Se billeder fra skiftedagen på Slotsholmen: Squashketcher, nisselandsskab og et hemmeligt brev

Ved ministeroverdragelserne i den nye SVM-regering var der et virvar af følelser og et utal af gaver. Altinget har samlet 10 billeder og ser tilbage på torsdagens mange ministerskift.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tager imod vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).
Statsminister Mette Frederiksen (S) tager imod vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Der var højt humør og brede smil, da et flertal af de 23 ministre i SVM-regeringen torsdag var til ministeroverdragelser.

Altinget har samlet en serie af 10 billeder fra flere af ministeroverdragelserne for at mindes dagen, hvor der traditionen tro blev udvekslet rituelle overdragelsesgaver mellem den afgående og tiltrædende minister.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Den nye erhvervsminister Morten Bødskovs (S) forgænger, Simon Kollerup (S), lagde ikke skjul på sin ærgrelse over, at der ikke var plads til ham på ministerholdet i sin afskedstale. Smilet blev dog fundet frem, da han overrakte en gave til Morten Bødskov.

Gaven var en "hjælpepakke", som indeholdt en pokal og et lille staffeli til "et billede af Bruce Springsteen eller en Brøndby-plakat". Den symboliserede en regeringsperiode med en erhvervspolitik, der har båret præg af krisehåndtering og corona-hjælpepakker.


Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Magnus Heunicke (S) fik overdraget Miljøministeriet fra afgående minister Lea Wermelin (S). I gave fik han en sovepose.


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Jeppe Kofod (S) og Flemming Møller Mortensen (S) overdrog til den nye udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) samt den nye minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

Lars Løkke gav Jeppe Kofod en billig canadisk whiskey, mens Løkke fik et kompas og et kort over Østeuropa af Kofod.


Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dan Jørgensen overdrog Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til den nye minister Lars Aagaard (M). Her er squashketchere kommet i spil, som var en afskedsgave fra Lars Aagaard til Dan Jørgensen.


Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Der var højt humør og latter, da Ane Halsboe-Jørgensen (S) overdrog Kulturministeriet til Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne, der fik to gaver af den afgående minister.

”En kaffekop til bilen. Du kommer til – håber jeg – at bruge rigtig mange timer på at komme rundt i hele landet, fordi hele landet har utroligt meget at byde på, når det kommer til kunst, kultur, foreninger og fællesskaber," sagde hun.


Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Rasmus Prehn (S) gav ministerstafetten for fødevarer, landbrug og fiskeri videre til Jacob Jensen (V). Mens Jacob Jensen havde taget en grøn legetøjstraktor med i gave til sin forgænger, så gav Prehn den nye fødevareminister en kurv med bælgfrugter som symbol på de nye kostråd, som han selv var med til at lancere.


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Christian Rabjerg Madsen (S) gav boligministeriet videre med til Rosenkrantz-Theil (S), der modtog et lille nisselandskab i gave.

"Du får ansvaret for vores byer, og det her er billedet af vores byer i juleversion. Som boligminister skal du sikre, at der er frihed for danskerne i forhold til, hvor de vil bosætte sig. Der er nok at kaste sig over. Held og lykke med det," sagde Christian Rabjerg Madsen.


Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Den nye sundhedsminister Sophie Løhde (V) havde to gaver med til sin forgænger Magnus Heunicke (S) – en LP med Minds of 99 og et brætspil kaldet ’Pandemic’.

"'Pandemic er et samarbejdsspil, hvor alle spillere vinder eller taber sammen'. Det kunne næsten også lyde som et oplæg, vi skal have med på næste regeringsseminar,” sagde Sophie Løhde, da hun overrakte spillet til Magnus Heunicke, der fortsætter i den nye regering som miljøminister.


Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
 

Mattias Tesfaye overdrog posten som justitsminister til sin partifælle Peter Hummelgaard sammen med et hvidt brev og et råd om at have hjertet og hovedet på rette sted.

”Jeg burde have en gave til dig. I stedet har jeg skrevet nogle ting til dig,” sagde han.

”Nu er det bare sådan på Justitsministeriets område, at ikke alt egner sig til rullende kamera. Så nu håber jeg, at du, når du er alene – maks med Sara – vil prøve at læse, hvad jeg har skrevet, som er nogle sande og ærlige ord, som jeg gerne vil sige til det.”


Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Astrid Krag (S) overdrog Social- og Ældreministeriet til Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der fik gløgg og æbleskiver i velkomstgave af den afgående socialminister Astrid Krag. Med gaven fulgte en opfordring til at fortsætte den forhenværende ministers tradition med at invitere hjemløse og andre udsatte borgere ind i ministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)