Debat

Elberth: Unbreak my News

KLUMME: Anders Langballe med TV 2 News i ryggen vandt søndag kampen om breaking. Men hvad skete der med DR? Klog af skade – eller ny strategi?

Anders Langballe fra TV 2 News viste i forbindelse med ministerudnævnelserne, at han er 'Kongen af Breaking News', skriver Benjamin Elberth.
Anders Langballe fra TV 2 News viste i forbindelse med ministerudnævnelserne, at han er 'Kongen af Breaking News', skriver Benjamin Elberth.Foto: Screengrab/TV 2 News
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe ”trendede” søndag aften på Twitter. Han var ganske enkelt noget af det mest nævnte i danske tweets. Mens han med telefonen i hånden direkte igennem på TV 2 News kunne fortælle om den ene nyudnævnte minister efter den anden, mens han tweetede samtidig. Også selvom ministrene jo først er blevet udnævnt denne mandag.

Søndag aften fik vi strøet ministre ud over medierne minut for minut, kåret dem, hvorefter Twitterfolket kunne ønske dem tillykke. 8.52 mandag morgen blev Pind ny forskningsminister. Direkte på News. Det er stort set det samme som officielt at blive slået til ridder, når Langballe gør det for rullende kamera. Mens Pind selvfølgelig ikke kunne bekræfte.

I øvrigt tillykke med 10-års fødselsdagen, TV 2 News og evnen til at breake, mens det sker. Langballe er indiskutabelt kongen af politisk breaking news. Jeg har selv siddet på kanalen i flere år omkring det langt mindre stofområde – det politisk digitale – blandt andet under valgkampen i 2015, hvor partierne selv smed små lunser ud direkte via Messenger, hvorefter jeg vidste, hvad jeg skulle holde øje med og kunne fortælle om det og analysere det, mens det skete.

Det er en vild følelse at kunne formidle historier direkte fra partierne selv, og det giver en kæmpe fordel at blive tippet direkte, så man kan nå at lave sin analyse før alle andre. Man kommer selv til at se godt ud, fordi man ved, hvad der sker, og partierne får noget ud af at være igennem på News, fordi kanalen bliver set af alle, der er noget ved musikken i det politiske Danmark.

Kl. 07.45 stod der stadig på DR.dk’s artikel øverst: ”Vi ved endnu ikke, hvem der overtager Kristian Jensens plads i Udenrigsministeriet.” Et halvt døgn efter at TV 2 var igennem med breaking på, at Anders Samuelsen er ny udenrigsminister. Det er fuldkommen uhørt.

Jeg opdagede undervejs et element, som jeg skulle være ekstremt opmærksom på: Jeg formidlede mere positivt, når hånden, der fodrede mig med nyheden, havde fodret mig direkte og eksklusivt. Heldigvis er de politiske kommentatorer i Danmark, inklusive Langballe, for rutinerede til det, men det er noget, en urutineret ”ekspert” lynhurtigt skal fornemme og aflive i sin egen mekanisme.

Når du læser med her på kanalen, skal du desuden kunne være sikker på, at der ikke er kundeforhold pakket ind i analyser. Der skal formidles ”un-biased” og i den rigtige tone, hvis man skal være formidler. Af samme grund bør der ikke sidde kommentatorer og eksperter på skærmen, der har politiske partier eller kandidater som kunder. Og af samme grund bør der ikke sidde kommentatorer og eksperter på skærmen eller i aviserne, der kommenterer på kunder, medmindre der varedeklareres tydeligt samme sted, at der er et kundeforhold.

8.52 mandag morgen blev Søren Pind ny forskningsminister. Direkte på News. Det er stort set det samme som officielt at blive slået til ridder, når Langballe gør det for rullende kamera.

Benjamin Elberth

Søndag aften vandt Langballe igen kapløbet om at formidle nyheden først til det politiske Danmark. Han blev i aftes mediet på tværs af kanaler, Twitter, TV 2 News – og hans erfaringer i konkurrenternes webnyheder, som alle andre måtte følge for at få bekræftede rygter.

Men se lige på konkurrenten DR (Chefredaktør på TV 2 News Mette Østergaards betegnelse) under søndagens og mandagens ministerudnævnelse. Det mest opsigtsvækkende i den breaking-situation var DR’s tydelige melden sig ud af kapløbet om at breake først. Enten fordi de bare ikke havde ressourcerne til at bemande redaktionen en søndag aften, eller fordi de havde bestemt sig for, at de ikke kunne tæve konkurrenten på hurtighed alligevel, eller fordi de bevidst valgte en anden strategi.

Det sidste kunne tyde på, at DR trådte et skridt tilbage og lod News være breaking. Kl. 07.45 stod der stadig på dr.dk’s artikel øverst: ”Vi ved endnu ikke, hvem der overtager Kristian Jensens plads i Udenrigsministeriet.” Et halvt døgn efter at TV 2 var igennem med breaking på, at Anders Samuelsen er ny udenrigsminister. Det er fuldkommen uhørt. Og i bunden af samme artikel skriver DR: ”En række medier skriver om flere andre nye ministre, men DR Nyheder har valgt kun at skrive om de udnævnelser, vi selv har kunnet få bekræftet.”

Når man skriver sådan, risikerer man enten at blive skudt i skoene, at man ikke har kilderne på plads og har opgivet kampen mod Langballe, eller også er der en god chance for, at man bliver præmieret på et tidspunkt for at turde indtage en anden position: den tøvende, men kloge ugle, der ikke formidler rygter, men rapporterer bekræftede nyheder.

Det kan være noget så kedeligt som manglende ressourcer, eller også kan det være en lodret konsekvens af, at man ikke ønsker deltage i breaking news-spillet: Det koster for meget på troværdigheden, hvis man erfarer forkert, som da DR erfarede, at Jacob Jensen (V) i sin tid var ny forsvarsminister, mens de andre medier stod ved siden af på Christiansborg og råbte ”Det er forkert. Det er forkert”. Eller da ”Charlotte” fik udsendt en fejl-sms om, at valget var udskrevet, længe før det rent faktisk var. Der er ikke råd til flere fejl-erfaringer hos DR, og de er nødt til at indtage en anden rolle end TV 2 News.

Jeg stod selv på DR-redaktionen på valgnatten under det amerikanske valg. Hos DR blev der flere gange pointeret, at der IKKE skulle konkluderes på noget, før det var ”officielt bekræftet”. De valgte simpelthen at vente – og ventede så længe, at flere i rummet trak på smilebåndet. Et norsk medie knaldede bare nyheden om Trumps sejr af – cirka en halv time før alle andre verdensmedier havde rapporteret det. DR ventede. Nu venter de igen.

”Kombinationen af nyhedstrykket, den autoritet, der lå i, at den politiske redaktør havde en så god kilde, og – igen – det tidspres, som jo vel at mærke er et, vi selv var med til at skabe. Vi lod os skrue op i et tempo, som ikke gjorde det muligt for os at foretage den kritiske vurdering, som jo i virkeligheden er selve forudsætningen for den troværdige journalistik. Og når vi ser tilbage på, hvordan det gik til, så er en af hovedårsagerne, at vi ikke tog os den tid, som det kræver at efterprøve ordentligt, om det holder. Det er klart, at en konklusion, vi må drage, er, at vi må ikke lade os drive rundt i manegen på den måde. Det er os, der bestemmer tiden, og det er os, der skal stå på mål over for læserne for, at vi har den nødvendige kvalitetskontrol. Det havde vi ikke i dette tilfælde.”

Citatet er fra Politiken i juni 2014. Hvor stort set alle medier havde erklæret Løkke færdig i Odense. Ordene er Bo Lidegaards. Og hans citat var dækkende over, hvordan blandt andet medier som DR og Politiken erfarede fuldkommen forkert. Nu vælger DR at vente med at erfare – i hvert fald fra andre kilder end dem, de er helt sikre på. Det er det mest breaking, der er sket under ministerudnævnelsen søndag aften og mandag morgen og varsler nye tider i kampen om breaking fra de to største tv-stationer i Danmark.

Klokken 9.01 gad regeringen i øvrigt ikke mere sladder. Ud på Regeringen.dk via Twitter med resten. TV 2 News’ træk? Op på skærmen med tweetet:

---

Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier og er fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef i Geelmuyden Kiese og digital chef for Socialdemokratiet. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver uge skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00