Digitale frivillige er alt det, organisationerne drømmer om: De er mere loyale og lægger flere timer end gennemsnittet

Ny rapport indikerer tilmed, at digital frivillighed kan engagere flere fra udsatte grupper, som traditionelle fællesskaber har svært ved at nå. På et centralt punkt er der dog langt fra organisationerne til de digitale frivillige 

Danmarks digitale frivillige er en broget skare. I weekenden var omkring140 af dem samlet fysisk til et topmøde, som Analyse og Tal havde arrangeret med støtte fra Tryg Fonden. Ved den lejlighed blev en helt ny og omfattende kortlægning af digital frivillighed lanceret. 
Danmarks digitale frivillige er en broget skare. I weekenden var omkring140 af dem samlet fysisk til et topmøde, som Analyse og Tal havde arrangeret med støtte fra Tryg Fonden. Ved den lejlighed blev en helt ny og omfattende kortlægning af digital frivillighed lanceret. Foto: Sebastian Jørgensen
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

En digital frivillig bruger i snit 4,6 timer om ugen på frivilligt arbejde.

Den status, man får, med en form for magt og beføjelser uden et kodeks fra en stor organisation, betyder noget for mange

Mikkeline Thomsen
Partner, Analyse og Tal

En gennemsnitsfrivillig bruger ifølge VIVEs seneste kortlægning af danskernes frivillige arbejde (2020) under fire timer om ugen.

76 procent af Danmarks mindst 20.000 digitale frivillige har haft deres opgave i tre år eller længere.

46 procent af de frivillige i VIVEs seneste undersøgelse beskrev deres engagement som ’periodisk’.

20.000 frivillige eller en halv million? Fakta om undersøgelsen
  • Rapporten bygger på en såkaldt netnografisk analyse – feltstudier via medlemsskaber i 400 offentlige og private Facebook-grupper, interviews med udvalgte administratorer og ordstyrere af Facebookgrupper, en spørgeskemaundersøgelse til samme målgruppe med 408 besvarelser samt en repræsentativ survey af 2000 danskere udsendt gennem Voxmeter.
  • Kortlægningen har indsamlet 9.000 gruppers offentligt tilgængelige navn, medlemstal, beskrivelse, regler, alder og antal af administratorer samt anonymiseret stikprøve afde seneste 14 dages debat i 2.418 offentlige grupper
  • Selvom kortlægningen viser 20.000 digitale i de 9000 kortlagt, digitale medborgerhuse, er tallet er formentlig højere, da 11 procent af danskerne i den repræsentative befolkningsundersøgelse svarer, at de er administrator eller ordstyrer i en Facebookgruppe. Ganger man det op, kan op mod en halv mio danskere være digitale frivillige.

Læs hele rapporten her

 

Danmarks digitale frivillige sørger for, at danskerne kan udveksle havetips og viden om kæledyr. At vi kan sælge og bytte ting, dele boliger og kørelejligheder.

De samler ind og hjælper udsatte, støtter pårørende til syge og organiserer politisk engagerede og aktivistiske individer. De hjælper os med at dele lamme jokes og finde nye venner eller dates. Og så videre og så videre.  

Tilsammen driver de mindst 9.000 medborgerhuse fordelt på 18 kategorier.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00