Vismænd: ”Dansk økonomi er i væsentlig bedre form end i årene op til finanskrisen”

RAPPORT: Vismændene forventer en pæn vækst i dansk økonomi, men risikoen for overophedning stiger. Det er en af konklusionerne i en ny rapport.

Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Ti år efter finanskrisens udbrud er dansk økonomi markant sundere, end den var i tiden op til finanskrisen.

Sådan lyder vurderingen fra De Økonomiske Råds formandskab, der tirsdag præsenterer efterårets vismandsrapport.

”Dansk økonomi er i væsentlig bedre form end i årene op til finanskrisen. De offentlige finanser er grundlæggende sundere, de danske virksomheders konkurrenceevne er bedre, og den finansielle sektor er mere robust,” siger overvismand Michael Svarer i en pressemeddelelse.

Vismændene laver hvert halve år en såkaldt konjunkturvurdering, der er en analyse af den danske samfundsøkonomis tilstand, samt en vurdering af de offentlige finanser.

Ifølge den nye rapport forventer vismændene fortsat en vækst i den danske økonomi, der vil være omkring to procent de kommende år.

Fortsat risiko for overophedning
Men det bliver ikke sagt uden en løftet pegefinger. Der er nemlig også en stigende risiko for overophedning i økonomien, lyder det.

“Der er dog stigende risici i økonomien. Disse går begge veje, men der er særlig grund til at være agtpågivende i forhold til risikoen for overophedning,” siger Michael Svarer.

Derfor bør regeringen være klar til at stramme finanspolitikken yderligere, hvis manglen på arbejdskraft stiger, lyder anbefalingen fra vismændene. Derudover kan regeringen overveje tiltag, der vil øge udbuddet af arbejdskraft. Det kan blandt andet være bedre muligheder for at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark:

“Udover at stramme finanspolitikken kan der gennemføres tiltag, der øger arbejdsudbuddet eller forbedrer arbejdsmarkedets tilpasningsevne, eksempelvis ved at forbedre mulighederne for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft,” siger Michael Svarer.

Husk usikkerhed
Vismændene har også set på sammenhængen mellem en sænkelse af skatten og udbuddet af arbejdskraft.

Her lyder konklusionen, at der ikke er nogen grund til at ændre på den effekt, som Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet og andre økonomiske ministeriers beregninger tillægger ændringer i skattebetalingen.

Men samtidig opfordrer vismændene til, at ministerierne inddrager den statistiske usikkerhed.

“Analysen giver ikke anledning til at ændre på den størrelsesorden af effekten af skatteændringer på arbejdsudbuddet, der anvendes af de økonomiske ministerier, men analysen viser, at der er stor usikkerhed på disse effekter. Vi anbefaler, at denne usikkerhed inddrages i fremtidige vurderinger af ændringer i skattesystemet, når konsekvenser for eksempelvis arbejdsudbud og offentlige finanser vurderes,” siger Michael Svarer.

Ufaglærte står udenfor
Desuden viser rapporten, at der er færre ufaglærte med en dansk baggrund end tidligere, men en større andel af dem er på offentlig forsørgelse i en længere periode.

Ifølge vismændene skyldes det, at de ufaglærte danskere ikke i samme grad bliver forberedt på arbejdsmarkedet, som de er blevet tidligere.

“Analyser i vismandsrapporten viser, at en del af denne udvikling kan tilskrives, at gruppen af ufaglærte er blevet mindre arbejdsmarkedsparat end tidligere,” siger Michael Svarer.

Vismændene anbefaler derfor, at regeringen laver tiltag, der påskynder danskerne at tage og færdiggøre en erhvervsuddannelse.

“Generelle tiltag, der øger tilskyndelsen til at tage en erhvervsuddannelse, vil formentlig primært påvirke den del af de ufaglærte, der har de bedste forudsætninger. For den del af gruppen, der har svagere forudsætninger, er det sandsynligvis nødvendigt at sætte bredere ind,” siger Michael Svarer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00