Dansk Erhverv: Lad fornuften råde om kviklån

DEBAT: Der er behov for at gribe ind overfor de såkaldte kviklån, men hvis man ikke lader fornuften råde, så risikerer man at ramme de ordentlige og konkurrencedygtige lån til skade for forbrugerne, skriver Bo Dalsgaard.

Af Bo Dalsgaard
Chefkonsulent i Dansk Erhverv

Debatten har længe raset om de såkaldte "kviklån", som er hurtige kontantlån med tårnhøje renter. 

Og den politiske vilje og enighed i forhold til handling er til stede. Således forhandler regeringen og alle partier i Folketinget minus LA om et indgreb. Men partierne har svært ved at blive enige.

Den politiske diskussion går på, hvor loftet på lånenes samlede årlige omkostninger, det såkaldte ÅOP-loft, skal ligge. Men det er ikke klogt at stirre sig blind på et ÅOP-loft som den eneste løsning. 

Hvis man er en fiffig kviklånsudbyder, er det nemlig ikke svært at fortsætte sin forretning trods et loft. 

Man kan for eksempel lave længere løbetid på afdraget, så falder ÅOP, men det bliver dyrere i kroner og ører for lånetageren i sidste ende, lige som man vil blive fastholdt i gæld i en længere periode. 

Man kan også hæve lånebeløbet, for så falder ÅOP også, men låntageren ender så med at blive endnu mere forgældet, fordi der optages et større lån end nødvendigt.

Risikerer at fjerne seriøse lånetilbud
Der er så også det yderligere problem, at et så lavt ÅOP-loft som det, der nu drøftes politisk, kan ramme seriøse låneudbydere, som tilbyder lån i forbindelse med varekøb - og det er vel at mærke lån, som er fuldt ud konkurrencedygtige med for eksempel et forbrugslån i en bank. 

Der er altså en risiko for, at man ved at lægge snittet forkert fjerner en række seriøse og favorable lånemuligheder, som mange almindelige danskere har stor glæde af. Det kan for eksempel være en billig finansiering af nye møbler eller den energirigtige, men dyrere vaskemaskine.

Men hvad skal der så gøres, hvis man vil sætte en effektiv stopper for de useriøse kviklån?

Jo, det handler først og fremmest om at sikre fokus på, at folk, der slet ikke har råd til at optage lån, afholdes fra dette, og det kræver flere tiltag.

Tre vigtige elementer er afgørende for at sikre dette:

  • Bedre kreditvurderinger, så det sikres, at der ikke ydes lån (uanset ÅOP-satsen), hvis borgerens økonomi ikke er til det.
  • Øget håndhævelse. Det vil sige, at forbrugerombudsmanden og Finanstilsynet har tilstrækkelige ressourcer til et effektivt tilsyn med området. Jo flere gange, at de uansvarlige långivere stilles til ansvar, desto større vil incitamentet være til at overholde reglerne.
  • Øge kendskabet til muligheden for at "blackliste" sig selv i CPR i forhold til optagelse af lån: Bestemmelsen er oprindeligt et værn mod identitetstyveri, men kan og bruges her som et værn mod "sig selv".

Der skal håndhæves og sanktioneres
Derudover er det meget vigtigt, at der bliver grebet ind over for den alt for ofte vildledende markedsføring, som vi ser igen og igen fra kviklånsfirmaerne. 

For eksempel er det set, at et selskab med store bogstaver annoncerer med "lav månedlig rente". Det lyder jo godt. Men den månedlige rente er så på 12,5 procent, og det bør som det mindste prøves, om der ikke i dette tilfælde er tale om vildledende markedsføring. ÅOP ender i dette tilfælde på 320,66 procent.

Det er afgørende, at der håndhæves og sanktioneres, og det kræver så igen, at de nødvendige ressourcer er til stede. Det skal politikerne også være opmærksomme på, når de skal strikke en samlet løsning på området sammen.

Faste seere af programmet Luksusfælden vil vide, at det ikke altid er sund fornuft, der råder hos låntagere af de såkaldte kviklån. Så meget desto mere vigtigt er det, at politikerne husker at bruge den.

Forrige artikel Naser Khader: Nej, jeg vil da ikke gå i en anden kirke, Paula Larrain Naser Khader: Nej, jeg vil da ikke gå i en anden kirke, Paula Larrain Næste artikel DI: Det indre marked kan redde klimaet DI: Det indre marked kan redde klimaet