Dansk Folkeparti er færdige på Marienborg: "Der må vi selvsagt sige fra"
Mens en ny regering over midten kan være på trapperne, er Dansk Folkeparti endegyldigt ude af forhandlingerne.
Emma Qvirin Holst
JournalistMaja Hagedorn
RedaktionschefDansk Folkeparti er definitivt ude af regeringsforhandlingerne.
Det oplyser partiets formand, Morten Messerschmidt, i en mail til medlemmerne, mens de efter alt at dømme sidste møder om en kommende midterregering finder sted.
Beslutningen skyldes Moderaterne og især Radikales fortsatte tilstedeværelse omkring forhandlingsbordet på Marienborg.
"Enhver tanke om indflydelse til Radikale er umulig set fra vores stol," skriver Messerschmidt, der fortsætter:
"Danmarkshistorien er plettet som en dalmatinerhund med skaderne efter radikal indflydelse. Fra medlemskabet af EU til udlændingelovens katastrofer. Fra den moderne skolepædagogik til vor tids woke-spøgelse, der hærger fra børnehaver til universiteter."
Værre end mink-kovending
DF-formanden kalder det et svigt, at Mette Frederiksen fortsat forhandler med Radikale, som han i sin mail kalder for ”det danskes hovedfjender”.
”Der må vi i Dansk Folkeparti selvsagt sige fra,” tilføjer han.
Det svigt vil runge som et ekko af løgn og bedrag endnu større end Venstres svigt af en mink-advokatundersøgelse.
Morten Messerschmidt
Formand for Dansk Folkeparti
Den skarpe kritik understreges af, at Morten Messerschmidt mener, at Radikales plads i forhandlingslokalet er en større brøde end Venstres kovending i spørgsmålet om en advokatvurdering. Et kursskifte, som ellers er blevet heftigt kritiseret i den blå lejr.
"At Mette Frederiksen tilsyneladende svigter den ed, hun gav, da hun vendte sit parti bort fra arven efter Lykketoft, Auken, Nyrup og Anker Jørgensen, hvor fingrene var flettet så nært med Radikale, at man aldrig kunne komme fri – det svigt vil runge som et ekko af løgn og bedrag endnu større end Venstres svigt af en mink-advokatundersøgelse," skriver DF-formanden.
"Mette Frederiksen havde muligheden"
Mette Frederiksen har siden folketingsvalget 1. november stået i spidsen for forhandlingerne om en ny regering. Hun gik – ligesom Radikale og Moderaterne – til valg på at danne en bred regering over midten, og det er det, som hun nu styrer imod, hvor hun holder forhandlingsmøder med Venstre, Moderaterne og Radikale.
Inden forhandlingskredsen blev indsnævret, brugte hun dog de første mange uger på at holde møder med alle partier på Christiansborg. Det gjaldt også Dansk Folkeparti, som ifølge Morten Messerschmidt oplevede positiv respons fra den fungerende statsminister, da partiet blandt andet foreslog, at der skulle laves en akutpakke til de danskere, som rammes hårdest af stigende priser.
Efter tre uger sendte Mette Frederiksen tre partier udenfor døren – Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige – mens syv partier fortsat var velkomne i forhandlingerne. I begyndelsen af december valgte Konservative at trække sig – og i sidste uge fulgte SF trop.
Enhver tanke om indflydelse til Radikale er umulig set fra vores stol.
Morten Messerschmidt
Formand for Dansk Folkeparti
DF skal være oppositionsparti
Selvom Dansk Folkeparti først nu forlader forhandlingerne officielt, har Morten Messerschmidt ikke haft travlt med reelle forhandlinger i de seneste ugers tid.
Det var da heller ikke forventningen, at partiet skulle være en del af en ny regering. Når Mette Frederiksen ikke aktivt har sat Dansk Folkeparti udenfor døren, skyldes det formentlig snarere, at hun gerne ville holde døren åben for, at partiet kunne være en form for støtteparti for den nye regering.
Nu indstiller Dansk Folkeparti sig i stedet på at blive oppositionsparti.
”Mette Frederiksen havde muligheden. Men det ser desværre ikke ud til, at hun griber den. Jeg skal selvfølgelig understrege, at et DF i opposition som altid vil være konstruktiv og samarbejdende, når det gavner udviklingen af Danmark. Men lige nu trækker det desværre den forkerte vej for danskerne,” skriver Messerschmidt, der tilbringer dagen i Retten på Frederiksberg, hvor han er tiltalt for svindel og dokumentfalsk.