Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Mads Fugledes exit kan ultimativt føre til SVM-regeringens sammenbrud

Venstrefolk har indtil nu kunnet bilde sig selv ind, at Troels Lund og Stephanie Lose var lykkedes med at holde sammen på partiet. Med Mads Fugledes partihop til Danmarksdemokraterne ved alle, at det blot var en illusion, og at Troels Lund står i præcis samme problemer som sin forgænger Jakob Ellemann.

Med Mads Fugledes flugt over til rivalerne i Danmarksdemokraterne vender CO2-afgift-spøgelset tilbage, der også hjemsøgte det gamle bondeparti i efteråret, skriver Jarl Cordua.
Med Mads Fugledes flugt over til rivalerne i Danmarksdemokraterne vender CO2-afgift-spøgelset tilbage, der også hjemsøgte det gamle bondeparti i efteråret, skriver Jarl Cordua.Foto: Arthur J. Cammelbeeck; Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så sluttede hvedebrødsdagene for Troels Lund Poulsen i V-formandsstolen. Han, som mange i Venstre så som den gummistøvlebærende frelserskikkelse med evne til at skaffe ro på bagsmækken i partiet efter Jakob Ellemann-Jensen, står nu efter kun 121 dage som formand for Venstre midt i de helt samme problemer som forgængeren.

For med Mads Fugledes exit fra Venstre og flugt over til rivalerne i Danmarksdemokraterne vender spøgelset tilbage, der også hjemsøgte det gamle bondeparti i efteråret: Hvad mener Venstre egentlig om en CO2-afgift på landbruget?

Ikke én levende sjæl ved det, og Venstre-toppens strategi er øjensynligt, at svaret på netop det spørgsmål skal forblive en gåde for vælgerne frem til europaparlamentsvalget 9. juni.

Læs også

Først herefter barsler det af regeringen nedsatte udvalg "Den Grønne Trepart" med syv deltagende interessenter med et kompromis, og herefter vil det åbenbare sig for offentligheden, hvad regeringen har at sige, og dermed i sidste ende, hvad Venstre mener om sagen.

Indtil da er Venstres strategi at holde munden lukket med syv segl og ikke mene noget som helst om grønne afgifter på landbruget for ikke at splitte partiet midt over.

Men Fugledes beslutning tirsdag stiller spørgsmål ved, om det fortsat er en holdbar strategi at sparke dåsen længere ned ad vejen? For i dag sparkede Fuglede dåsen tilbage igen, og hvad nu hvis flere i den kommende tid følger ham ud af Venstre?

Kan det ultimativt føre til, at partiet må forlade regeringen og SVM-regeringens sammenbrud? Det er det helt store spørgsmål.Indtil videre står det klart, at Mads Fuglede ikke ville ofre sin politiske karriere på en regering, som han siger, at han er inderligt imod.

Det er heller ikke ukendt, at Fuglede længe på de indre linjer har udtrykt sin modstand, ikke kun mod CO2-afgiften, men også imod Ellemanns beslutning om at gå i regering med Mette Frederiksen.

Vel er det en overraskelse, men ikke ligefrem et kæmpechok, at Fuglede går til Danmarksdemokraterne. Han er personlige venner både med partiformand Inger Støjberg og hendes nærmeste rådgiver Mark Thorsen.

Vel er det en overraskelse, men ikke ligefrem et kæmpechok, at Fuglede går til Danmarksdemokraterne.

Jarl Cordua

Fuglede hører trods sit lidt bløde medieimage som USA-ekspert til de absolutte høge i udlændingedebatten, og han stemte i sin tid også imod, at Støjberg kom for Rigsretten.

Dertil kommer også, at Fuglede, som oprindelig kom i Folketinget valgt i Københavns Omegn, siden har investeret betydelig troværdighed i at fremstille sig selv som egnsrepræsentant for Ringkøbing-Skjern og Vestjylland, hvilket indebærer, at han tager erhvervsvilkårene for landbrug og fiskeri særdeles alvorligt.

Fuglede, der oprindelige stammer fra Nordjylland, har på de sociale medier også gjort en del ud af at berette om, at han og hans unge familie har købt hus og bygget en tilværelse op i kredsen.

Fuglede understreger, at hans exit fra Venstre først og fremmest handler om politisk uenighed, men det er svært ikke at bemærke, at hans store sats på en lang karriere som folkevalgt for Vestjylland så ud til at slutte ved næste valg med de nuværende meget ringe meningsmålinger for Venstre.

Læs også

I Danmarksdemokraterne kan Fuglede sikkert levetidsforlænge karrieren, og Støjbergs glade smil vidner om, at dagens skifte for hende er en kæmpe triumf. Endelig lykkedes det hende at få rekrutteret en Venstremand fra folketingsgruppen! Det giver Danmarksdemokraterne yderligere legitimitet og troen på, at de man kan vokse yderligere i meningsmålingerne.

Kunne Troels Lund have håndteret sagen anderledes? Måske ville det have været bedre, hvis han i december havde udnyttet situationen, hvor også de kritiske partifæller bad ham om at overtage tøjlerne, til at flytte Venstre et sted hen, hvor det stod mere klart, hvad man mente?

Der er en del vælgere, der venter på en udmelding, om Venstre fortsat skal være landbrugets parti eller et parti, der tager den grønne omstilling alvorligt.

Lige nu er V hverken fugl eller fisk, og vælgerne har ikke været imponerede. Hverken dem, der er for eller imod en grøn afgift på landbruget.

Tiden er kommet, hvor Troels Lund fortæller, hvilket parti Venstre skal være i fremtiden

Jarl Cordua

I de seneste meningsmålinger har Venstre ligget under ti procent, hvilket ikke er overraskende, i det det er ret umuligt at være et attraktivt politisk parti, hvis man som parti overfor vælgerne fremstår som værende helt uden holdninger til brandaktuelle politiske spørgsmål.

Troels Lund, der p.t. står overfor at genåbne og forhandle en ny runde forsvarsforhandlinger med betydelige milliardinvesteringer, får næppe hverken tid eller overskud til at skifte kurs her på den korte bane med mere klare meldinger om, hvem Venstre skal være parti for i fremtiden, hvis altså ikke man vil falde tilbage til at dyrke den gamle base i Vestjylland, som man er ved til at tabe til Inger Støjberg.

Det er i det hele taget spørgsmålet om Lunds og hans næstformand Stephanie Loses strategi med det selvvalgte omdømme som "kedelige, men kompetente" og uden klare svar, formår at holde valgperioden ud.

Bliver kommunalvalget i november 2025 den katastrofe for Venstre, som det ser ud til lige nu, så må der ske noget drastisk. Det oplagte valg er at forlade regeringen, inden det sker.

Indtil tirsdag kunne Venstrefolk bilde sig selv ind, at det nok skulle gå alt sammen, og at Lund og Lose var lykkedes med deres mission om at holde sammen på Venstre. Nu ved alle, at den illusion er brast.

Venstre er knækket over tre gange på få år. Vælgerne er gået til Lars Løkkes Moderaterne, Støjbergs Danmarksdemokraterne og siden valget til Liberal Alliance. Nu fortsætter afskalningen tilsyneladende.

Tiden er kommet, hvor Troels Lund fortæller, hvilket parti Venstre skal være i fremtiden, og især hvem Venstre skal være parti for?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00