Tre bud: Sådan bør Danmarks areal bruges for at nå mål for natur og klima

I en ny analyse om den danske arealanvendelse opstiller Klimarådet tre scenarier for, hvordan arealerne i Danmark kan udnyttes bedre for at nå klima-, miljø- og naturmålene. Få overblik her.

Klimarådet anbefaler i deres rapport om arealanvendelse, at op mod 30 procent af landbrugsarealerne omlægges til natur og skovrejsning.
Klimarådet anbefaler i deres rapport om arealanvendelse, at op mod 30 procent af landbrugsarealerne omlægges til natur og skovrejsning.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katharina Lindharth Møbjerg Madsen

Landbruget skal fylde markant mindre, hvis Danmark i fremtiden skal nå de fastsatte målsætninger for et bedre klima, sundere vandmiljø og meget rigt natur- og planteliv.

Det konkluderer Klimarådet i en ny analyse, hvor eksperterne kommer med tre bud på, hvordan de mange ønsker til det danske areal kan udnyttes bedst i 2050.

Eksperterne tager helt konkret udgangspunkt i det nationale mål om at opnå klimaneutralitet i 2050, EU's vandrammedirektiv om god økologisk tilstand i vandmiljøet i 2027 og EU's naturmål om beskyttelse af 30 procent af landarealet i 2030.

Derudover indregner Klimarådet også de politiske mål for skovrejsning og urørt skov.

De tre bud sikrer i forskelligt omfang opfyldelsen af de mange grønne mål. Altinget giver dig her en kort overflyvning i de tre scenarier.

 

 

Klimarådet peger endelig på, at de forskellige indsatser bliver billigere, hvis de koordineres. Samlet set vil der være en omkostningsbesparelse på otte procent ved at koordinere målsætningerne, når der tages højde for overlap i de forskellige mål.

0:000:00