Ekspert: Nyt mål fra naturforening kan stoppe biodiversitetskrisen, men det kræver ambitiøse politikere

BIODIVERSITET: Danmarks Naturfredningsforening ønsker, at vild natur i 2030 skal fylde næsten en tredjedel af Danmarks samlede areal. Det er ikke urealistisk, men der er lang vej fra de 0,4 procent, som i dag er vild natur i Danmark. Det vurderer seniorforsker Rasmus Ejrnæs, som vil se konkrete mål fra politikernes hånd.

Efter stormødet gav Sebastian Klein de deltagende en tur rundt i naturområderne omkring Marienborg. 
Efter stormødet gav Sebastian Klein de deltagende en tur rundt i naturområderne omkring Marienborg. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

30 procent af Danmark skal være dækket af vild natur i 2030.

Det var et centralt indspark fra Danmarks Naturfredningsforening, da regeringen inviterede blandt andet organisationer og fagfolk til at komme med input til en ny biodiversitetspakke på Marienborg.

I dag er det ifølge Danmarks Naturfredningsforening kun 0,4 procent af Danmarks samlede areal, der kan karakteriseres som vild natur.

Og målsætningen om at nå op på 30 procent i 2030 er ifølge seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs "ambitiøs". 

Fakta
Naturzoner
  • 30 procent af det samlede danske areal skal i 2030 ifølge DN være dækket af vild natur. 
  • Heraf skal 20 procent af landarealet tilhøre en ny kategori i planloven, de såkaldte naturzoner. Det vil sige områder, hvor natur og biodiversitet har førsteprioritet i forhold til land- og skovbrug. Her skal naturen være overladt til sig selv og ikke tjene menneskelige interesser. 
  • Naturzonerne er i dag ikke omfattet planloven, så man kan ikke konkret måle, hvor mange hektar naturzone, der er i dag. Men ud fra kriterierne om naturzone vurderer DN, at det er 0,4 procent af det samlede danske areal.

"Det er næppe realistisk at nå 30 procent natur på 10 år. Men, og det er et stort men, hvis politikerne begynder at indse, at verden bliver et skønnere sted, hvis naturen blomstrer op, og at det rent faktisk er vigtigt for danskerne at have adgang til rig og mangfoldig natur, så vil jeg sige, at de 20 procent umiddelbart er til at nå," og fortsætter:

"Og hvis de næste 10 procent kan begrundes med klimaet, så vil jeg altså heller ikke udelukke det."

Det er meget vigtigt at forstå, at det er de 10-15 % med eksisterende naturområder, som er det vigtige. Det er ikke nødvendigvis de næste 5-10 % procent, selvom det er supergodt og ambitiøst.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, Institut for bioscience ved Aarhus Universitet

Lang vej, men store forventninger
Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, anerkender, at der er lang vej op til de 30 procent, men hun glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

"Vi starter med et meget dårligt udgangspunkt, for det, som i dag kan kvalificeres som naturzone, udgør kun 0,4 procent af Danmarks samlede areal," siger hun og fortsætter:

"Vi har et politisk flertal, som sidder på det grønneste mandat nogensinde. De har alle lovet markante tiltag for at bremse biodiversitetskrisen og sikre en rigere natur, så jeg har meget store forventninger til de forhandlinger, som nu skydes i gang," siger hun.

Dokumentation

Det ønsker Danmarks Naturfredningsforening med biodiversitetsforhandlingerne:

  • Folketinget skal i en ny biodiversitetslov, med klimaloven som forbillede, fastsætte målsætninger på kort, mellem og langt sigt for den danske natur.
  • I 2030 er det foreningens mål, at 30 procent af det danske areal er disponeret til naturen. 20 procent af landarealet skal være naturzone.

Som vigtigste virkemidler til at stoppe naturens tilbagegang ønsker foreningen med finansloven for 2020 at igangsætte:

  • Etablering af 20 vilde naturnationalparker på statens arealer, som skal igangsættes i 2020
  • Udtagning af 100.000 hektar landbrugsjord til natur og vådområder igennem jordfordeling
  • Udlægning af 75.000 hektar urørt skov i offentlige og private skove

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening


0:000:00