Danmark: Vesten skal bygge en bro for Ukraine ind i Nato

Ukraines præsident Zelenskyj raser over manglen på et klart løfte om medlemskab under Natos topmøde. Men selv om Ukraine skal have al mulig støtte, så er det for tidligt at tage den beslutning, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ved ankomsten til Natos topmøde i Vilnius, Litauen.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ved ankomsten til Natos topmøde i Vilnius, Litauen.Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

VILNIUS: Der er risiko for hårde ordvekslinger, hvis Ukraines præsident holder fast i at møde op til Nato-ledernes middag i aften.

”Usikkerhed er svaghed. Det vil jeg sige åbent til topmødet,” lyder det på twitter fra en tydeligt skuffet Volodymyr Zelenskyj, netop som forsvarsalliancen tirsdag eftermiddag har sat gang i et døgns topmøde i Litauens hovedstad.

Ifølge generalsekretær Jens Stoltenberg forhandles der til sidste øjeblik blandt de 31 medlemslandes delegationer om, hvor tæt man kan komme på at love Ukraine en fremtidig plads i Nato.  

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

”Jeg forventer, at medlemslandene vil sende et klart og positivt signal om, at Ukraine rykker tættere på medlemskab af Nato,” siger Stoltenberg ved topmødets begyndelse.

Men selv om ønsket om at støtte ukrainernes forsvar mod Rusland er stort, så ønsker en række lande anført af USA og Tyskland ikke på nuværende tidspunkt at give Zelenskyj en garanti for optagelse straks efter krigens ophør.

Det gælder også Danmark, som ellers er blandt de medlemslande, der relativt set giver mest støtte til Ukraine.

”Vores perspektiv er, at Ukraine hører til i Nato. Men det er klart, at Ukraine ikke kan blive medlem af Nato som tingene står lige nu og her,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ved sin ankomst til Nato-topmødet i Vilnius.

På topmødets dagsorden

Tirsdag-onsdag 11.-12. juli samles ledere og ministre fra de 31 lande i Nato til et topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius.

Fra Danmark kommer både statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

De vigtigste emner er:

  • Ukraines ønske om optagelse i Nato.
  • Nye aftaler om langsigtet militær støtte og forskellige sikkerhedsgarantier til Ukraine.
  • Sveriges forventede medlemskab af Nato.
  • Nye regionale forsvarsplaner for det nordlige, centrale og sydlige Europa.
  • Styrkelse af landenes forpligtelse til at investere mindst to procent af deres bnp i forsvar.
  • Formel bekræftelse af, at nordmanden Jens Stoltenberg fortsætter et år mere som generalsekretær.

0:000:00