Konkurrence om den nære sundhed og mere centralisering skal redde sundhedsvæsenet. DI-direktør forklarer nyt strukturudspil

Fremover bør kommunerne blot være leverandører af det nære sundhedsvæsen, imens selve ansvaret og økonomien placeres hos regionen. Samtidig skal flere opgaver og beslutninger rykkes væk fra regionerne og op på en nationalt niveau. DI's erhvervs- og medlemsdirektør forklarer hvorfor.

Foto: Sif Meincke
Andreas Wind

Hvordan sikrer man fremtidens mange ældre et ordentlig niveau på de danske sygehuse og samtidig et sammenhængende patientforløb i det nære sundhedsvæsen?

Det er dét problem, som Dansk Industri vil løse med deres nye udspil til en ny struktur for sundhedsvæsenet, som de præsenterer i Altinget torsdag.

For specialisering og sammenhæng går ikke nødvendigvis hånd i hånd. Måske tværtimod i den nuværende struktur, lyder analysen fra DI's erhvervs- og medlemsdirektør Emil Fannikke Kiær.

"Man har i effektivitetens navn opnået en meget, meget høj grad af specialisering. Og det er jo godt i forhold til produktiviteten, men det har forårsaget knapt så  sammenhængende patientforløb," siger han.

De fem regioner har sikret en meget stor produktivitet, effektivitet og specialisering på landets sygehuse. I hvert fald indtil for fem år siden. Men nu er produktiviten stagneret, og vi begynder at mærke bagsiden af medaljen, mener han.

Det kommer særligt til udtryk i den egn af velfærdsstaten, som mange har døbt "Bermudatrekanten". Området mellem kommuner, almen praksis og sygehuset. Og her bliver patienterne tabt, mener Emil Fannikke Kiær.

For også i DI identificerer man det "siloopdelte sundhedsvæsen" som en af hovedproblemerne, der bør løses i en strukturreform.

Den opdelte struktur er ikke kun en ulempe for borgeren, der oplever et fragmenteret og usammenhængende forløb, men også for driften af sygehusene. De indsatser, der skal forhindre dyre hospitalsindlæggelser, prioriteres ikke godt nok. 

{{toplink}}
Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

"Der sker jo også det, at der ikke kommer et rigtig fokus på en tidlig indsats og forebyggelse. Det er jo langt hen ad vejen en kommunal opgave i dag," siger han.

0:000:00