Mads Fuglede forlod Venstre med en advarsel: Den mavefornemmelse, jeg havde, var rigtig

Det var en fejl at gå i regering med Mette Frederiksen, og en CO2-afgift på landbruget er "den helt forkerte vej at gå". Det mener Mads Fuglede, der tirsdag forlod Venstre til fordel for Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

Den nu forhenværende Venstre-politiker Mads Fuglede har aldrig lagt skjul på, at han både personligt og politisk er tæt på Inger Støjberg. Ligesom Kim Edberg har han nu meldt sig i Danmarksdemokraternes folketingsgruppe.
Den nu forhenværende Venstre-politiker Mads Fuglede har aldrig lagt skjul på, at han både personligt og politisk er tæt på Inger Støjberg. Ligesom Kim Edberg har han nu meldt sig i Danmarksdemokraternes folketingsgruppe.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Malte Bruhn

Mads Fugledes skifte til Danmarksdemokraterne skal ses som en kraftig advarsel om, at Venstre-formand Troels Lund Poulsen har sat en kurs, der både er med til at "smadre" det vestjyske landbrug og gøre ondt værre for det kriseramte regeringsparti.

Sådan lød det fra den nyslåede danmarksdemokrat, da han tirsdag eftermiddag mødte pressen efter sit første gruppemøde som folketingsmedlem for Inger Støjbergs parti, der nu har 16 mandater i Folketinget.

"Jeg tror ikke, det kræver større analytiske evner at forstå det her skifte. Jeg synes, jeg sender et ret klart signal om, hvad jeg mener om den kurs, Venstre har," lød det fra Mads Fuglede, der har været medlem af Folketinget for Venstre siden 2017.

Læs også

Han henviste flere gange til daværende formand Jakob Ellemann–Jensen og hans efterfølger Troels Lund Poulsens beslutning om at gå i regering med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen trods valgkampens håndfaste løfter om det stik modsatte.

Men også Venstres forsigtige støtte til en CO2–afgift på landbruget er en stor fejl, lød det fra Mads Fuglede.

"Den mavefornemmelse, jeg havde efter valget, var rigtig. Det var forkert at gå i regering, og det er jeg desværre blevet bestyrket i. Der er blevet besluttet mange ting, jeg er imod," forklarede den 52–årige politiker, der er uddannet historiker med særlig ekspertise i amerikansk politik.

Ved sin side havde han Danmarksdemokraternes partiformand, Inger Støjberg, og Kim Edberg, der også er nyt medlem af folketingsgruppen. Den tidligere Nye Borgerlige–politiker har været løsgænger siden starten af januar.

En CO2–afgift er den helt forkerte vej at gå. Den vil smadre det lokale landbrug i Vestjylland, hvor jeg er valgt

Mads Fuglede
Medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne

Kanariefuglen i kulminen

Det er en kendt sag på Christiansborg, at Mads Fuglede altid har været tæt på Inger Støjberg både personligt og politisk.

Derfor blev det også set som helt afgørende, da han i 2021 – kort efter, at Inger Støjberg forlod Venstre med bål, brand og en rigsretssag hængende over sit hoved – blåstemplede Jakob Ellemann Jensens linje i den udlændingepolitik, han selv har været ordfører for i en årrække.

I et stort interview med Jyllands–Posten forsikrede han ængstelige Venstre–vælgere om, at han personligt ville være "den kanariefugl i minen, der døde, hvis der var noget ved snakken om, at Jakob Ellemann–Jensen ikke tog udlændingepolitikken alvorligt" efter Inger Støjbergs farvel.

Da Mads Fuglede tirsdag skrev på Facebook, at han havde meldt sig ud af Venstre og ind i Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne, var "den stramme udlændingepolitik" henvist til et af de nederste afsnit.

Læs også

Stod til at ryge ud af Folketinget

I stedet brugte han uenighederne om den kommende CO2–afgift på landbruget som den afgørende forklaring på bruddet.

På pressemødet ville han dog ikke forholde sig til det faktum, at Inger Støjberg endnu ikke har svaret klart på, om hun på et tidspunkt kan indgå i en blå regering, der har en CO2–afgift på landbruget som sin politik.

"Nu er det ikke mig, der skal bestemme, hvem mit nye parti skal gå i regering med," sagde Mads Fuglede og fortsatte:

"Men jeg er gået med i et parti, som vil gøre alt for at sikre, at dansk landbrug har de bedst mulige vilkår for at producere herhjemme. Og jeg vil støtte dansk landbrug i den grønne omstilling. Men en CO2–afgift er den helt forkerte vej at gå. Den vil smadre det lokale landbrug i Vestjylland, hvor jeg er valgt."

Jeg forstår godt, hvis der er mennesker på Christiansborg og i Ringkøbing–Skjern, hvor man har knoklet for mig i Venstre–regi, der føler sig skuffede og er kede af det

Mads Fuglede
Medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne

Du stod til at miste dit mandat i Vestjyllands Storkreds. Kan du forstå, hvis nogen tænker, at det her mere handler om din egen politiske karriere end om politiske uenigheder?

"For mig er det vigtigste, at jeg kan kommunikere det, jeg tror på, til vælgerne. Og jeg har følt – og det er en ret, alle partier har – at Venstre har udviklet sig og bevæget sig et andet sted hen. Når der er sådan en proces, er der nogen, der bliver efterladt bagefter, og jeg er en af dem," lød det fra Mads Fuglede.

Inger Støjberg gav heller ikke svar på, om en fjernelse af CO2–afgiften vil være et ultimativt krav i dannelsen af en eventuel blå regering.

"Vi har ikke en CO2–afgift endnu. Jeg er med på, at regeringen og et flertal i Folketinget nok vil gennemføre den. Men lad os nu tage tingene i den rækkefølge, de kommer i," lød det fra partiformanden.

Læs også

Skuffet Søren Gade

Søren Gade, der er formand for Folketinget og medlem af Venstre, undrer sig over Mads Fugledes beslutning.

Det fortalte han, da Altinget tirsdag fangede ham på Christiansborg i kølvandet på en konference om krigen i Ukraine.

Her påpegede Venstre-veteranen, at CO2–afgiften aktuelt bliver diskuteret i regi af den såkaldte grønne trepart. Først herefter skal Venstre og siden regeringen lægge sig fast på en endegyldige politiske holdning.

"Jeg siger bare stilfærdigt, at nu har vi (Venstre, red.) stået smerten igennem og sendt CO2–afgiften over i en grøn trepart. De kommer med et resultat, som vi skal diskutere politisk. Hvis de bare handlede om det, så kunne han jo vente og se, hvad det endelige resultat blev," uddybede Søren Gade, der – ligesom Mads Fuglede – er valgt i Vestjyllands storkreds.

Nu har vi den grønne trepart, og så må vi diskutere resultatet politisk. Og så må vi se, hvor det ender henne

Søren Gade
Formand for Folketinget og medlem af Folketinget for Venstre

"Jeg er skuffet over, at han ikke har mod– og mandshjerte til at stille sig op foran sine kolleger i partiet og forklare, hvad han har gang i. Jeg anfægter ikke hans beslutning, men jeg er skuffet over, at han bare skriver en mail og går i flyverskjul," tilføjede han.

Mads Fuglede forstår godt, at hans nu tidligere partifæller er skuffede over hans beslutning. Det fortalte han på pressemødet på Christiansborg.

"Jeg forstår godt, hvis der er mennesker på Christiansborg og i Ringkøbing–Skjern, hvor man har knoklet for mig i Venstre–regi, der føler sig skuffede og er kede af det," lød det fra Mads Fuglede, der fortsatte:

"Men jeg har aldrig gået rundt i nogen valgkamp og sagt, at jeg vil gøre Mette Frederiksen til statsminister. Det er jeg glad for, at jeg ikke skal arbejde for længere."

Mads Fuglede er på barsel frem til midten af april. Indtil da bliver hans mandat varetaget af Venstre–suppleanten Kristian Pihl Lorentzen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00