Kommentar af 
David Trads

David Trads: Lars Løkkes imponerende comeback

KOMMENTAR: Efter en en længere periode med mistrøstighed i Venstres inderste rækker ser det nu ud til, at statsministeren har fået tilstået endnu et politisk liv af de lunefulde valg-guder

COMEBACK KID: Meningsmålingerne har længere leveret dybe stød til Lars Løkke, men nu ser det ud til at vende.
COMEBACK KID: Meningsmålingerne har længere leveret dybe stød til Lars Løkke, men nu ser det ud til at vende.Foto: Polfoto/Benjamin Nørskov
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nogle måneder siden talte jeg med en ledende Venstre-minister, som ærligt talt var temmelig mistrøstig, modløs, ja, rent ud sagt opgivende:

”Det er, som om at lige meget, hvad vi gør, så har vælgerne dømt os ude. Vi står helt stille. Kan ikke flytte os. Danskerne har simpelthen besluttet sig for, at de ikke kan lide Løkke. Der er ikke noget at gøre,” sagde han.

Ministeren refererede til meningsmålingernes konstante budskab om, at rød blok førte med fem-seks procentpoint; om at Venstre fortsat lå under det elendige valgresultat; og om at Mette Frederiksen hele tiden slog Lars Løkke Rasmussen på troværdighed og lederskab:

”Men så skulle du se vores interne målinger,” understregede Venstre-ministeren, ”for her bortdømmer vælgerne i den grad Løkke. Siden valget har vi haft den strategi, at det lange, seje træk, hvor vi leverer resultater, vil få danskerne til at holde af Løkke igen. Det sker bare ikke.”

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Siden valget har vi haft den strategi, at det lange seje træk, hvor vi leverer resultater, vil få danskerne til at holde af Løkke igen. Det sker bare ikke.

Anonym Venstre-minister

Well, det begynder i den grad at vende for statsministeren i disse uger:

Rød bloks forspring er indhentet. I mange målinger fører blå blok faktisk; Venstre vokser, er endda i nogle målinger igen størst i blå blok; og selv Løkkes personlige popularitet går frem. Det lange seje træk ser ud til at virke – og det er rent ud sagt imponerende.

Med Kristian Jensen som dygtig finansminister er arvefølgen på plads. Nu bruger ministrene og gruppen tiden på at levere.

David Trads

Der er især fire årsager til, at Venstre i almindelighed og Løkke i særdeleshed igen klarer sig godt:

For det første – og altid vigtigst – så peger alle de økonomiske nøgletal i rigtig retning. Der er pæn vækst, beskæftigelsen stiger, antallet på overførsler falder, eksporten vokser, forbrugertilliden, ja, optimismen stiger. Den slags giver altid en regering fremgang.

For det andet – og også afgørende – så har den benhårde udlændingepolitik, som Løkke har ladet Inger Støjberg stå for, virket. I år ventes vi at få godt 3.500 flygtninge mod over 21.000 for to år siden. I 2015 fik 85 procent af flygtninge godkendt asyl. I dag er det 27 procent. Det kvitterer vælgerne for.

For det tredje – og det er faktisk bemærkelsesværdigt – så er det lykkedes at løfte Løkkes ellers dybt ramponerede troværdighed. Hans kompetente ageren på den internationale scene har skubbet underbukse-gate og fadbamserne i baggrunden. Han ligner igen en leder.

For det fjerde – også helt nyt – så er det, som om at den fløjkrig, der plagede Venstre, mens Løkke hang i tovene, i hvert fald er erklæret i våbenhvile. Med Kristian Jensen som dygtig finansminister er arvefølgen på plads. Nu bruger ministrene og gruppen tiden på at levere.

Den defaitisme, der dominerede Venstre for bare få måneder siden, er i dag, fornemmer jeg på de ministre og folketingsmedlemmer, jeg taler med, i færd med at blive erstattet af en reel tro på, at de borgerlige partier kan fastholde magten ved det valg, der nærmer sig.

Det kommunalvalg, der kommer om tre uger, bliver afgørende. Ved valget i 2013 tabte Socialdemokratiet momentum, fordi en fejlbehæftet DR-prognose på valgaftenen gav indtryk af, at partiet havde klaret sig ringere end forventet. Denne gang kan det modsatte nemt ske:

Fortællingen har hidtil gået på, at Venstre får et elendigt kommunalvalg, som fører til tab af masser af borgmesterposter. Sidst fik de 26,6 procent af stemmerne. Det sker selvsagt ikke i år, men det er absolut muligt, at de får flere end de 19,5 procent ved folketingsvalget.

For Løkke vil et resultat over 20 procent naturligvis blive tolket som et bevis på, at Venstre er i positiv bevægelse – at momentum er i partiets favør. De handler alt sammen om at ’afstemme forventninger’, som man siger. Overgår du forventningerne, så er de fleste glade.

Folketingsvalget – mon ikke det kommer i begyndelsen af 2019? – bliver selvfølgelig ingen walk-over for Løkke. Forskellen lige nu og så de forløbne mange, mange måneder er imidlertid, at statsministeren har en fair chance for at vinde. Banen er åben igen.

----------

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00