Dansk Folkeparti trækker stikket på elektriske jernbaner i Jylland

FORLIGSFARVEL: Blå bloks nye investeringsplaner har ikke fået plads til elektrificering af strækningerne mellem Vejle-Struer og Aalborg-Frederikshavn. Nordjysk borgmester er skuffet.

DSB kigger p.t. rundt i verden for at finde nye elektriske tog. De kommer dog ikke til at kunne køre til Struer og Frederikshavn, hvis det står til regeringen og Dansk Folkeparti.
DSB kigger p.t. rundt i verden for at finde nye elektriske tog. De kommer dog ikke til at kunne køre til Struer og Frederikshavn, hvis det står til regeringen og Dansk Folkeparti.Foto: Bombardier
Kim Rosenkilde

Dansk Folkeparti har givet grønt lys til at aflyse en større del af Togfonden, end partiet hidtil har fortalt.

For mens partiet højlydt har vendt tomlen ned til den planlagte nye jernbanebro over Vejle Fjord og en ny højhastighedsjernbane i Østjylland, så har man lagt op til at bevare hovedparten af Togfondens øvrige projekter.

Det gælder imidlertid ikke elektrificeringen af strækningerne mellem Vejle-Struer og Aalborg-Frederikshavn, som der ikke er blevet plads til i de blå partiers nye investeringsplan for infrastruktur.

”Jeg tror, at vi kan blive overhalet lidt indenom af teknologien i forhold til de kortere baner – ikke landsdelstrafikken. Derfor har vi sat en del af den voldsomt dyre elektrificering på standby,” siger Kim Christiansen, transportordfører for Dansk Folkeparti.

Puljer kan komme i spil
Han henviser blandt andet til erfaringer med brinttog og batteridrevne tog andre steder i Europa. Hvilket også er et af argumenterne for ikke at elektrificere Nordvestbanen på Sjælland.

Ifølge Transportministeriet forventes de to projekter samlet set at koste knap 2,5 milliarder kroner.

{{toplink}}

Nedprioriteringen af elektrificeringen betyder samtidig, at de kommende eltog, som DSB har besluttet at købe, ikke vil kunne køre direkte til hverken Struer eller Frederikshavn.

Ifølge Kim Christiansen står døren dog fortsat en lille smule på klem for yderligere fremtidig elektrificering end det, der aktuelt ligger i de blå partiers nye investeringsplan.

0:000:00