Regeringen har grønt lys til at lynbehandle indgreb i strejken: Sådan står partierne

Regeringen har fået den nødvendige opbakning til at kunne hastebehandle forslaget om at afslutte sygeplejerskernes strejke med et lovindgreb. Få overblik over, hvad partierne mener om indgreb og lønkomité, her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardNickolaj Storgaard Oksen

Regeringen har torsdag formiddag fået Folketingets ja til, at man kan behandle forslaget om et indgreb i sygeplejerskestrejken langt hurtigere end et normalt lovforslag. Det oplyser Folketinget.

Ved et møde i Folketinget torsdag kunne fungerende formand Rasmus Helveg derfor annoncere, at partierne skal mødes torsdag klokken 13 for at førstebehandle forslaget til et indgreb. Folketinget forventer, at forslaget kan andenbehandles fredag klokken 10, og at partierne kan stemme endeligt om indgrebet i strejken umiddelbart derefter.

Dermed er der udsigt til, at strejken kan afsluttes allerede på lørdag, hvis regeringen får flertal for selve lovforslaget til et indgreb. Få overblik over, hvordan partierne forventes at stille sig, nederst i artiklen.

Mindst tre ud af fire folketingsmedlemmer skulle godkende hastebehandlingen, for at man kan sætte de almindelige tidsfrister og høringer ud af kraft. Ud over regeringspartiet selv har Radikale, SF, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne tilkendegivet over for Ritzau og andre medier, at de sagde ja til at lynbehandle indgrebet i strejken.

Om konflikten

I marts stemmer et flertal af Dansk Sygeplejeråds og Radiograf Rådets medlemmer nej til det forlig, som skal udgøre den nye overenskomst for regionalt og kommunalt ansatte sygeplejersker. Forliget skal erstatte den tidligere overenskomst, der udløb 1. april 2021.

12. april 2021 udsender Dansk Sygeplejeråd (DSR) og Radiograf Rådet et strejkevarsel.

I maj fremsætter Forligsinstitutionen et mæglingsforslag, som skal til afstemning blandt medlemmerne. I juni stemmer et flertal af Dansk Sygeplejeråds medlemmer igen nej til mæglingsforslaget.

19. juni 2021 begynder strejken. Indledningsvis udtages ti procent af landets sygeplejersker til strejken. Det svarer til cirka 5350 sygeplejersker.

Siden konfliktens begyndelse for ti uger siden er der blevet annonceret syv udvidelser af strejken. På nuværende tidspunkt har 5503 sygeplejersker strejket. Dog er 1000 undtaget, da det ikke har været muligt at stille et nødberedskab på deres afdelinger.

Cirka 35.500 operationer er blevet udskudt som følge af strejken. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det tage op mod to år at afvikle efterslæbet.

25. august mødes Folketingets partier med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for at diskutere den videre proces i den over to måneder lange sygeplejerskekonflikt. Senere på aftenen meddeler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke, at konflikten bliver afsluttet med et lovindgreb, der hastebehandles torsdag og fredag i Folketinget og træder i kraft lørdag.

Komité skal se på uligheder

Dermed kan Folketinget nu behandle selve lovforslaget, som ophæver den såkaldte mæglingsskitse, som ledelsen i Dansk Sygeplejeråd og arbejdsgiverne Danske Regioner og Danske Kommuner blev enige om i maj, til lov.

Mæglingsskitsen giver sygeplejerskerne lønstigninger på 5,02 procent over 3 år, og indeholder ambitionen om en lønkomité, som skal se på løn og lønuligheder blandt offentlige faggrupper.

Medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd stemte nej til aftalen, og 19. juni gik omkring 5000 sygeplejersker i strejke. Strejken er flere gange blev udvidet undervejs.

Det mener Folketingets partier om forslaget til lovindgreb i strejken:

 • Socialdemokratiet

S forventes at stemme for lovindgrebet.

Det er den socialdemokratiske regering, der har foreslået at ophæve mæglingsskitsen til lov. 

Mandater: 49.

 • SF 

SF forventer at stemme imod lovindgrebet.

Partiet vil have tilført en lønpulje på to milliarder om året, som kan fordeles udover en bred vifte af offentligt ansatte. Børne- og undervisningsordfører Jacob Mark (SF) kalder i en pressemeddelelse situationen for “dybt urimelig”.

Mandater: 15 

 • Radikale

Radikale forventer at stemme for lovindgrebet. 

De henviser til, at mange patienters situation er alvorlig. De ser dog ikke ligelønssituationen som løst, og vil “fortsætte den kamp”, skriver ligestillingsordfører Samira Nawa (R) på Twitter.

Mandater: 14

 • Enhedslisten 

EL forventer at stemme imod lovindgrebet.  

Partiet ønsker, at der skal tilføjes penge til en trepartsforhandling, som skal sikre ligeløn i den offentlige sektor, før det kan stemme for. De mener yderligere, at det nuværende forslag kommer til at skabe mangel på sygeplejersker for fremtiden. Det siger partiets leder Mai Villadsen (El) i en pressemeddelelse.

Mandater: 13.

 • Venstre

V forventer at stemme for lovindgrebet. 

Partiet ønsker at ende konflikten nu, så patienterne igen kan få behandling, oplyser arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) til Ritzau via TV 2.

Mandater: 39.

 • Dansk Folkeparti 

DF forventer at stemme imod lovindgrebet. 

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) mener ikke, at det nuværende forslag løser de problemer med lønvilkår, der er i sektoren. Det siger han i en video på Twitter. Yderligere mener han, at et forslag skal tage stilling til, hvordan faggrupper i den offentlige sektor med samfundskritiske job kan deltage i en konflikt uden at miste alle “våben”. 

Mandater: 16.

 • Det Konservative Folkeparti

De konservative forventer at stemme for lovindgrebet.

Det oplyser partiet til Ritzau ifølge TV 2.

Mandater: 12.

 • Liberal Alliance

LA forventer at stemme for lovindgrebet.

Det oplyser partiet til Ritzau ifølge TV 2.

Mandater: 4.

 • Frie Grønne

De tre løsgængere, der udgør Frie Grønne, har meddelt, at de forventer at stemme imod lovindgrebet. 

Gruppens politiske leder, Sikandar Siddique, har sagt på Twitter, at der skal findes penge til lønkomitéen, før de kan overveje at stemme for.  

Mandater: 3.

 • Alternativet

Å forventer at stemme imod lovindgrebet. 

Partiets politiske ordfører, Torsten Gejl (Å), skriver på Twitter, at “regeringen har spillet fordækt spil – præcist som under lærerindgrebet”, og at han, sammenholdt med den fortsatte ulige løn og en frygt for mangel på sygeplejersker, ikke vil stemme for. 

Mandater: 1.

 • Kristendemokraterne

Kristendemokraterne er uafklarede. 

Politisk ordfører Jens Rohde (KD) skriver på Twitter, at KD ønsker, at en lønkomité også skal behandle en finansieringsstruktur. Det forventer de dog ikke at få med, og kommer med al sandsynlighed til at stemme nej.

Mandater: 1.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024