Portræt: De statsansattes frontkæmper

OK18: Mangeårig fagforeningsmand, tidligere garder og en fortid som sælger af alt fra parfume til rottegift. Sådan ser CV'et ud for de statsansattes chefforhandler, Flemming Vinther.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Flemming Vinther er for alvor trådt frem i det offentlige rampelys i forbindelse med de igangværende forhandlinger om en ny overenskomst for mere end 130.000 statsansatte. Forhandlinger, som mandag fortsatte i Forligsinstitutionen med en storkonflikt lurende i horisonten.

Vinther er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), der med sine godt 4.500 medlemmer er en letvægter i forhold til blandt andet Danmarks Lærerforening, HK eller FOA. Men Flemming Vinther har formået at positionere sig som formand for forhandlingsudvalget i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU). En paraplyorganisation for alle de ansatte i Staten, som Flemming Vinther er formand for. Det betyder, at det er ham, der sidder over for skiftende ministre i forhandlingslokalet, når der skal indgås nye overenskomster for de statsansatte. Et lokale, som de øvrige medlemmer af CFU sjældent kommer med ind i. For ofte har Vinther kun følgeskab af CFU's sekretariatsfolk, der kan levere input til formanden.

Men det gør heller ikke så meget. For flere kilder peger på, at Flemming Vinther er god til at lytte til de andre medlemmer af CFU, få diskuteret tingene igennem og være loyal mod det mandat, som han får med ind i forhandlingslokalet. Han ved godt, at han repræsenterer mange flere end bare sine egne medlemmer, når han sidder over for Bjarne Corydon eller Sophie Løhde. 

 Flemming Vinther ankommer til Forligsinstitutionen sammen med Anders Bondo Christensen den 1. marts. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Må ikke strejke
Flemming Vinther er i dag medlem af LO’s daglige ledelse og hovedbestyrelse samt formand for den statslige del af Offentligt Ansattes Organisationer, OAO-Stat, hvilket gør ham til formand for alle statsansatte LO-medlemmer i Danmark. Derudover er han formand for CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg.

Mandag mødtes parterne igen i forligsinstitutionen og en storkonflikt rykker stadig nærmere. Flemming Vinther står dog i den paradoksale situation, at hans egne medlemmer i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) ikke må strejke. Den ret har militært personale ikke.

Men det har ikke den store betydning for Flemming Vinther. Han kan godt kæmpe for skolelærerne. For det er de samme ting, de kæmper for, understreger han over for Altinget og kaster sig straks ud i en flammetale, som Vinther har holdt igen og igen de seneste uger og måneder.

Sælge parfume
Som 17-årig blev Flemming Vinther i 1980 kylet ud af gymnasiet efter et år med alt for højt fravær og for lidt lektielæsning. I stedet kom arbejderdrengen i lære i den lokale materialist i Kalundborg. En lidt anden boldgade end de jævnaldrende kammerater, der typisk kom i lære som tømrer eller fik arbejde på en af byens fabrikker. Flemming Vinther kunne dog godt lide at sælge parfume, rottegift og de mange andre ting, som en materialist havde på hylderne.

I 1984 blev han indkaldt til at aftjene sin værnepligt ved Den Kongelige Livgarde. Efter ni måneder ”i trøjen” vendte han tilbage til Kalundborg og butiksarbejdet. Men oplevelserne under værnepligten havde gjort så stort et indtryk, at han i 1986 blev konstabel i Hæren. 

Steg i graderne
Som barn af en klassisk arbejderfamilie, hvor medlemskab af Socialdemokratiet og en fagforening var en selvfølge, faldt det Flemming Vinther naturligt at blive tillidsmand for sine kolleger på kasernen. Mens andre steg i de militære grader, så steg Flemming Vinther i graderne i det faglige system til fællestillidsmand, forbundssekretær og siden 2004 formand for de godt 4.500 medlemmer af den lille fagforening med det lange navn.

Men bare fordi man står i spidsen for en af de mindste organisationer i LO-familien, så skal man ikke nødvendigvis holde sig i baggrunden. Det beviste Flemming Vinther i 2015, da han kandiderede til posten som formand for LO i skarp konkurrence med daværende LO-næstformand Lizette Risgaard og forbundsformand Kim Simonsen fra HK. Mens Simonsen droppede ud undervejs, så var Flemming Vinther med helt til den bitre ende på LO-kongressen i oktober 2015. Her endte han dog med at måtte se sig besejret af Lizette Risgaard med 87 mod 315 stemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

0:000:00