Dagens overblik: Minister kritiserer Danske Bank, og amerikansk tilbud til Grønland vækker harme på Christiansborg

NYHEDSOVERBLIK: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kritiserer Danske Banks skærpede lånekrav. Og danske politikere er oprørte over endnu et amerikansk tilbud til Grønland. Få det hurtige morgenoverblik over de politiske nyheder onsdag.

Den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, luftede i en kronik i Altinget planer om at tilbyde Grønland en form for hjælpepakke under coronakrisen. 
Den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, luftede i en kronik i Altinget planer om at tilbyde Grønland en form for hjælpepakke under coronakrisen. Foto: Rebecca Gustafsson / Visit Greenland
Jeppe Maagaard HolmKristine Korsgaard

Velkommen til den daglige lyngennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) retter kritik mod Danske Bank, der tirsdag valgte at hæve lånekravet for boligkøbere i lyset af coronakrisen.

Ifølge lovgivningen skal boligkøbere stille med fem procent af købesummen for at kunne optage et lån. Det hæver Danske Bank nu til ti procent.

"Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar for at skabe ro om økonomien, ikke mindst på boligmarkedet," siger Simon Kollerup til Finans.

Ifølge Danske Banks datterselskab Realkredit Danmark er opstramningen netop indført for at beskytte især førstegangskøbere. Det siger administrerende direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo til Finans.

Partier kalder amerikansk tilbud provokerende
Og så er Grønland igen blevet omdrejningspunkt for potentielle spændinger mellem USA og Danmark. Flere partier i Folketinget er oprørte over, at den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, i en kronik i Altinget lufter planer om at tilbyde Grønland en form for hjælpepakke under coronakrisen.

"De er klart gået over stregen. Statsministeren må tage initiativ til, at vi får rene linjer i forhold til USA. For det her går bare ikke. Der må trækkes en streg i indlandsisen," siger Karsten Hønge til Altinget.

Udenrigsministeren har ikke kommenteret sagen over for Altinget, mens Socialdemokratiets ordfører er forsigtig i sine udtalelser om sagen. Men der foregår drøftelser mellem Danmark og USA, hvor emnet bliver taget op, fortæller han i artiklen, som du kan læse her:

Læs også

SF og DF vil vende asylsystemet på hovedet
Kun 38 personer har søgt asyl i Danmark siden coronakrisens udbrud herhjemme. Det bør udnyttes til at vende asylsystemet på hovedet, mener både DF og SF.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, mener, at man bør bruge coronakrisen til at rette fokus mod nærområderne.

SF’s udlændingeordfører, Carl Valentin, mener, at coronakrisen bør blive startskud til en reform af asylsystemet, hvor Danmark igen begynder at tage flere kvoteflygtninge.

"Det er det rigtige at gøre for at sikre en mere retfærdig fordeling af flygtninge," siger Carl Valentin til avisen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afviser over for avisen, at flere kvoteflygtninge er løsningen. 

Frederiksen: Vi skal blive mere selvforsynende
I går tirsdag fik partilederne for første gang siden coronanedlukningen mulighed for at stille spørgsmål til Mette Frederiksen i Folketingssalen, hvor der blev afholdt spørgetime.

Her meldte statsministeren blandt andet, at hun er klar til at arbejde for, at Danmark og EU for fremtiden bliver mere selvforsynende og mindre afhængig af andre lande, når det gælder medicin og værnemidler. Hun er klar til at  arbejde for europæiske aftaler og vil tage emnet op på det kommende møde i Det Europæiske Råd torsdag, sagde Mette Frederiksen i spørgetimen.

Læs mere, eller se videoklippet her.

Hvad var hovedpointerne i spørgetimen?
Stort set alle partiledernes spørgsmål havde med corona at gøre, men de kom alligevel rundt om mange emner lige fra skattelettelser og højere afgifter til salg af Seruminstituttets vaccineproduktion, danskernes feriepenge, demokrati under pres og forholdene for de isolerede ældre.

I alt fire gange blev statsministeren afkrævet en garanti, og en af dem gav hun: Frederiksen lovede klimapolitiske beslutninger inden sommerferien.

Du kan se hele spørgetimen eller læse om hovedpointerne i duellerne i Altingets opsamling her:

Se spørgetimen med Frederiksen: Hvad er regeringens coronastrategi egentlig?

Det sker i dag

  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid
  • EU's udenrigs- og Europa-ministre holder videokonference.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00