For knap ni år siden anbefalede ny kirkeminister at adskille kirke og stat. Nu har piben fået en anden lyd

Den nye kirkeminister Morten Dahlin hylder folkekirkens konstruktion. Og lægger i den forbindelse afstand til et synspunkt, han fremturede med for år tilbage.

Morten Dahlin er blevet "betaget" af konstruktionen omkring menighedsråd, som en Venstre-politiker i sin tid opfandt.
Morten Dahlin er blevet "betaget" af konstruktionen omkring menighedsråd, som en Venstre-politiker i sin tid opfandt.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Båndet mellem folkekirken og den danske stat skal ophæves.

Så bastant var budskabet, da Venstres nye kirkeminister Morten Dahlin i januar 2015 satte sig til tasterne og sendte et debatindlæg til Kristeligt Dagblad.

Hvad han dengang ikke vidste, var, at han nu knap ni år senere er blevet udpeget til at være kirkeminister. Efter ministeroverdragelsen i Kirkeministeriet spurgte Altinget den 34-årige Morten Dahlin, om han mener det samme i dag.

"Jeg er et meget glad medlem af folkekirken, og jeg mener, at den konstruktion, vi har i Danmark, er helt unik. Den er med til at skabe en folkeligt forankret kirke, som er særegen i Danmark. Det skal vi holde fast i," siger Morten Dahlin og fortsætter:

"Det er rigtigt, at jeg havde en anden holdning, da jeg var ung og rebelsk. Men nogle gange er det gode ved at blive ældre, at man også bliver klogere. Og det er jeg helt klart blevet her."

Så årsagen til, at du har skiftet holdning, er simpelthen bare, at du er blevet ældre og klogere?

"Ingen tvivl om det. Og også fordi kirken er begyndt at fylde mere i mit liv. Den er omdrejningspunkt for vigtige begivenheder, hvad end de er fyldt med glæde eller sorg."

"Så er det ingen hemmelighed, at jeg siden 2015 har gravet mig ned i historien og er blevet betaget af konstruktionen omkring menighedsråd, som det var Venstre-manden J.C. Christensen, der opfandt ud fra tankegangen om, at hvis medlemmerne af folkekirken skulle se sig selv i den, var det vigtigt, at de også havde medindflydelse."

"Det er en fantastisk konstruktion, og den er der ingen grund til at lave om. Heller ikke selvom en ung og rebelsk Morten Dahlin havde de tanker," fortæller den nykårede minister.

Det er en fantastisk konstruktion, og den er der ingen grund til at lave om. Heller ikke selvom en ung og rebelsk Morten Dahlin havde de tanker.

Morten Dahlin
Kirkeminister

Inden ministeropdragelsen spurgte Altinget blandt andre det forhenværende folketingsmedlem for SF Pernille Vigsø Bagge, som i dag er formand i Præsteforeningen, om det er et problem, at kirkeministeren tidligere har haft det synspunkt.

"Når folk som ungdomspolitikere udtaler sig, ved de sjældent ret meget om folkekirkeordningen. Jeg tror, at Morten Dahlin er blevet klogere på folkekirkeordningen og ved, at den er skrevet ind i Grundloven. Derfor er det ikke lige noget, man gør," siger præsteformanden.

Fra Hans-Ole Bækgaard, som er formand i Indre Mission, lyder det ligeledes, at det er lovligt at blive klogere.

"Mette Frederiksen har også før sagt ting om eksempelvis aktiv dødshjælp og omskæring. Og som hun siger, kan man blive klogere. Det, tror jeg også, er tilfældet med Morten Dahlin. Hvis man spørger Venstres folketingsgruppe, er der ikke opbakning til det synspunkt. Det citat får lov til at være otte år gammelt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Pernille Vigsø Bagge

Formand, Præsteforeningen, sognepræst, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne
cand.theol. (Aarhus Uni. 2004)

Hans-Ole Bækgaard

Præst, formand, Kirkelig Forening for den Indre Mission i Danmark
cand.theol. (Aarhus Uni.)

0:000:00