Finans Danmark: Nye EU-krav til bankerne vil koste det danske samfund milliarder

Både virksomheder, boligejere og samfundet som helhed kommer til at betale en høj pris, hvis EU-Kommissionens nye forslag til udmøntning af internationale regler om kapitalkrav bliver vedtaget, advarer de danske bankers organisation.  

Nye internationale regler rammer den danske reakredit særlig hårdt, siger Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark. 
Nye internationale regler rammer den danske reakredit særlig hårdt, siger Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Helt op til 18 milliarder kroner om året kan det danske samfund komme til at tabe i velstand, fordi nye internationale bankregler vil gøre det dyrere at låne penge om få år.

Det mener i hvert fald de danske penge- og realkreditinstitutters interesseorganisation, Finans Danmark, som advarer om en truende ekstraregning på grund af nye forslag fra EU.

Bankernes organisation mener, at de nye regler vil ramme lavrisikolån fra det særlige danske realkreditsystem uforholdsmæssigt hårdt, og at regeringen derfor må kæmpe imod udspillet.

”Desværre kommer dette forslag til at koste Danmark dyrt – ikke kun i velstandstab – men også med den regning, som især boligejere og virksomheder kan se frem til,” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

EU-Kommissionens forslag er det sidste i en række af nye regelsæt, som skal udmønte globale aftaler om strammere krav til bankerne aftalt i det internationale tilsynssamarbejde kaldet Basel-komitéen.

Denne gang fokuserer vi på, hvordan vi bedre kan sikre, at banker ikke undervurderer risikoen ved deres udlån.

Valdis Dombrovskis
Ledende næstformand i EU-Kommissionen

Forslaget stiller nye krav til, hvordan banker og andre kreditinstitutter vurderer risikoen ved deres udlån, og hvor mange penge, de skal have på kistebunden for at sikre de lån.

Kommissionen understreger vigtigheden af, at både Europa og resten af verden fuldender indførelsen af de mange nye krav til bankernes soliditet, som er blevet vedtaget siden den internationale finanskrise for godt et årti siden.

”Vi lærte meget af finanskrisens ødelæggelser. I dag er bankerne stærkere og bedre polstret med kapital. Det har vi kunnet se under coronakrisen. Men vi er ikke færdige med at reformere det globale finanssystem endnu,” sagde EU-Kommissionens næstformand Valdis Dombrovskis, da han onsdag præsenterede de nye europæiske Basel-forslag:

0:000:00