Flere ressourcer, hårdere straffe og internationalt samarbejde: Sådan vil regeringen fange udbyttesvindlere

SVINDEL: Danmark er blevet 12,7 milliarder kroner fattigere i sagen om svindel med udbytteskat. Nu vil skatteministeren have hårdere straffe og pengene retur.

Skatteminister Karsten Lauritzen vil have de 12,7 milliarder tilbage i statskassen. 
Skatteminister Karsten Lauritzen vil have de 12,7 milliarder tilbage i statskassen. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Skattemyndighederne har anmodet Finanstilsynet om at gå ind i sagen om udbytteskat.

Det fortalte skatteminister Karsten Lauritzen på et pressemøde 1. november.

”Sagen om udbyttesvindel er den mest forargelige svindelsag i den nyere Danmarkshistorie, og vi har taget – og vil fortsat – tage alle midler i brug for at komme til bunds i den," lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) i en pressemeddelelse.

"Og for at sige det, som det er, så er jeg – særligt med de seneste ugers afsløringer – simpelthen ikke overbevist om, hvorvidt bankerne har levet op til deres samfundsansvar. Derfor har vi nu bedt Finanstilsynet om at gå ind i sagen," fortsætter han.

Sagen om udbyttesvindel er den mest forargelige svindelsag i den nyere Danmarkshistorie.

Karsten Lauritzen
Skatteminister

Anmodningen kommer i forlængelse af en undersøgelse om mulig svindel med den såkaldte bankordning, der blev lukket ned i 2015. Bankordningen var en aftale mellem SKAT og de tre store banker SEB, Nordea og Danske Bank, som indebar, at bankerne på vegne af udenlandske kunder kunne anmode SKAT om refusion af udbytteskat.

Finanstilsynet skal blandt andet "undersøge, om bankerne ligger inde med oplysninger, som er relevante for skattemyndighedernes arbejde," står der i pressemeddelelsen.

Hårdere straffe
På pressemødet pointerede Karsten Lauritzen også, at flere af de skatterådgivere, der hjælper med at unddrage i skat, skal straffes med bøder, erstatningskrav og fængsel.

”Det er helt uacceptabelt, at der i rådgivningsbranchen ikke er højere moral. Og det tyder på, at der er behov for en langt mere hård kurs fra myndighedernes side. Min holdning er krystalklar – vi skal ikke acceptere nogen former for rådgivning i skatteunddragelse,” siger Karsten Lauritzen.

Derudover har Skattestyrelsen sammen med Kammeradvokaten stævnet omkring 420 personer og selskaber, der på forskellige måder har været tilknyttet svindelsagen.

Og så har Skattestyrelsen fået udstedt en såkaldt ”World Wide Freezing Order” – og herfra er der allerede opnået en kendelse om arrest for 11,2 milliarder kroner.

Regeringen har ifølge Karsten Lauritzen desuden oprustet indsatsen på udbytteområdet samt valgt at prioritere endnu 435 millioner kroner til området.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00