Her er Thornings skattesag

SKATTESAG: Altinget | Skat ridser den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidts skattesag op.
Niels Th. Dahl

Sommerens altoverskyggende emne på skatteområdet blev ikke egentlig skattepolitisk, men handlede i stedet om skatteforholdene for den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidt - eller rettere: Skatteforholdene for hendes mand, Stephen Kinnock, der arbejder og betalte skat i Schweiz, men måske - måske ikke - bor og er skattepligtig i Danmark.

Altinget | Skat ridser her sagens hovedpunkter op:

Skal Stephen Kinnock betale skat i Danmark?
Sagen ramte avisernes forsider den 23. juni 2010, da B.T. kunne afsløre, at Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock ikke betaler skat i Danmark, men i Schweiz, hvor han arbejder som direktør i World Economic Forum. Det på trods af, at hans kone og børn bor i Danmark, og på trods af, at han ofte opholder sig i hjemmet i Danmark.

Det kom også frem, at familien Thorning ikke havde bedt om forhåndsgodkendelse fra SKAT til, at Stephen Kinnock kunne betale skat i udlandet - sådan som det ifølge eksperter er praksis.

Det affødte straks mistanker og avisoverskrifter om, at Helle Thorning-Schmidt og hendes mand bevidst forsøgte at unddrage sig dansk skat ved at gå i "skattely" i udlandet.

En række skatteeksperter mente således, at Kinnock er skattepligtig i Danmark, selv om han ikke arbejder her, fordi han med sin familie i Danmark kunne sige at have sine "livsinteresser" her. Det kunne også sagtens være tilfældet, selv om han måske ikke engang opholdt sig 180 dage om året i landet, sagde de - særligt, hvis han udførte bare en smule arbejde eller sendte arbejdsrelaterede e-mails e.l., når han var i Danmark.

Helle Thorning-Schmidt afviste imidlertid heftigt, at hun eller hendes mand skulle have spekuleret i skatten. Hun fastslog, at hendes mand slet ikke havde noget valg, men var tvunget til at betale skat i Schweiz, fordi han "arbejder i Schweiz, har en schweizisk arbejdsgiver, får sin løn i Schweiz og opholder sig størstedelen af året i Schweiz" og fastslog også, at Kinnock ikke rejste på forretningsrejser til Danmark.

Ikke desto mindre bad hun få dage senere SKAT om at undersøge sin mands skatteforhold.

Thorning og Kinnock selvangiver i Danmark
En række skatteeksperter afviste imidlertid hurtigt Thorning-Schmidts udlægning af hendes mands skatteforhold. Det var nemlig ganske enkelt ikke rigtigt, når Thorning hævdede, at Kinnock ikke selv kunne vælge, hvor han ville betale skat. Det kan han sagtens, sagde de.

Derudover blev det også afsløret, at Stephen Kinnock i hvert fald fire gange i modstrid med Thornings oprindelige forklaring rent faktisk havde været til arbejdsmøder i Danmark, så sent som 16. juni i år.

Den 1. juli valgte Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock da også at indlevere selvangivelse til de danske skattemyndigheder og dermed betale dansk skat for hele 2009. Helle Thorning-Schmidt fastholdt dog, at de egentlig ikke var forpligtede til det, eftersom ægteparret havde "talt dage" og var nået frem til, at Stephen Kinnock kun var i Danmark i alt 33 weekender om året. De indbetalte dog skatten, fordi de var "blevet klar over, at der er en gråzone. Vi er stadig helt overbeviste om, at vi ikke er i nærheden af den gråzone. Men vi ønsker heller ikke debat om, hvorvidt vi er det. Eller mistanke om, hvorvidt vi er det. Derfor vælger vi nu at tage skridtet fuldt ud."

Thorning afsløres i modstridende oplysninger
Netop som der var kommet en smule ro på sagen, eksploderede den imidlertid igen. B.T. kunne nemlig den 29. juli afsløre, at Helle Thorning-Schmidt i oktober 2009 havde ansøgt Justitsministeriet om tilladelse til, at Stephen Kinnock som udenlandsk statsborger kunne blive medejer af familiens hus i Danmark. Her havde Thorning-Schmidt imidlertid tydeligt gjort opmærksom på, at hendes mand "er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt" - og altså ikke kun de 33 weekender, hun havde oplyst til skattevæsenet i 2010.

Oven i købet havde Thorning-Schmidt få dage efter i en uddybende mail til Justitsministeriet gentaget påstanden og tilføjet, at sådan havde det været helt siden 2004.

Sagens nye drejning gav ny næring til anklagerne om, at Thorning-Schmidt forsøgte at tilpasse oplysningerne til myndighederne, alt efter hvad der gav hende selv og hendes mand den største fordel. Og uanset om det var Thorning-Schmidts oplysninger til Justitsministeriet (hver weekend) eller til SKAT (33 weekender), der var urigtig, påpegede eksperter i strafferet, at det er ulovligt at afgive urigtige oplysninger til myndighederne, og at det i princippet kunne straffes med op til fire måneders fængsel.

Helle Thorning-Schmidt blev politianmeldt af Venstres Ungdom, og hendes skattesag blev herefter kulegravet ikke bare af SKAT, men også af politiet.

Helle Thorning-Schmidt afbrød kort efter sin sommerferie, vendte hjem til Danmark og sagde, at hun havde begået en fejl, da hun skrev til Justitsministeriet - "en sløset fejl, men ikke en bevidst fejl" - og tilføjede, at hun og hendes mand har dokumentation, der kan bevise det. Hun fastholdt derudover fortsat, at Stephen Kinnock ikke behøvede betale skat i Danmark, men altså nu gjorde det frivilligt.

Kinnock udnyttede ikke sin ret til at eje bolig
Hermed var skattesagen imidlertid ikke lagt død. Det kom nemlig også frem, at på trods af, at Justitsministeriet havde imødekommet Thorning-Schmidts ansøgning om at give Stephen Kinnock tilladelse til at være medejer af familiens hus, havde han imidlertid ikke benyttet sig af den.

Dermed havde Helle Thorning-Schmidt fået ret til dobbelt rentefradrag, fordi Kinnock (indtil han selvangav i Danmark) ikke havde betalt skat i Danmark - ifølge en skatteekspert en "fuldt lovlig skattefidus", som kunne give en økonomisk gevinst på 200.000 kr. over en femårig periode.
 
Dernæst blev Helle Thorning-Schmidts vurdering af Stephen Kinnocks skatteforhold i begyndelsen af august nu også afvist af parrets egen skatterevisor, den bemærkelsesværdigt åbenmundede Frode Holm, der er administrerende direktør i skatterådgivningsfirmaet Revitax. Han slog fast, at Stephen Kinnock "er i 2009 fuldt og helt skattepligtig i både Danmark og Schweiz. Og derfor skal han også indgive selvangivelse i Danmark".

BT gravede nu i øvrigt også flere gamle citater frem fra både Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock, der såede ny tvivl om forklaringen om, at Kinnock kun var i Danmark 33 weekender om året. I aviser og ugeblade i løbet af 2009 og 2010 havde Thorning således bl.a. sagt, at Kinnock "kommer hjem torsdag aften eller fredag eftermiddag", "at min mand kommer hjem og er der tre nætter hver uge", at han "flyver til World Economic Forum om mandagen og er til fredag", men "nogle uger hopper han allerede på flyet hjem til familien om torsdagen". Og Kinnock selv: "Jeg er et kendt ansigt i SuperBest på Østerbrogade, hvor jeg handler ind hver weekend."

Sagen behandles fortsat af SKAT og politiet. Professor Aage Michelsen fra Handelshøjskolen vurderede dog over for Politiken, at Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock formentlig klarer juridisk frisag over for skattevæsenet, fordi ægteparret nåede at selvangive dansk indkomst for Stephen Kinnock inden 1. juli.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Stephen Kinnock

MP (Labour), Storbritannien
master i europastudier (Europakollegiet, Brugge, 1993), BA i moderne sprog, fransk og spansk (Cambridge Uni. 1992)

0:000:00