Formand for Det Etiske Råd: Vi kan ikke følge med

Mange nye og klassiske etiske spørgsmål har kombineret med udflytning og corona presset sekretariatet bag Det Etiske Råd så langt, at rådet har svært ved at møde efterspørgslen. Og det ærgrer rådets formand Leif Vestergaard Pedersen, der dog ser lys forude med det nye Nationalt Center for Etik. Især fosterdiagnostikken trænger til belysning.

Det Etiske Råd sakker bagud og kan ikke følge med efterspørgslen på deres overvejelser. Især et område som fosterdiagnostik har brug for etiske input, siger formand for Det Etiske Råd Leif Vestergaard Pedersen.
Det Etiske Råd sakker bagud og kan ikke følge med efterspørgslen på deres overvejelser. Især et område som fosterdiagnostik har brug for etiske input, siger formand for Det Etiske Råd Leif Vestergaard Pedersen.Foto: colourbox.com
Paula Larrain

Som vordende mor kan man på nettet købe en test, som kan vise fosterets risiko for at udvikle kræft i en sen alder. Hvad er det rigtige at gøre, hvis testen er positiv? Skal hun vælge en abort eller føde barnet og give beskeden videre i konfirmationsgave?

Det er svære spørgsmål og noget, som Det Etiske Råd rigtig gerne vil bidrage med input til. Men det må vente, fordi rådet ikke føler sig godt nok klædt på til den store debat.

”Vores ambition er at være mere aktuelle både på de klassiske områder og på nye emner. Det udfordrer os, og vi må sige, at vi har svært ved at følge med. Og det er lidt ærgerligt i en situation, hvor man flere og flere steder fra kalder på overvejelser fra Det Etiske Råd,” siger Leif Vestergaard Pedersen, der i år trådte til som formand.

”Vi mistede desværre gode folk i forbindelse med flytningen til Kolding, og det har betydet tab af viden og erfaring. Vi har fået fire nye virkeligt gode projektledere, som har tilført os nye perspektiver og ideer. Men vi må indrømme, vi har tabt lidt kadence. Også fordi vi af gode grunde har brugt en del kræfter på corona-relaterede spørgsmål,” fortæller Leif Vestergaard Pedersen.
 
”Det er ikke, fordi vi vil jamre over udflytningen eller corona, men vi ærgrer os bare lidt over, at i en tid, hvor der virkeligt kaldes på overvejelser og synspunkter fra Det Etiske råd, så er vi lidt bagefter.”

{{toplink}}
Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Der er dog også lyspunkter. I begyndelsen af maj var det danske råd med til et fælles skandinavisk rådsmøde for at udveksle ideer og erfaringer med deres pendanter i Norge og Sverige.

Når Det Etiske Råd her er udfordret, tænker vi at kunne bruge noget af det, de er nået frem til i Sverige og Norge

Leif Vestergaard Pedersen
Fmd, Det Etiske Råd
Det er første gang, at rådene holder sådan et møde, og man har aftalt at holde løbende kontakt mellem sekretariaterne. Og her øjner den danske formand muligheder.

”Noget af det, man beskæftiger sig med i Norge, beskæftiger vi os også med her og i Sverige. Det kan give inspiration til Danmark både emnemæssigt og metodemæssigt. Når Det Etiske Råd her er udfordret, tænker vi at kunne bruge noget af det, de er nået frem til i Sverige og Norge. Ikke at vi behøver at være enige i alle ting, men vi kan bruge den baggrundsviden, de andre er kommet frem til,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han forestiller sig ikke, at de respektive råd skal sidde lårene af hinanden, men måske mødes hvert tredje år og løbende holde kontakten på individuelt plan.

0:000:00