Mette Frederiksen: Danmark og EU skal have større produktion af medicin og udstyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

TV: Den danske statsminister vil stille sig i spidsen for, at de europæiske lande bliver langt mere selvforsynende med medicinske produkter, hvis coronaen kommer igen til efteråret.

De europæiske lande skal være langt mere selvforsynende, når det kommer til medicin og udstyr.

Det bliver Mette Frederiksens budskab, når hun og resten af EU’s regeringsledere samles torsdag i Det Europæiske Råd.

”Inden efteråret skal vi være sikre på, at vi har den hjemmeproduktion, der skal til for at undgå en pandemi. Det gælder også vaccinespørgsmålet,” sagde statsministeren, da Folketingets partiledere tirsdag var samlet til spørgetime.

Som i en dårlig B-film
Ifølge statsministeren har coronakrisen udstillet en sårbarhed i EU. Der har ikke været tilstrækkelig god kontrol med kritiske produkter og teknologier:

”Vi har set situationer, der minder om en dårlig B-film, hvor lastbiler forsvinder op gennem Europa, og hvor udviklede samfund har kæmpet mod hinanden, fordi hjælpemidler og andre ting har været knappe. Det går ganske enkelt ikke,” sagde statsministeren.

Danske værnemidler
Mette Frederiksen vil have lavet en strategi for, hvordan man sikrer, at Danmark selv kan producere de nødvendige midler. Her kommer erhvervslivet til at spille en rolle:

”Der ligger en interessant potentiel indenrigs- og erhvervspolitisk strategi i at få noget dansk produktion af værnemidler, hvilket vi ikke har haft før. Lego er allerede i gang med at producere visirer, nogle laver håndsprit, og andre laver mundbind.”

Forrige artikel Altinget klar med nyhedsbrev til undervisere Altinget klar med nyhedsbrev til undervisere Næste artikel Debatter, taler og fake news: Genoplev første dag på Altinget Sommermøde Debatter, taler og fake news: Genoplev første dag på Altinget Sommermøde