FE-sag udløser byge af spørgsmål

SVAR: En byge af spørgsmål er regnet nedover statsminister Mette Frederiksen og to ressortministre i kølvandet på kontrolorgans kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forsvarsminister Trine Bramsen (t.v.) og statsminister Mette Frederiksen (t.h.) skal begge svare på spørgsmål i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste.
Forsvarsminister Trine Bramsen (t.v.) og statsminister Mette Frederiksen (t.h.) skal begge svare på spørgsmål i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

“Kan ministeren give en garanti for, at USA ikke i samarbejde med vores nabolande spionerer mod danske borgere og henter store mængder kommunikationsinformation?”

“Statsministeren har udtalt i flere medier, at hun ikke vil kommentere på sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, før en undersøgelse er igangsat og gennemført, og betyder det, at borgere i Danmark skal gå i årevis med utryghed og uklarhed over, hvad der egentlig foregår?

Det er bare nogle af de i alt 21 paragraf 20- og samrådsspørgsmål, som er blevet sendt afsted fra folketingsmedlemmerne Eva Flyvholm (EL) og Peter Skaarup (DF) til statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) efter at Tilsynet med efterretningstjenesterne (TET) for to uger siden udsendte en pressemeddelelse med særdeles opsigtsvækkende og kras kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Her kritiserede tilsynet blandt andet FE for at vildlede tilsynet, tilbageholde oplysninger, undlade at efterforske mistanke om spionage på Forsvarsministeriets område og have iværksat ulovlig overvågning af danske statsborgere. Desuden skulle der ifølge tilsynet herske en kultur i ledelsen og dele af Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor man følte sig hævet over loven. 

Udveksle oplysninger
Eva Flyvholm fra Enhedslisten vil i en stribe af spørgsmål gerne have Trine Bramsen til at forholde sig til, at FE angiveligt skulle udveksle oplysninger med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Hun er desuden meget interesseret i at få mere information om FE’s lyttestation ved Skibby i Nordjylland.

Desuden vil Enhedslistens forsvarsordfører gerne have en garanti fra forsvarsminister Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup om at lovene om nationens to efterretningstjenester tages op til revision til efteråret, samt at Tilsynet med efterretningstjenesterne styrkes. 

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Mette Frederiksens rolle
Peter Skaarup’s spørgsmål til sagen fokuserer på statsminister Mette Frederiksens rolle. Hvor meget vidste hun og hvornår? Mette Frederiksen var nemlig sandsynligvis i juni i år med til at godkende, at Forsvarsministeriets daværende departementschef Thomas Ahrenkiel blev udnævnt til Danmarks ambassadør til Tyskland. En post Thomas Ahrenkiel skulle være startet i tirsdag i sidste uge.

Men mandag i ugen før blev Thomas Ahrenkiel fritaget for tjeneste, da han var chef for Forsvarets Efterretningstjeneste i en del af den periode, hvor Tilsynet med efterretningstjenesterne følte sig løbet om hjørner med af efterretningstjenesten.

0:000:00