Forsker roser 3F-forslag om ny erhvervsuddannelse

En integrations-erhvervsuddannelse kan øge tilknytningen til arbejdsmarkedet for en betydelig gruppe af flygtninge og indvandrere, siger forskningsprofessor ved Rockwool Fonden, Jacob Nielsen Arendt. Hos underviserne i Uddannelsesforbundet vækker forslaget også begejstring.

Integrations-erhvervsuddannelser er i tråd med den nyeste integrationsforskning, siger forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt.
Integrations-erhvervsuddannelser er i tråd med den nyeste integrationsforskning, siger forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Marie Schønning JensenTyson W. Lyall

"Det er en knaldgod ide." 

Sådan vurderer Hanne Pontoppidan, formand i Uddannelsesforbundet, 3F's forslag om en helt ny integrations-erhvervsuddannelse.

3F foreslår nærmere bestemt, at der oprettes integrationslinjer på erhvervsuddannelser inden for områder med mangel på arbejdskraft. Linjerne skal henvende sig til voksne med begrænsede danskkundskaber og skal tilbyde danskundervisning som en integreret del af uddannelsen.

3F nævner blandt andet sosu-området som et oplagt sted at fokusere, og det er Hanne Pontoppidan helt enig i.

"Vi kan især se et aktivitetsfald på sosu-området. Her mister vi mange tosprogede, fordi man ikke længere kan lave de forlængede grundforløb. Det er helt naturligt, at vi enten laver det, 3F foreslår, eller skræddersyer nogle introduktionsforløb til erhvervsuddannelserne, hvor danskundervisning kombineres med dele af grundforløbet," siger Hanne Pontoppidan.

En integrations-erhvervsuddannelse er også helt i tråd med den nyeste integrationsforskning. Det siger Jacob Nielsen Arendt, forskningsprofessor ved Rockwool Fonden:

“Ud fra et forskningsmæssigt synspunkt ser forslaget positivt ud, og der er potentiale for, at det kan give nogle positive, langvarige effekter."

Jacob Nielsen Arendt fremhæver, at forslaget både lægger vægt på opkvalificering og danskundervisning, som ifølge forskningen er to vigtige ingredienser i vellykket integration og en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet.

“Flygtninge, der tager en uddannelse i Danmark, klarer sig markant bedre end dem, der ikke tager en uddannelse her, og de ordinære erhvervsuddannelser giver en vedvarende, langsigtet og højere arbejdsmarkedstilknytning," siger Jacob Nielsen Arendt.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00