Pludselig dukkede Martin Rossen op ved regeringsforhandlingerne – og Ellemann afviser igen at gøre Frederiksen til statsminister

Mens forhandlingerne om Danmarks politiske fremtid fredag morgen udspillede sig på Marienborg, stjal Mette Frederiksens tidligere højre hånd pludselig opmærksomheden. Samtidig gentog Venstres formand, at en regering over midten "ikke ligger lige for". Forhandlingerne fortsætter resten af dagen.

Martin Rossen havde valgt en opsigtsvækkende dag at hente sin motorcykel på.
Martin Rossen havde valgt en opsigtsvækkende dag at hente sin motorcykel på.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Egentlig skulle det fredag handle om at påbegynde drøftelserne om dannelsen af en ny regering i Danmark, men lidt efter klokken ni løb en person med fortid i dansk politik med al opmærksomheden.

Mens Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen som første partiformand var til møde med Mette Frederiksen, ankom tidligere stabschef i Statsministeriet Martin Rossen ud af det blå.

Ankomsten af Rossen, der i flere år fungerede som Mette Frederiksens nærmeste rådgiver, blev mødt med stor undring og satte flere spekulationer i gang.

Skal Martin Rossen deltage i regeringsforhandlingerne? Er han tilbage i politik?

Svaret viser sig dog foreløbigt at være et nej. Martin Rossen, der i dag er senior vice president i Danfoss, forlod nemlig Marienborg præcis 31 minutter efter, han var ankommet. På motorcykel.

Efterfølgende forklarede Mette Frederiksens mand, Bo Tengberg, over for de fremmødte journalister, at Martin Rossen kun var til stede på Marienborg for at hente sin motorcykel, og at han angiveligt ikke havde noget med forhandlingerne at gøre. Hvor længe motorcyklen har stået ved Marienborg, er uvist.

V-formand: Ser svært ud med en regering over midten

Før Martin Rossens opsigtsvækkende ankomst var Venstre som første parti mødt op ved statsministerboligen nord for København.

Mette Frederiksen har som kongelig undersøger som udgangspunkt sat en time af til hvert parti. Ved møderne er Mette Frederiksen flankeret af fungerende finansminister Nicolai Wammen (S) og fungerende forsvarsminister Morten Bødskov (S). 

Læs også

Ifølge Altingets politiske kommentator Erik Holstein er det særligt interessant at holde øje med netop Venstre i forbindelse med regeringsforhandlingerne, da partiet efter valget "har vist sig overraskende samarbejdsvillig".

Jeg har svært ved at se nogen regeringskonstellationer for mig lige nu. Det ser svært ud med en regering over midten.

Jakob Ellemann-Jensen
Formand, Venstre

Jakob Ellemann-Jensen mødte dog i første omgang ikke op på Marienborg med ønske om at indgå i et regeringssamarbejde. Før mødet lød det stålfast fra ham, at han ikke har en ambition om at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

"Vi mener noget forskelligt rent politisk, og vi har et forskelligt syn på, hvordan Danmark skal ledes," sagde Venstre-formanden efter mødet og fortsatte:

"Jeg har svært ved at se nogen regeringskonstellationer for mig lige nu. Det ser svært ud med en regering over midten. Jeg anerkender, at nogle har den ambition, men jeg synes ikke, at det ligger lige for."

En af dem, der kæmper hårdnakket for en regering over midten, Moderaternes Lars Løkke Rasmussen, ankom til Marienborg efter Jakob Ellemann-Jensen. Men hverken før eller efter mødet med Mette Frederiksen havde Moderaternes formand nogle kommentarer.

Forhandlingerne forventes at fortsætte til sent fredag aften, eftersom alle partier og de nordatlantiske mandater er indkaldt. Nye Borgerlige deltager dog ikke fredag, da partiet i første omgang var blevet tilbudt en tid, der ikke passede i kalenderen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Martin Engell-Rossen

Selvstændig rådgiver, fhv. chef for global kommunikation og bæredygtighed, Danfoss, fhv. stabschef, Statsministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), MCC (Handelshøjskolen i København 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024