Erhvervslivet frygter nye skatter fra S-SF

FAIR LØSNING: Erhvervslivets organisationer er bange for endnu flere skatter i S-SF's plan "Fair Løsning". Socialdemokraterne siger, frygten er ubegrundet – men vil alligevel ikke garantere noget.
Selv om Socialdemokraterne og SF bedyrer, at de ikke har nye skattestigninger i baghånden, er flere erhvervsorganisationer ikke overbevist.
Selv om Socialdemokraterne og SF bedyrer, at de ikke har nye skattestigninger i baghånden, er flere erhvervsorganisationer ikke overbevist.Foto: Johannes Kaas Fallesen/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Det er med bange anelser, flere af erhvervslivets organisationer i Danmark ser på Socialdemokraternes og SF's fælles økonomiske udspil "Fair Løsning".

Virksomhedsorganisationerne er bekymrede for, at der bag planerne om en arbejdsmarkedsreformer og ekstra "12 minutter" om dagen gemmer sig en plan B, der skal fylde hullet i statskassen ved hjælp af skattestigninger for borgere og virksomheder, hvis arbejdsmarkedets parter ikke kan blive enige om de reformer, som S-SF håber på.

"Hvis pengene ikke kan skaffes umiddelbart - og det tror vi ligesom, S og SF er klar over, at de ikke kan - så må der jo være en plan B. Hvad kunne den så være? Det kunne jo f.eks. være yderligere skattestigninger. Det er i hvert fald, hvad vi frygter," siger Jesper Højte Stenbæk, der er politisk-økonomisk chefkonsulent i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

15 mia. kr. afhænger af trepartsforhandlinger
Socialdemokraterne og SF har allerede varslet visse skattestigninger på ca. 18,7 mia. kr. i det fælles skatteudspil "Fair Forandring". Stigningerne er indregnet i grundlaget for den økonomiske plan "Fair Løsning" - men selv, når de regnes med, går planen kun op, hvis der også findes yderligere 15 mia. kr. ved reformer af arbejdsmarkedet, f.eks. ved at arbejdstiden sættes op med 12 minutter om dagen svarende til én time om ugen eller ca. én uge om året.

Hvis pengene ikke kan skaffes umiddelbart - og det tror vi ligesom, S og SF er klar over, at de ikke kan - så må der jo være en plan B. Hvad kunne den så være? Det kunne jo f.eks. være yderligere skattestigninger.

Jesper Højte Stenbæk
Chefkonsulent

De to partier planlægger at indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger om netop disse reformer, hvis de får regeringsmagten efter næste valg - men siden planens fremlæggelse er der fra flere sider blevet sået tvivl om, om disse reformer nu også er mulige og tilstrækkelige.

Usikkerhed om om "12 minutter"
I Berlingske Tidende tirsdag i denne uge slog fagforeningsformændene Poul Erik Skov Christensen fra 3F, Kim Simonsen fra HK og Thorkild E. Jensen fra Dansk Metal i Berlingske Tidende konstateret, at budskabet om de "12 minutter" mest var en kampagnestrategi, men at "løsningen i virkelighedens verden vil blive sammensat af mange elementer, der er tilpasset forskellige forhold på forskellige dele af arbejdsmarkedet," og Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen udtalte, at "i princippet er vi ligeglade med, hvordan man henter 15 mia. kr. Vi skal bare bruge pengene".

Selv om hverken fagforeningsformændene eller Sass Larsen nævner yderligere skattestigninger som en mulighed, vækker usikkerheden om, hvor de 15 mia. kr. præcist skal komme fra, bekymring hos Jesper Højte Stenbæk:

"Problemet er, at "Fair Løsning" anviser nogle veje, men ikke gør det præcist nok. Ingen ved, hvor meget power man vil give forslagene, og derfor tror vi ikke på, at de 15 mia. kr. overhovedet kan skaffes på den måde. Hvis de ansvarligt nok siger, at de under alle omstændigheder vil fylde hullet i statskassen op, så må der jo komme noget mere. Problemet er, at vi ikke ved, hvad det er," siger han.

DI deler bekymring
Bekymringen deles også i brancheorganisationen DI, der længe har været kritisk over for S-SF-planen:

"Vi har hele tiden sat et stort spørgsmålstegn ved, om der overhovedet var en plan i de 12 minutter. Og hvis ikke de kan få pengene derfra, ved jeg ikke, hvordan man så skal få dem uden at se på højere skatter. Det er nærliggende, og de har jo også allerede i "Fair Forandring" gjort det. Men det er altså ikke vejen frem," siger direktør i DI Tine Roed.

Erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer Lone Saaby understreger også, at det er afgørende, at pengene findes ved reformer og ikke ved skattestigninger:

"Det er svært at gætte på, hvilke scenarier de tænker i. Men det er efter vores opfattelse nødvendigt, at der bliver taget hul på debatten om efterløn og arbejdstid, hvis man skal løse de udfordringer, vi får i fremtiden. En forøgelse af skattebyrden vil ikke være en løsning - snarere tværtimod," siger hun.

S: Ingen garantier
I SF og Socialdemokratiet afviser man alle erhvervslivets bekymringer. Der er ikke planlagt yderligere skattestigninger ud over dem, der allerede sidste år blev lanceret i "Fair Forandring" - og de 15 mia. kr. vil med sikkerhed blive fundet ved arbejdsmarkedsreformer, siger SF's skatteordfører Jesper Petersen:

"Jeg kan fuldstændig garantere, at det ikke sker ved yderligere skattestigninger. Der er overhovedet ikke kød på den historie. De ændringer af skatten, der er lagt op til i "Fair Forandring", er fortsat de eneste, vi har tænkt os at gennemføre. Det er der aflagt et klart løfte om," siger han.

Socialdemokraternes skatteordfører Nick Hækkerup afviser også spekulationerne om, at der skulle være en "plan B" i skuffen - men han vil dog ikke udstede nogen klippefaste garantier:

"Man skal altid passe på med garantier - det har jeg været længe nok i mit parti til at vide. Men yderligere skattestigninger er ikke et værktøj, vi opererer med - det er overhovedet ikke noget, vi har nogen planer om. Og jeg synes netop, indlægget i Berlingske Tidende har bekræftet den gode vilje fra fagbevægelsen om at komme tættere på en aftale med arbejdsmarkedets parter," siger Nick Hækkerup, der er sikker på, arbejdsmarkedsreformerne vil komme i hus.

Tænketanke uenige
Det tror også chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Martin Madsen:

"De 12 minutter har altid været rammen, som var let forståelig og folkelig, og som skulle illustrere pointen med, at man skal arbejde mere. Men det er jo de 15 mia. kr., der er det egentligt interessante. Og de penge er det en bunden opgave at finde. Og sådan som jeg hører S og SF, så siger de klart, at der ikke blive pillet ved skatteudspillet "Fair Forandring". Man har lanceret en vis forhøjelse af skatterne, og i lyset af dansk skattepolitik i de sidste mange år er det ikke noget, man lige går og piller ved. Det skal ligge meget fast," siger han.

I den borgerlige tænketank CEPOS stoler cheføkonom Mads Lundby Hansen dog noget mindre på venstrefløjspartiernes løfter:

"Når man hører Henrik Sass sige, at han i princippet er ligeglad med, hvordan han skaffer de 15 mia. kr., så lugter det af skattestigninger. Ud fra dagens melding vil jeg sige, at det er rationelt at forvente en gedigen skattestigning. Det vil på sin vis være nemt at lave et drej på skatteskruen på den korte bane, men på længere sigt vil det gør ondt, reducere arbejdsudbudet og konsolidere Danmark som det land i verden med højst skattetryk," siger Mads Lundby Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tine Roed

Direktør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1988)

Lone Saaby

Direktør, Education Esbjerg, formand, Sydvestjyske Museer
cand.polit. (Københavns Uni. 1981)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00