I et nattog til Kyiv var Inger Støjberg for en gangs skyld enig med Pia Olsen Dyhr
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen var op til påske i Ukraine for at mødes med Zelenskyj og åbne døre for dansk forsvarsindustri. Med sig havde han en lille umage flok af partiledere og ordførere på en tur, som bød på luftangreb, murren fra erhvervsfolk og et pludseligt aftenmøde. Altinget var med.
Andreas Krog
RedaktørKYIV/PRZEMYSL: "Attention! Air raid alert. Proceed to the nearest shelter. Don’t be careless. Your overconfidence is your weakness."
Den bestemte mandestemme, som advarer om indkommende missiler og opfordrer til at søge øjeblikkelig beskyttelse, lyder igen og igen.
Det er torsdag nat ugen før påske, og i et tog på vej til Ukraines hovedstad Kyiv er en lille dansk delegation af politikere, embedsmænd og journalister netop blevet vækket af en særlig luftvarslings-app med et insisterende alarmsignal.
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har inviteret Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, SF-formand Pia Olsen Dyhr, Enhedslistens udenrigsordfører, Trine Pertou Mach, og Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, med på turen, hvor hovedformålene er at mødes med Zelenskyj og deltage i en dansk-ukrainsk-konference om et forsvarsindustrielt samarbejde.
Da holdet to dage senere er på vej hjem efter et intenst program og møder med Ukraines præsident, forsvarsminister, parlamentsformand og mange andre, er det denne tur i mørket ind mod Kyiv ved rejsens begyndelse, der har gjort størst indtryk på Pia Olsen Dyhr.
"Alvoren sænker sig lige fra starten, når man er nødt til at tage nattoget ind, og der er luftalarm undervejs. Toget holder stille i lang tid og pludselig kører det meget stærkt. Vi er faktisk et sted, hvor vi kan risikere at blive slået ihjel," siger hun i sin togkupé på vej ud af Ukraine med kurs mod den polske grænse.
Optimisme og begejstring
Under besøget i Kyiv bliver den danske delegation forskånet for en tur ned i hotellets beskyttelsesrum i kælderetagen. Og det kan være svært at se på gaderne i byen, at landet er i krig. Der er hverken soldater eller militærkøretøjer i gaderne.
Pia Olsen Dyhr kan dog godt se en forskel på Kyiv i dag, og dengang hun besøgte byen for første gang i 2012 som handelsminister i Helle Thorning-Schmidts daværende SRSF-regering.
"Det var et helt andet dynamisk Kyiv dengang. Med liv over det hele og gadesælgere. En international metropol med optimisme og begejstring. Det er der jo ikke mere. Der er stadig mange mennesker på gaden. Men der også meget stille og en alvorlig stemning," fortæller Pia Olsen Dyhr.
Murrer i krogene
De danske politikere bruger nogle af timer i Kyiv på at besøge ukrainske virksomheder, som kan få gavn af de mange milliarder af kroner, som de danske politikere bevilger i den ene donationspakke efter den anden.
"Det er lidt en politisk håndværkertur, hvor vi ser på, hvordan vi i praksis får omsat vores Ukraine-fond til virkelighed. Et er at stå foran glasdøren ind til Finansministeriet og præsentere en aftale om milliard-donationer. Noget andet er at få det ud at leve," siger Inger Støjberg.
For 40 danske virksomheder, som også er rejst til Kyiv, er hovedformålet at deltage i den dansk-ukrainske forsvarsindustrikonference.
De danske politikere når sporadisk at deltage i konferencen ind imellem møderne med ukrainske politikere. Flere danske erhvervsfolk murrer i krogene over, at forsvarsministeren kun meget kortvarigt har været en del af konferencen.
Det skyldes blandt andet, at der er mere bud efter Troels Lund Poulsen, end man havde forventet hjemmefra. Således når han på besøgets første dag fredag at mødes med den ukrainske forsvarsminister, Rustem Umierov, hele tre gange. To gange om eftermiddagen med og uden de øvrige danske politikere. Og igen sent fredag aften.
Kurs mod baren
Den danske forsvarsminister er netop kommet tilbage til hotellet efter en middag hos den danske ambassadør, og den særlige rådgiver har kurs mod de danske erhvervsfolk og journalister i baren, da den ukrainske forsvarsminister dukker op på hotellet og har mere, han gerne vil snakke med sin danske kollega om.
Det viser sig senere, at det netop var den danske forsvarsindustris interesser, ministeren varetog i de sene nattetimer.
"Mødet tog afsæt i, hvordan vi kan styrke samarbejdet inden for forsvarsindustrien, hvilket er meget opløftende, i forhold til hvad vi står overfor. Det understreger ukrainernes ønske om en opbakning, der rækker længere frem end bare et år eller to. Det handler om langsigtet samarbejde," påpeger Troels Lund Poulsen, da Altinget lørdag morgen fanger ham over en kop kaffe i et hjørne af hotellets restaurant.
"Og der er så mange interessante perspektiver i at være med til, at opbygge deres forsvarsindustri på de måder, som vi kan. For uanset hvad der sker, så får ukrainerne brug for en stærk forsvarsindustri," tilføjer han.
Gør de rigtige ting
På mødet med præsident Zelenskyj og forsvarsminister Umierov bliver der blandt andet talt om korruption. Og at Vesten skal have tillid til, at de penge, som de donerer, går det rigtige sted hen.
I fremtiden vil stadig flere donationer sandsynligvis gå direkte ind i den ukrainske industri. Hvor Danmark og andre vestlige lande køber de varer, vi vil donere, i Ukraine.
"Så er det selvfølgelig også vigtigt, at gennemsigtigheden er høj, og at vi kan regne med, at pengene går til de varer, som vi køber. Og ikke til noget, som de ikke skal gå til," påpeger socialdemokraternes forsvarsordfører, Simon Kollerup.
"Det oplever jeg, at den nye ukrainske forsvarsminister, Rustem Umierov, er meget klar over. Han siger ikke kun de rigtige ting. Han gør også de rigtige ting," understreger Troels Lund Poulsen og fortsætter:
"Han bruger det, at han er blevet forsvarsminister, til at tage et opgør med det, som han kalder den sovjetiske kultur. Som i bund og grund handler om, at man har haft en meget trist tilgang til korruption, vennetjenester og meget andet."
Se bedst mulig ud
Det er forsvarsministeren personligt, der har inviteret de fire folketingskolleger med til Ukraine.
Og det er tydeligt, at både ministeren og de indbudte politikere går op i at signalere enighed og fællesskab med denne tur.
"Det kan ikke nytte noget, at det kun skal handle om, at jeg skal se bedst mulig ud for at få al mulig opmærksomhed. Det er lige så vigtigt, at Pia Olsen Dyhr, Inger Støjberg og Alex Vanopslagh får lejlighed til at stille spørgsmål til de ukrainske politikere og se, hvordan udviklingen er i Ukraine. For de er med til at bære en bred politisk enighed igennem på et supervigtigt område," pointerer Troels Lund Poulsen, som i efteråret havde LA-lederen med på et besøg hos Zelenskyj.
Ifølge de danske politikere selv går det heller ikke ubemærket hen hos ukrainerne, at den lille danske delegation består af politikere fra partier på tværs af det politiske spektrum.
"Der bliver lagt mærke til, at to partiledere fra oppositionen sidder ved siden af en regeringsordfører og en forsvarsminister og siger det samme og bakker hinanden op," forklarer Simon Kollerup.
"På trods af utrolig store forskelle på det udenrigs- og forsvarspolitiske område, er det her en sag, som vi kan være enige om. Enigheden i det danske folketing gør indtryk på ukrainerne. At den danske regering kan sige, at det er et enigt folketing, der står bag," siger Trine Pertou Mach fra Enhedslisten, som indtil Ukraine-krigen havde stående i sit principprogram, at Danmark skal ud af Nato og forsvaret nedlægges.
I Enhedslisten blev man sidste år enige om at skelne mellem forsvarsbudgetter og Ukraine-donation. Og det glæder Trine Pertou Mach sig over.
"At vi kan skille ideen om total oprustning i Nato fra diskussionen om støtte og militære donationer til Ukraine, er det rigtige sted at stå. Det var rigtigt for os at træffe den på mange måder dilemmafyldte beslutning. Det er en brutal krig, og virkeligheden er rigtig grim," understreger hun.
Energi og kampgejst
Før afgang tilbage mod Danmark via Polen fanger Altinget Simon Kollerup, da han på stationen i Kyiv lige skal nå at købe noget med hjem til sine børn.
Han er ikke i tvivl om, hvad der har gjort størst indtryk på turen.
"Det er imponerende, hvor meget man mærker en kampgejst i en situation, hvor jeg havde troet, at der var risiko for, at moralen ville knække. Eller at man ville være udfordret, fordi man har en stor nabo, der bare mobiliserer som gale. Men energien og kampgejsten er meget høj," siger Kollerup på vej ind i kiosken i en barak foran stationen.
Fra en gammel radio i baglokalet lyder tonerne af en sang, der leder tankerne hen på det tyske rockband Scorpions ikoniske 'Wind of Change', der blev selve indbegrebet af Berlinmurens fald og Den Kolde Krigs afslutning i 1989.
Opstår spændinger
I nattoget på vej mod den polske grænse lørdag aften sidder Inger Støjberg i kupeen ved siden Pia Olsen Dyhrs. Hun byder Altinget på en Cola Zero, som Simon Kollerup har været flink at indkøbe en beholdning af.
For Inger Støjberg var det mødet med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der gjorde størst indtryk.
"Det var en stor oplevelse at få mulighed for at tale med Zelenskyj i en time og stille ham spørgsmål. Ukrainernes forsvarsvilje står tydeligt for enhver. Men det er også tydeligt, at der opstår spændinger, når de eksempelvis skal have vedtaget en mobiliseringslov. Det talte vi både med parlamentsformand Ruslan Stefanchuk og Zelenskyj om," fortæller hun.
Hjemme i Danmark har hun selv en hård konflikt kørende med sin rejsemakker Troels Lund Poulsen om netop mobilisering i form af fremtidens værnepligt i Danmark.
Sammen med LA står hun fast på, at kvinder ikke skal have værnepligt, mens ministeren siger, at han er klar til at opsige det brede forsvarsforlig, hvis partierne ikke makker ret og sluger tiltaget om værnepligt for kvinder.
Men her på rejsen er der kun stemning af politisk enighed, for her handler det om at signalere fælles front.
Støjberg er ikke i tvivl om svaret, når vælgerne og partifællerne spørger, hvorfor vi skal bruge 200 milliarder kroner på at styrke Forsvaret i stedet for at bruge dem på eksempelvis ungdomspsykiatrien, sygehusvæsenet eller en omfartsvej.
"Vi har ganske enkelt ikke et valg. Det er sådan her, det er. Derfor er vi også ubetinget på ukrainernes side. Det at være på ukrainernes side er også at være på de frie demokratiers side. Og dermed også vores eget lille lands side," siger Inger Støjberg.
Tryghed for danskerne
I kupeen ved siden af anerkender SF-formanden ikke præmissen for det potentielle spørgsmål fra vælgerne og baglandet.
"Det er ikke et enten-eller. Det kan godt være både og. Her er jeg ikke enig med statsministeren, når hun siger, at så må vi give afkald på noget andet. For mig handler det om tryghed. At vi både investerer i en stærk velfærd og i at håndtere klimakrisen samt i vores forsvar. Det er tryghed for danskerne," fastslår Pia Olsen Dyhr.
SF-formanden mener sagtens hun kan forsvare over for vælgerne, at det danske forsvarsbudget får kolossalt vokseværk i de kommende år.
"Uden det, som Danmark giver til Ukraine, så er vores forsvarsbudget nede på at udgøre 1,4 procent af BNP. Og med det kan vi ikke opbygge de kapaciteter, som vi har brug for i det danske forsvar. Vi har ikke de helt basale ting. Vi sender soldater afsted, der får deres udrustning i sidste øjeblik. Det er dybt kritisabelt. Vi er nødt til at passe bedre på vores soldater. Derfor må vi give mere i en periode, samtidig med at vi også giver til Ukraine," siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:
"SF blev stiftet, da Sovjetunionen gik ind i Ungarn. Så da Rusland går ind i Ukraine, er det en gentagelse af historien. Det kunne mange SF’ere godt se alvoren i. Det gjorde, at vi godt kunne flytte os og støtte, at det danske forsvarsbudget kommer op på at svare til to procent af bruttonationalproduktet."
Roen sænker sig i toget og den lille danske delegations deltagere bliver lullet i søvn af togets rumlen, mens det snegler sig gennem landskabet i det vestlige Ukraine på vej mod den polske grænseby Przemysl.
Imens sender russerne missiler afsted mod storbyen Lviv. Kort tid efter at toget er kørt gennem byen. Og polske kampfly bliver sendt på vingerne, efter at et russisk missil er fløjet ind i polsk luftrum og ud igen efter få minutter.