Første dag med regeringsforhandlinger bød på velkendte positioner, ti grønlandske krav og et uventet besøg

Røde partier vil udnytte rødt flertal, andre kræver en regering over midten, mens atter andre er skeptiske over for de fleste af mulighederne. Fredag fandt de modstridende positioner vej til forhandlingsbordet på Marienborg med Mette Frederiksen for bordenden.

Statsministerboligen Marienborg nord for København er valgt som hjemsted for regeringsforhandlingerne.
Statsministerboligen Marienborg nord for København er valgt som hjemsted for regeringsforhandlingerne.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

De første regeringsforhandlinger fik bogstaveligt talt en sløj start, eftersom kongelig undersøger Mette Frederiksen begyndte dagen med at proklamere, at hendes helbred bedst kunne beskrives som "ikke helt på toppen".

Alligevel tog hun hul på at overbevise partierne om, at en bred regering over midten er en god idé.

Til den opgave var hun flankeret af fungerende finansminister Nicolai Wammen (S) og fungerende forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Én efter én ankom partierne til forhandling på Marienborg. Rækkefølgen var fastlagt på forhånd: Næststørste parti efter Socialdemokratiet, Venstre, lagde ud, mens det mindste parti, Dansk Folkeparti, skulle sætte punktum for dagen.

Mellem møderne med de danske partiledere var de nordatlantiske mandater også at finde ved statsministerboligen nord for København, og i en situation, hvor det i flere konstellationer kan være svært at finde flertal uden hjælp fra Nordatlanten, var deres meldinger ventet med spænding.

Dagen forløb generelt uden de store overraskelser, og den mest opsigtsvækkende begivenhed var da heller ikke direkte relateret til forhandlingerne, men opstod derimod, da tidligere stabschef i Statsministeriet Martin Rossen om morgenen pludselig indfandt sig ved Marienborg. Angiveligt kun for at hente sin motorcykel, forklarede Mette Frederiksens mand, Bo Tengberg

Læs også

SF og Enhedslisten vil bruge rødt flertal

SF, Enhedslisten og Alternativet slog hver især fast, at de helst ser, at man bygger en regering på det smalle, røde flertal, der er, når man lægger de 87 røde mandater sammen med tre nordatlantiske.

SF's Pia Olsen Dyhr fik også sagt, at SF gerne går i regering, men at hun selv har prøvet at køre i en ministerbil, "og så fedt er det ikke at køre i ministerbil", som hun konstaterede. 

De forhandlede

Overblik over, hvem fra partierne der mødte op til forhandling fredag på Marienborg:

Socialdemokratiet: Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og Morten Bødskov

Venstre: Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen

Moderaterne: Lars Løkke Rasmussen og Jakob Engel-Schmidt

SF: Pia Olsen Dyhr, Jacob Mark, Karina Lorentzen og Lise Müller

Danmarksdemokraterne: Inger Støjberg og Peter Skaarup

Liberal Alliance: Alex Vanopslagh og Ole Birk Olesen

Konservative: Søren Pape Poulsen, Mette Abildgaard og Mai Mercado

Enhedslisten: Mai Villadsen, Pelle Dragsted og Peder Hvelplund

Radikale Venstre: Martin Lidegaard, Samira Nawa og Christian Friis Bach

Alternativet: Franciska Rosenkilde og Torsten Gejl

Dansk Folkeparti: Morten Messerschmidt

Siumut: Aki-Matilda Høegh Dam

IA: Aaja Chemnitz

Javnaðarflokkurin: Sjúrður Skaale

Sambandspartiet: Anna Falkenberg

De røde partier understregede også, at et regeringssamarbejde med Lars Løkke Rasmussens Moderaterne bestemt ikke ligger lige for. SF ville ikke decideret afvise et samarbejde med den tidligere statsminister, mens Enhedslisten klokkeklart gav sin mening til kende.

"Afstanden mellem Lars Løkke og Enhedslisten er uendeligt lang. Jeg synes, det ville være en kæmpe fejltagelse at give ham en hånd med på rattet," sagde Enhedslistens Mai Villadsen og slog fast, at hun vil udgøre en "benhård opposition" til en Løkke-regering.

Efter mødet understregede Mai Villadsen – trods de store uenigheder – at Enhedslisten "ikke er ude af noget som helst".

Radikales nye leder, Martin Lidegaard, startede sit besøg på Marienborg med at sige, at han "bestemt" regner med at blive indkaldt til flere forhandlinger.

Adspurgt af de fremmødte journalister, om det ikke kan blive svært at stable et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Radikale på benene på grund af store uenigheder om asylcenteret i Rwanda, svarede han, at den diskussion bliver taget "ved forhandlingsbordet".

"Heldigvis har vælgerne sat det sådan sammen, at hun (Mette Frederiksen, red.) også har brug for vores mandater," tilføjede den nye radikale leder.

Efter mødet fremhævede Lidegaard, at han tror på, at Mette Frederiksen "faktisk mener det", når hun taler om at danne en bred regering. Samtidig fortalte han, at Radikale også vil holde kontakt til de andre partier.

V og K stadig skeptiske over for bred regering

Dagens første gæst, Venstre, afviste med det samme, at man vil gøre Mette Frederiksen til statsminister.

"Jeg har svært ved at se nogle regeringskonstellationer for mig lige nu. Det ser svært ud med en regering over midten. Jeg anerkender, at nogle har den ambition, men jeg synes ikke, at det ligger lige for," sagde formand Jakob Ellemann-Jensen.

Han holdt dog døren mere på klem for en bred regering, end tilfældet var med hans kollega i blå blok, Konservatives Søren Pape, som understregede, at han har svært ved at se sit parti være med til at danne regeringsgrundlag til en Frederiksen-regering.

"Vi er borgerlige stemmer, der arbejder. Det kan man også uden for regeringen," sagde han.

Moderaterne – Lars Løkke Rasmussens parti, der væltede ind i Folketinget med tredjeflest mandater – var blandt de partier, der brugte længst tid sammen med de socialdemokratiske forhandlere. Moderaterne har i valgkampen sagt, at de kun vil lægge mandater til en bred regering over midten.

Trods viljen til at tale længe havde Lars Løkke Rasmussen ingenting at sige til den fremmødte presse – hverken før eller efter forhandlingerne.

Chemnitz afleverede ti krav

En, der dog gerne ville tale, var grønlandske Aaja Chemnitz (IA), som fortalte, at hun gik ind til mødet med Mette Frederiksen med ti konkrete krav, som blandt andet omfatter, at Grønland skal have adgang til de danske kræftpakker, og at der skal øget overvågning over det grønlandske luftrum. Alle kravene kan læses her.

"Vi fik muligheden for at gå i dybden med, hvad det er, vi specifikt vil med de ti krav. Vi talte også mere overordnet om, hvilken relation der skal være mellem Danmark og Grønland i fremtiden," sagde hun efter mødet.

Hun fortalte dog også, at hun ikke lægger skjul på, at hun også fører samtaler med andre partier og holder døren på klem for et andet samarbejde. Senere samme dag mødtes hun eksempelvis med Lars Løkke Rasmussen.

Det andet grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh Dam fra Siumut, fortalte, at hun ser sig selv i en rød regering, men omvendt ikke er afvisende over for en bred regering.

Færingen Sjúrður Skaale understregede, at han støtter Mette Frederiksen som statsminister.

Pessimistiske højrefløjspartier

Blandt de partier, der tydeligvis havde de mindste forventninger til forhandlingerne med Socialdemokratiet, var Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance.

Danmarksdemokraternes Inger Støjberg bebudede, at hun ikke forventer at få en ny invitation til forhandlinger og begrundede det blandt andet med, at Mette Frederiksen "ikke havde en stor appetit" på en advokatundersøgelse af minksagen.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh sagde efter sit møde med den kongelige undersøger, at "vi nærmer os hinanden på overskrifter", men at der er "mange sten på vejen", og at det er ikke til at sige, om Mette Frederiksen har lyst til at fortsætte samtalerne med Liberal Alliance.

Fra Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt lød det, at han umiddelbart har svært ved at forestille sig at bakke op om en bred regering over midten. Messerschmidt var sidste mand i Mette Frederiksens møderække fredag, og den halvsyge kongelige undersøger kunne derfor holde fyraften på den anden side af klokken 20.00.

Som eneste parti deltog Nye Borgerlige ikke i fredagens forhandlinger. Det skyldes, at partiet ikke havde mulighed for at deltage på det tildelte tidspunkt. Partiet forventer at få en ny indkaldelse i starten af næste uge.

Mette Frederiksen sluttede dagen med at konkludere, at hun var opmuntret, og at alle partier - på nær Danmarksdemokraterne - er videre i forhandlinger. Mandag fortsætter forhandlingerne - denne gang med fokus på sundhedspolitik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)









0:000:00