Ekspert: Sådan kan dødeligheden hos pattegrise bringes ned

Der skal nye avlsmål til, hvis man permanent ønsker at nedbringe antallet af døde pattegrise i svineproduktionen, fortæller førende professor, der også har bud på mulige tiltag på den korte bane. Danske Svineproducenter ser også avlen som nøglen til at løse problemet.

I 2021 døde 23,4 procent af pattegrisene i den danske svineproduktion umiddelbart før, under eller efter fødslen. Det er det højeste tal nogensinde.
I 2021 døde 23,4 procent af pattegrisene i den danske svineproduktion umiddelbart før, under eller efter fødslen. Det er det højeste tal nogensinde.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpi
Andreas Arp

Knap hver fjerde pattegris dør kort efter fødslen i den danske svineproduktion, og hvis det tal skal bringes permanent ned, kræver det et opgør med den nuværende avlsstrategi.

Det vurderer professor Lene Juul Pedersen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

Man er kommet over en grænse, hvor soen selv kan passe sine egne grise, så hvis producenterne ikke gør noget for at passe de resterende grise eller ikke har de fornødne værktøjer til det, vil grisene dø.

Lene Juul Pedersen
Professor på Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet

”Den langsigtede løsning er at ændre på avlsmålet, så man har større fokus på færre, men mere robuste grise,” siger Lene Juul Pedersen, der har forsket i dødeligheden hos pattegrise gennem de seneste 20 år.

Nye tal fra forsknings- og udviklingsorganisationen Seges Innovation viste tidligere på måneden, at 23,4 procent af pattegrisene i 2021 mistede livet i de første dage efter fødslen.

Det svarer til rekordhøje 29.514 døde pattegrise om dagen og går stik imod en politisk handlingsplan fra 2014, der havde til formål at bringe pattegrisedødeligheden ned på cirka 16 procent.

Ifølge Lene Juul Pedersen er dødeligheden ”en uundgåelig konsekvens” af, at man siden starten af 90’erne har avlet efter at få søer, der kan føde flere grise per kuld.

”Når man gør det, bliver den enkelte gris mindre og dermed også mindre levedygtig. Man er kommet over en grænse, hvor soen selv kan passe sine egne grise, så hvis producenterne ikke gør noget for at passe de resterende grise eller ikke har de fornødne værktøjer til det, vil grisene dø,” forklarer professoren.

Blandt svinebønderne er man også overbevist om, at dødeligheden kun kommer ned, hvis avlsarbejdet justeres.

0:000:00