Falck-boss: "Vi er simpelthen ikke en sund nok befolkning længere"

Det politiske system har spillet fallit i forhold til at lave reformer af samfundskomplekse problemstillinger. Sådan lyder det fra Jakob Riis, der vil gentænke flere nøglestrukturer i samfundet - ikke mindst sundhedsvæsenet.

Danmark er gledet ud af top ti, målt på arbejdsstyrkens sundhed. Det kan blive alvorligt for konkurrenceevnen på lang sigt, mener Jakob Riis. Arkivfoto. 
Danmark er gledet ud af top ti, målt på arbejdsstyrkens sundhed. Det kan blive alvorligt for konkurrenceevnen på lang sigt, mener Jakob Riis. Arkivfoto. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Christoffer Lund-Hansen

Hvis kampen for at sikre, at Danmark forbliver blandt de førende nationer i den globale konkurrence, blev udspillet som en fodboldkamp, ville Danmark have de rigtige spillere, men mangle den rette indstilling.

Det mener Falcks topchef, Jakob Riis. 

"Vi er det vindende hold, som er begyndt at hvile på laurbærrene. Det er en farlig kombination. Glasset er halvfyldt, for vi har alle forudsætningerne. Det handler ikke kun om de spillere, man sætter på banen, men også om det spilsystem og den indstilling, som de går på banen med," siger Jakob Riis. 

Den 56-årige Falck-boss er et blandt 20 medlemmer i Dansk Konkurrenceevneråd, der netop har udsendt sin tredje tilstandsrapport for den danske konkurrenceevne.

"Jeg er gået ind i Danske Konkurrenceevneråd for at holde et spejl op, som sikrer, at vi både ser de muligheder, der er, men også er realistiske, så vi ikke rækker ud efter pokalen, før vi ved, hvad det kræver at spille konkurrencedygtigt i fremtiden," siger Jakob Riis.

Analysen fra Jakob Riis er klar.

"Vi undervurderer, hvad det kræver af os at være omstillingsparate og tage konsekvenserne af, at nogle af fortidens løsninger og institutioner ikke er det, vi skal bygge fremtiden på," siger han og uddyber med et eksempel:

"I Danmark har vi allerede proklameret, at vi vender de gigantiske klimaudfordringer til et grønt eksporteventyr. Der er vi lige lidt for hurtigt ude."

Hvorfor tvivler du på vores indstilling i Danmark?

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00