Anmeldelse af 

Forfatter advarer: Trumps krig mod medierne undergraver demokratiet

ANMELDELSE: Den 88-årige journalistiske veteran Marvin Kalb har fået nok af Trumps angreb på medierne og kalder til modreaktion, hvis ikke demokratiet skal undergraves af en egocentreret populist, der tror, han er Guds gave til Det Ovale Kontor.

Marvin Kalb sætter et dybt og alarmerende perspektiv på konsekvenserne af Trumps politiske strategi med at gøre den frie presse til sin modstander og systematisk at angribe mediernes troværdighed, skriver Lisbeth Knudsen.
Marvin Kalb sætter et dybt og alarmerende perspektiv på konsekvenserne af Trumps politiske strategi med at gøre den frie presse til sin modstander og systematisk at angribe mediernes troværdighed, skriver Lisbeth Knudsen.Foto: Nati Harnik/ Ritzau Scanpix AP

Lisbeth KnudsenAf Lisbeth Knudsen
Tværgående chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen

"FAKE NEWS medierne (@nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) er ikke min fjende, det er det amerikanske folks fjende!"

Sådan tweetede den amerikanske præsident, Donald Trump, kun en måned efter at han blev taget i ed i januar 2017.

Vi har en demagog som Trump farende rundt uden et relevant modspil på grund af en dæmoniseret presse, en fragmenteret offentlighed, en uigennemskuelig debat på de sociale medier og et segmenteret publikum.

Lisbeth Knudsen
Tværgående chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen

Hans massive angreb på de medier, der er kritiske over for for ham og systematisk efterprøver sandheden i hans udtalelser (og nu senest hans personlige historiefortælling som dygtig erhvervsmand eller bare en, der har arvet det hele fra en rig far), er en krumtap i Trumps politiske strategi.

De kritiske medier bliver i præsidentens kampagner gjort til hans opposition og en del af den magtelite, som han vil bekæmpe for selv at være på ”folkets” side med sin utraditionelle tilgang til politik.

Ved at anvende betegnelsen fake news om store, anerkendte og professionelle medieforetagender smider han dem i samme brokkasse som vilde konspirationsteoretikere, bevidst manipulation og russiske troldefabrikker på nettet og skaber præcis den forvirring om, hvad der er sandt og falsk, som han gerne vil opnå. At det er lykkedes, understreges til fulde af nye undersøgelser af polariseringen i det amerikanske samfund.

Underminerer hjertet af amerikansk demokrati 
Der er sagt og skrevet meget om Trumps forhold til pressen. Nu er der også udkommet en bog, der sætter et dybt og alarmerende perspektiv på konsekvenserne af Trumps politiske strategi med at gøre den frie presse til sin modstander og systematisk at angribe mediernes troværdighed.

I sin nye bog, Enemy of the People: Trump's War on the Press, The New McCarthyism and The Threat to American Democracy, skriver den prisvindende journalist og ekspert i national sikkerhed samt tidligere tv-vært på NBC’s ”Meet the Press” Marvin Kalb, at Trump med sine udtalelser om pressen som folkets fjende underminerer og foragter selve hjertet af amerikansk demokrati.

Marvin Kalb har mere end 30 års erfaring som anerkendt journalist og er ikke en hvem som helst i den amerikanske medieverden, der nu har givet sig til at udgive en bog om Trumps forhold til pressen. Kalb var selv et mål for den forhenværende amerikanske præsident, der havde et særligt anstrengt forhold til pressen: Richard Nixon. Nixon fik Kalbs telefon aflyttet og hans kontor ransaget, og alligevel udtrykker Kalb stærkt, at der er noget endnu mere farligt ved Trump-administrationen end ved Nixon-perioden.

En anden epoke på Kalbs CV, der spiller en stor rolle for hans bog, er, at han i sin tid blev rekrutteret af den kendte journalist Edward R. Murrow til CBS News. Edward Murrows udsendelser ”See it Now” på CBS var med til at skabe et vendepunkt for senator McCarthys popularitet og hans antikommunistiske kampagner. En væsentlig del af Marvin Kalbs nye bog fokuserer netop på parallellerne mellem den berygtede senator fra Wisconsin og Donald Trump.

Amerikanske demokratier har brug for en uafhængig presse med journalister som Edward R. Murrow og som Bob Woodward og Carl Bernstein, hvis rapportering afslørede Watergate-skandalen, der førte til præsident Richard Nixons afgang, mener Marvin Kalb. Han er i dag senior fellow i udenrigspolitik på Brookings Institution i USA og seniorrådgiver ved Pulitzer Center on Crisis Reporting.

Læs også

"Når Trump angriber pressen, angriber han en af grundpillerne i det amerikanske demokrati," siger Kalb. ”Grundlæggerne af den amerikanske forfatning satte bevidst 'pressefrihed' ind i det første punkt i forfatningen som en af de grundlæggende frihedsrettigheder, fordi de forstod, at kun tilstedeværelsen af den 'fjerde statsmagt' kunne holde de andre tre på sporet."

"Det er meget langt fra tanken om at betragte medierne som det amerikanske folks fjende. Pressefriheden er fundament for frihed og demokrati og bør derfor værdsættes og ikke undermineres," mener Kalb.

I dag har vi ikke en Ed Murrow eller en Walter Cronkite, der kan tale med troværdighed og høj etisk standard til en hel nation og råbe den op, når der er behov for at sige stop. Så lige nu har vi en demagog som Trump farende rundt uden et relevant modspil på grund af en dæmoniseret presse, en fragmenteret offentlighed, en uigennemskuelig debat på de sociale medier og et segmenteret publikum, der bekræfter hinanden i deres forudfattede meninger i lukkede rum.

Så Kalb har i en alder af 88 år påtaget sig rollen at råbe op og sige stop. Det er faktisk en ret imponerende bedrift. Man fornemmer klart, at Kalb har skrevet den nye bog som et forsøg på et kampråb for den frie og kritiske journalistik, der handler om at gøre en forskel, om at spille en rolle i demokratiet og holde de politiske ledere ansvarlige over for de mennesker, de repræsenterer.

McCarthy og Trump har det til fælles, konstaterer Kalb, at de begge er yderst gode til at sælge aviser og tv-nyheder. Kalb citerer den politiske reporter Willard Edwards fra Chicago Tribune, der siger, "McCarthy var en drømmehistorie. Jeg var ikke væk fra forsiden i fire år".

På tilsvarende vis gav Trump høje seertal og mange klik på avisernes digitale platforme under præsidentvalgkampen, og det er ikke ophørt siden. De store amerikanske aviser melder om stigende abonnementstal efter Trump. Har medierne brug for Trump for at redde deres økonomi, lige så meget som Trump har brug for medierne for at have et fjendebillede at spejle sig i, spørger Kalb.

Guds gave til Det Ovale Kontor
Det er ikke småting, Donald Trump har sagt og tweetet om pressen. Pressen er generelt en "skændsel ... falsk, forfærdelig og skyldig i falsk rapportering". Reportere er "meget uærlige mennesker" ifølge Trump.

Hvis nogen ikke havde forstået den fulde betydning af denne meddelelse fra præsidenten, så citerer Marvin Kalb med henvisning til Star Wars-universet "hans Darth Vader-skygge" Stephen Bannon for, at medierne burde være "flove og ydmyge, holde munden lukket og bare lytte et stykke tid".

Her er Marvin Kalbs analyse af Trump:

"Er Trump simpelthen Richard Nixon genfødt med en populistisk tilgang? Nej. Nixon tænkte aldrig på sig selv som Guds gave til Det Ovale Kontor; han var en politisk professionel, der fordrejede loven, løj for at dække sin forbrydelse, anerkendte realiteterne og trådte tilbage i unåde."

"Kan vi nu forvente, at Donald Trump gør det samme? Vil hans nuværende problemer vokse til en total krise? Nej. Tværtimod er Trump en selvoptaget, ego-drevet, tidligere reality-tv-præsident, narcissistisk på mange måder, besat med kabelnyheder (for ham den fond af al viden, hvor – med et citat fra en kendt klummeskriver – hvert spørgsmål, hvert minut er monumentalt, hvert hik kan udløse en krise, og enhver kritik af ham er et personligt angreb)."

"Trump er en outsider, en ejendomsmægler, der aldrig før har haft et politisk kontor, aldrig tjent i militæret og alligevel i en fuldstændig uforudsigelig præsidentkampagne, der var det tætteste, man kan komme på politisk vanvid i nyere historie, og alligevel formåede at feje 16 andre kandidater væk, for så at vinde mod alle odds efterladende alle eksperterne i politik, journalistik og diplomati i fuldstændig forvirring."

(Artiklen fortsætter under billedet)


Donald Trump i Det Ovale Kontor (Ritzau Scanpix)

Marvin Kalb prøver ikke at sige, at den amerikanske presse er fejlfri i dækningen af Trump. Men i det væsentlige har den været udtryk for meget præcis rapportering og afprøvning af præsidentens udtalelser.

”Præsidenten ser sig selv som en sandhedens herold, der sjældent er nødt til at indrømme en fejl eller en løgn. Han beskriver fakta, der er uflatterende for ham, som 'falske nyheder'. Ligeledes er meningsmålinger, der viser ham som den mest upopulære præsident, 'falske meningsmålinger'.”

”Med andre ord kan nyhederne i hans perspektiv kun være sandfærdige og pålidelige, hvis den beskriver ham i positive, smigrende vendinger.” Så er det da sagt ligeud.

Om polariseringen af det amerikanske samfund siger Marvin Kalb:

”Når præsident Trump eksploderer over såkaldte mainstream media, spiller han tydeligt til sit galleri af tilhængere, der også hader medierne. Men hans mål er bredere og mere ondskabsfuldt end det – han søger at ydmyge journalister for at modvirke deres kritik, for at undergrave den 'fjerde statsmagt', som det engang blev kaldt for at understrege den legitimitet, som medierne plejede at nyde blandt mange amerikanere. Hvorfor?”

”På den måde kan præsidenten styre, som han ønsker, uden at retsvæsenet pålægger ham begrænsninger, og uden at medierne rejser pinlige spørgsmål eller kritiserer hans politik, hans forretninger og hans mærkelige vilje til at se den anden vej, når en autokrat som Putin foretager sig aggressive handlinger.”

Hvem er fjende af folket?
Kalb erkender i den nye bog, at han selv meget længe ikke tog Trump alvorligt. Og meget længe regnede han blot med, at det bedste ville være at vente på, at Trump gik over ved næste valg. Nu er han nået til den konklusion, at det amerikanske demokrati er i fare:

”Trump tror, han er Guds gave til Amerika, og han forkaster med vrede enhver kritisk historie, som han læser eller hører om, som unfair og negativ. Autoritære ledere som Trump mener, at de er berettiget til en god presse. Når dækningen af ham på tv eller på print bliver ubønhørlig negativ, hvad den ofte har været for Trump, så skal han finde en syndebuk. Og hvem er bedre end pressen til at være det?”

”Men det er ikke kun behovet for en syndebuk, der inspirerer Trump til krigen mod medierne. Det er også en kold og kynisk beregning.”

”Hvis Trump kan ydmyge reporterne, dæmonisere dem som leverandører af fake news og undergrave deres eksistensberettigelse i forhold til forfatningens ord om pressefriheden, så kan han kapitalisere på den langsomme undergravning af troværdigheden og tilliden til den amerikanske presse, som har eksisteret i årtier. Færre amerikanere tror nu på de faktabaserede medier og vil hellere stole på medier, som de sympatiserer med holdningsmæssigt.”

Kalb citerer CBS-journalisten Lesley Stahl fra et interview i maj i år, hvor hun fortæller, at hun engang spurgte Trump, hvorfor han blev ved med at angribe pressen. Hans svar var ifølge Stahl: ”Jeg gør det for at miskreditere jer alle sammen, for at dæmonisere jer alle sammen, så når I skriver negative historier om mig, så er der ingen, der vil tro jer.”

Amerikansk presse har siden Trump været præget af interne diskussioner om, hvordan man skulle agere i forhold til præsidentens mange angreb på medierne. Om man kollektivt skulle gå til modangreb eller blot ignorere angrebene og arbejde videre med seriøs, kritisk journalistik.

Hele situationen med absurde pressemøder, angreb på navngivne journalister og tweet-storme er blevet udlagt som en regulær krig mellem Trump og medierne. Washington Posts fremragende chefredaktør, Marty Baron, har repliceret på det udsagn med ordene: ”Vi er ikke i krig, vi gør vores arbejde.”

Kalb slutter sit forord til bogen Enemy of the People af på en lidt anden måde: ”Hvis præsidenten kan rejse den groteske og unfair anklage, at medierne er en fjende af folket, så må det kunne retfærdiggøre, at jeg vender anklagen om. Det er efter min mening ikke pressen, der er en fjende af folket. Det er Trump.”

Enemy of the People: Trump's War on the Press, The New McCarthyism and The Threat to American Democracy, Marvin Kalb, Brookings Institution Press. September 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)









0:000:00