Mette Frederiksen varsler ny milliarddonation til Ukraine: "Det er næsten pinligt at høre folk sige, de er krigstrætte"

Hvis ikke man ligger i en skyttegrav i Ukraine eller på anden måde direkte kæmper for Ukraine, så kan man ikke tillade sig at være krigstræt, fastslår statsminister Mette Frederiksen. Torsdag præsenterer regeringen ny donationspakke til Ukraine.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj og statsminister Mette Frederiksen poserer for pressen ved topmødet i Oslo onsdag.
Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj og statsminister Mette Frederiksen poserer for pressen ved topmødet i Oslo onsdag.Foto: Ntb/Reuters/Ritzau Scanpix
Veslemøy Hedvig Østrem

På et nordisk-ukrainsk topmøde i Oslo onsdag annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S), at SVM-regeringen torsdag fremlægger et forslag til en ny støttepakke til en værdi af 1 milliard euro, svarende til knap 7,5 milliarder kroner.

"Den nye hjælpepakke vil bestå af ammunition, kampvogne og andet, som Ukraine har brug for nu. Det gør vi for at understrege det europæiske perspektiv: at Ukraine tilhører Europa," sagde Mette Frederiksen på et fælles pressemøde sammen med Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj.

I et efterfølgende fælles interview med nordiske medier uddybede Mette Frederiksen.

"Mit budskab til Zelenskyj i dag har været, at vi står ved vores støtte til Ukraine. Han var selvfølgelig meget glad for den støtte, herunder den økonomiske og militære, som vi nu yder," sagde Mette Frederiksen.

Pinligt at høre

Statsministeren blev spurgt, om hun mærker, at der nu er flere, der nægter at give lige så meget støtte til Ukraine som tidligere.

"Min erfaring er, at alle godt ved, hvad der er på spil. Og hvis vi vakler i vores tro på, at det er demokrati og fred, der vil vinde denne krig, hvem er vi så, og hvad er vi så? Hvilken slags Europa har vi, hvis vi ikke står op for de værdier, der nu er i fare. Et Europa, der ikke er villig til at forsvare sig selv, hvad er det for et Europa," svarede Mette Frederiksen.

Hun kunne heller ikke erklære sig enig i, at det er tilladt for os i Norden at føle en form for krigstræthed.

"Jeg synes, det næsten er pinligt at høre folk sige, at de er krigstrætte. Det er præcis, hvad Putin håber på. Jeg forstår, at man kan føle sig udmattet af krig, hvis man er i skyttegravene i Ukraine, og hvis man er en ukrainer, der frygter for sit land. Men vi andre kan simpelthen ikke tillade os at blive trætte," sagde Frederiksen.

Har stadig venner derude

Mette Frederiksen understregede, at vi skal forberede os på en langvarig krig.

"Det kan sagtens være, at den her krig varer næste år også, og vi skal forberede os på, at den varer længe. Putin har ingen interesse i at afslutte denne krig. Så er det et lille offer for os, at Europa, Vesten og Danmark fortsat presser på for at sikre, at der er tilstrækkelig militær støtte til Ukraine.

Det er derfor, vi giver denne nye pakke af militær støtte nu. Så de ukrainere, der er i skyttegravene, ved, at de stadig har venner derude, som støtter dem, og som er i denne kamp med dem," pointerede Mette Frederiksen.

Pakken, der lægges frem torsdag, finansieres af den såkaldte Ukraine-fond, som et stort flertal af Folketingets partier tidligere i år blev enige om at etablere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00