Enighed om ny overenskomst: Kommunalt ansatte får lønstigninger

OK21: Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny treårig overenskomst for de kommunalt ansatte. Foruden lønstigninger indeholder aftalen også ekstra penge til sosu-assistenter og en lige- og lavtlønspulje.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Rammerne for næsten en halv million kommunalt ansatte er nu fastlagt for de næste tre år.

Og det bliver tre år, hvor de ansatte i landets kommuner kan se frem til at få hævet deres løn.

De kommunale arbejdsgivere og lønmodtagernes topforhandlere er mandag morgen blevet enige om en ny overenskomstaftale, som blandt andet indebærer generelle lønstigninger på i alt 5,02 procent.

”Vi har landet et 3-årigt forlig, hvor vi er lykkes med ikke bare at sikre, men også forbedre reallønnen for kommunalt ansatte. Det er sket på trods af nogle meget svære betingelser med corona og usikkerhed omkring økonomien,” udtaler Mona Striib, som har været lønmodtagernes forhandlingsleder på det kommunale område, i en pressemeddelelse.

Nye puljer til sosu-assistenter og ligeløn
Forhandlingerne om de offentligt ansattes overenskomster har stået i skyggen af coronakrisen, og som forventet har det også har sat sit aftryk på forliget, hvor der har været hård kamp om at få er plads til at indfri begge parters ambitioner.

Aftalen indebærer en rekrutteringspulje på 140 millioner kroner, som er målrettet social- og sundhedsassistenter, og en lige- og lavtlønspulje på ligeledes 140 millioner kroner. Den første pulje var et krav fra KL, som dog havde lagt op til et større beløb, mens den anden pulje var vigtig for lønmodtagerne.

”Puljen er mindre, end vi havde ønsket, men det er vigtigt, at vi trods en stram økonomi har fundet en vej til at gøre noget ved en af de største udfordringer, vi står med i kommunerne,” udtaler Steen Christiansen, som er del af KL’s forhandlerduo og næstformand i KL’s Løn- og Personaleudvalg, i en pressemeddelelse.

Fokus på seniorer og psykisk arbejdsmiljø
Foruden lønstigninger og de to puljer indeholder aftalen også et nyt partnerskab, der skal sikre et bedre seniorarbejdsliv for de kommunalt ansatte.

Derudover er der også indgået en aftale om to nye initiativer, som har til formål at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på de kommunale arbejdspladser. For det første videreføres den nuværende fælles partindsats Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne i perioden 2021 til 2024, hvor den også skal videreudvikles.

For det andet indebærer aftalen, at der nu skal udvikles og tilbydes en frivillig lederuddannelse med fokus på psykisk arbejdsmiljø.

Nu hvor de overordnede rammer er på plads i mandagens aftale, fortsætter forhandlingerne med de konkrete overenskomster for de forskellige fagområder, der er repræsenteret i kommunerne. Deadline for de konkrete aftaler er 28. februar.

Derudover mangler der også den store aftale for alle de offentligt ansatte på det regionale område, som forventes at falde på plads inden længe. Slutspurten i forhandlingerne sættes i gang i slutningen af denne uge.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Striib

Forbundsformand, FOA, formand, Forhandlingsfællesskabet
ufaglært

0:000:00