaget, som vi skal have handlet på. Vi har lavet en landbrugspakke, som der var behov for, men der er saftsuseme også behov for, at vi nu tager hele naturdagsordenen og prioriterer den højere. Der er 117 ting at gå i gang med.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. direktør for tro og bæredygtighed, World Ressources Institute i Washington D.C., kommende studerende (1/1-23)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Abildgaard

Politisk ordfører (K), statsrevisor
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)