Dagens overblik: Mette Frederiksen skifter valgkreds

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skifter valgkreds efter næsten 20 år i Ballerupkredsen. Kommuner risikerer at skulle erstatte tabte undervisningstimer, hvis lockouten bliver en realitet. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens overblik over politiske nyheder.

Vi starter med historien om Mette Frederiksens (S) nye valgkreds. Socialdemokratiets formand vil skifte sin nuværende valgkreds i Ballerup ud med Aalborg Øst-kredsen.

En beslutning, som hun selv betegner som at vende hjem.

"Jeg vender hjem til Aalborg. Til Nordjylland," skriver S-formanden på Facebook.

Mette Frederiksen er født og opvokset i Aalborg, og nu håber hun på, at hun for fremtiden også kan være folketingskandidat i byen.

Ifølge TV2 Nords politiske analytiker Thomas Funding har skiftet af valgkreds intet at gøre med, at Mette Frederiksen gerne vil vende hjem.

"Det her handler udelukkende om at skaffe flere vælgere til Socialdemokratiet. Søren Gade har meddelt, at han ikke stiller op til næste folketingsvalg, og han fik 33.000 personlige stemmer i Nordjylland til det seneste valg. Nu håber Socialdemokratiet på at kunne erobre nogle af de stemmer," siger Thomas Funding til TV2 Nord.

Afviste udlændinge overtræder meldepligt
De afviste asylansøgere og kriminelt udviste på udrejsecenteret Kærshovedgård i Midtjylland har overtrådt deres meldepligt mere end 10.000 gange.

Det skriver Jyllands-Posten

Meldepligten betyder, at udlændingene er pålagt at bo på udrejsecenteret og melde sig mellem tre til syv gange om ugen. Men her er nogle af de afviste udlændinge aldrig dukket op, mens andre har været væk i kortere eller længere perioder.

I alt er 243 personer blevet sigtet for at ikke efterleve meldepligten.

Forsvarsadvokaterne Kaare Kristensen og Jakob Fastrup mener ikke, at straf er løsningen, hvis man skal problemet til livs, da de afviste udlændinge ikke har midler til at betale bøder, og de foretrækker at komme i fængsel frem for at bo på udrejsecenteret.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er stadig rede til at bruge ressourcer på at straffe de udlændinge, der overtræder meldepligten.

"De har intet at gøre i Danmark, men indtil vi kan få dem sendt ud, bliver vi nødt til at have hånd i hanke med, hvor de opholder sig, nemlig på Kærshovedgård. Gør de ikke det, straffer vi dem og sætter dem i fængsel," siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Dagens portræt
Flemming Vinther er et kendt ansigt i de verserende offentlige overenskomstforhandlinger, hvor han står ansigt til ansigt med innovationsminister Sophie Løhde (V), mens han kæmper for de statsligt ansattes interesser.

Men hvem er han egentlig? Vidste du, at han har en fortid som sælger af alt fra parfume til rottegift?

Altinget har tegnet et portræt af chefforhandleren. Læs med her.

Mulig bombe under lockout
Kommunerne har varslet en lockout af ni ud af ti ansatte i landets folkeskoler. Men det kan vise sig at blive en dyr omgang for kommunerne at lockoute folkeskolelærerne.

Det skriver folkeskolen.dk.

Selvom kommunerne sparer på lønninger til lærerne så længe lockouten står på, risikerer kommunerne at skulle erstatte de aflyste undervisningstimer efter konflikten.

Det samme var tilfældet i 2013, men siden dengang har eleverne fået krav på et højere antal minimumstimetal, hvilket giver flere timer, der skal erstattes.

Læs også

Ghettoplan forsinker renoveringer af boligområder
Danskere i landets almene boligområder risikerer at vente længere på renoveringer af deres boliger.

Det skriver Berlingske.

Regeringen foreslår i sin ghettoplan, at der skal afsættes 12 milliarder til omdannelse og nedrivning af ghettoområderne. Men de 12 milliarder skal findes i Landsbyggefondens pulje på 21 milliarder kroner. Det er den samme pulje, hvor almene boligforeninger søger midler til at renovere sine lejligheder.

Det er urimeligt, mener direktøren i Danmarks Almene Boliger samt Landsbyggefonden Bent Madsen.

"Øremærkningen betyder, at renoveringsprojekterne bliver sat fuldstændigt i stå. Det er helt uacceptabelt, for det er alvorlige problemer, beboerne står med. Det er urealistisk, at vi skal finde penge til alle renoveringsprojekter, når 12 milliarder skal øremærkes til ghettoerne," siger Bent Madsen til Berlingske.

Den skal du have med fra i går
Fingrene væk fra reformer af dagpengeområdet. Sådan siger DI-topchefen Kaare Dybvad i Børsen.

Han mener ikke, at der kan skæres mere på mængden af dagpengene, eller hvor længe man kan få dem. Der er fundet den rigtige balance.

Derfor bør regeringen finde andre veje, når arbejdsudbuddet skal øges.

"Det kan godt være, at du på marginalen kan jagte noget, der måske beregningsteknisk ville øge arbejdsudbuddet en lille smule. Men du vil starte en proces, hvor vi begynder at ændre vores arbejdsmarkedsmodel. Det vil være meget mere omkostningsfuldt for os," siger Karsten Dybvad til Børsen.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Transport-, Bygnings-, og Boligministeriet afholder konferencen 'Mobilitet for fremtiden'. På konferencen vil det være muligt at få indsigt i ekspertgruppen 'Mobilitet for fremtidens' rapport, som skal danne grundlag for en politisk diskussion om fremtidens transport.
  • Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om indførelse af salg af tobaksvarer under disken. Hun skal blandt andet svare på, hvorfor regeringen er imod at lovgive om 'tobak under disken', når både Norge, Island, Finland, Storbritannien og Irland allerede har lavet denne type tiltag.
  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal i samråd om, hvad de vil gøre for at afhjælpe manglen på folkeskolelærere.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00