Historisk EU-topmøde om Ukraine er taget som gidsel for Orbáns afpresning

Ukraines økonomiske overlevelse og forhold til Europa bliver ikke det eneste offer, hvis Ungarns leder gør alvor af at blokere både udvidelse og reform af EU’s budget, når de europæiske ledere samles torsdag og fredag. Statsministeren forudser ”et af de sværeste topmøder i lang tid”.

Onsdag lovede premierminister Viktor Orbán i det ungarske parlament, at han vil bremse EU's planer om at åbne optagelsesforhandlinger med Ukraine.
Onsdag lovede premierminister Viktor Orbán i det ungarske parlament, at han vil bremse EU's planer om at åbne optagelsesforhandlinger med Ukraine.Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenRikke AlbrechtsenJulie Schønning

BRUXELLES: Der er lagt op til lange natlige forhandlinger med risiko for sammenbrud, når statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag samles med sine europæiske kolleger til et skæbnetopmøde med store konsekvenser for Ukraine.

Enten får regeringen i Ukraine flere hundrede milliarder kroner og et løfte om at åbne forhandlinger om optagelse – eller også går ukrainerne nærmest tomhændede fra dette EU-topmøde på et tidspunkt, hvor også den amerikanske støtte vakler.

”Det er nok et af de sværeste topmøder i lang tid, vi går ind til,” sagde statsministeren til Folketingets europaudvalg før hun tog til Bruxelles:

”Jeg er ikke sikker på, at et par dage er nok. Det kan godt blive et topmøde, der trækker ud,” lød det fra Mette Frederiksen.

Der har ellers været lagt op til historiske beslutninger: En pakke med 127 milliarder kroner i støtte og dobbelt så meget i lån til Ukraine over de næste fire år – og så en forventet beslutning om snart at åbne forhandlinger om fremtidigt medlemskab af EU for både Ukraine, Moldova og Bosnien-Hercegovina.

Alle disse mål er i fare nu, og den altoverskyggende grund til det hedder Viktor Orbán. Selv om der også er andre udfordringer, så udgør Ungarns leder langt den største trussel mod topmødets chancer for at levere.

Ukraine advarer om økonomisk sammenbrud

Mens alle de 26 andre medlemslande er parat til at tage disse skridt, så har Ungarns Viktor Orbán nu i flere måneder fastholdt, at han ikke vil være med til at love hverken nye EU-milliarder eller optagelsesforhandlinger til Ukraine.

Det har i de seneste dage udløst skarpe advarsler fra den ukrainske regering om ”ødelæggende konsekvenser”, hvis de europæiske regeringer ikke kan leve op til deres løfter om at støtte Ukraine ”så længe, det er nødvendigt.”

”For det ukrainske folk er dette en enorm og meget vigtig beslutning,” siger Ukraines vicepremierminister, Olha Stefanishyna, til netmediet EUObserver.

Tidligere har den ukrainske finansminister advaret om, at hele det krigshærgede lands økonomi falder sammen næste år, hvis støtten fra EU og USA løber ud. I Washington er en støttepakke med over 400 milliarder kroner til Ukraine også kørt fast i Kongressen.

Den seneste uge har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, desperat rejst rundt i USA og Europa for at overvinde modstanden.

Inden for EU har der ligeledes været intense forsøg på at overtale Orbán fra en række andre ledere, herunder blandt andre Frankrigs præsident, Hollands regeringsleder og også statsminister Mette Frederiksen, der talte i telefon med ungareren tirsdag.

Læs også

Von der Leyen: Vores rolle er afgørende

Til sidste øjeblik vælter advarslerne ind fra EU-toppen, som frygter et alvorligt tab i troværdighed for samarbejdet på et tidspunkt, hvor Vladimir Putins Rusland igen optrapper krigen og Ukraine frygter at løbe tør for penge og militært udstyr.

”Vi er nødt til at leve op til vores forpligtelser over for Ukraine, så vi fortsat kan være en troværdig og stærk partner,” skriver topmødets vært, EU’s rådsformand Charles Michel, i sit invitationsbrev til stats- og regeringslederne.

Også kommissionsformand Ursula von der Leyen, som har anbefalet at åbne forhandlinger med Ukraine, advarede onsdag om det historiske ansvar.

”Ukraine kæmper ikke alene imod en invasionsmagt, men for Europa. Det at slutte sig til vores familie vil være Ukraines ultimative sejr. Og vi har en afgørende rolle at spille, hvis det skal ske,” sagde hun i en tale til Europa-Parlamentet.

Foreløbig synes advarslerne dog at falde for døve ører i Budapest.

”Ungarn kommer ikke til at skifte mening,” siger den ungarske europaminister, János Bóka, til den britiske avis Financial Times.

Forleden sagde Ungarns udenrigsminister, at det ville være ”uansvarligt” for EU at forhandle om fremtidigt medlemskab for Ukraine. Orbán selv har skrevet til rådsformand Charles Michel for at bede ham tage emnet helt af topmødets dagsorden.

Kritik af frigivet milliardstøtte til Ungarn

Dermed er der optræk til et frontalt sammenstød mellem Ungarn og de andre landes ledere, medmindre Viktor Orbán i sidste øjeblik giver sig til gengæld for løfter om at få frigivet nogle af Ungarns mange milliarder indefrossen EU-støtte.

Over 200 milliarder kroner i støtte har været tilbageholdt i et stykke tid, fordi den ungarske retsstat ifølge Bruxelles var blevet så undermineret, at den korrekte anvendelse af pengene fra EU ikke kunne garanteres. Efter at nogle af betingelserne er blevet opfyldt, besluttede EU-Kommissionen onsdag aften at frigøre omkring 75 milliarder kroner.

Kommissionen insisterer på, at timingen er tilfældig, men det kan ikke undgås, at den massive udbetaling ligner et knæfald for Orbáns regime i sidste øjeblik. Pengene kommer på trods af, at formændene for de fire største politiske grupper i Europa-Parlamentet få timer før skrev til Ursula von der Leyen i et forsøg på at bremse godkendelsen.

For det første giver det Orbán albuerum til at kræve EU-penge udbetalt. For det andet kan han give et falsk indtryk af sig selv som en slags frihedskæmper for det ungarske folk. Og for det tredje kan han signalere til Putin, at han er og forbliver Kremls trojanske hest inden for EU.

Edit Zgut-Przybylska
Lektor ved Det Polske Videnskabernes Akademi

”Det er indlysende, at en fair fordeling af EU’s midler i Ungarn er stort set umulig,” lyder det i brevet underskrevet af gruppeformændene fra de konservative, socialdemokraterne, de liberale og De Grønne i Parlamentet.

I den liberale gruppe Renew kalder næstformand Morten Løkkegaard Orbáns opførsel for skandaløs: ”Vi kan og skal ikke længere tolerere, at han afpresser fællesskabet og tager centrale politiske beslutninger som gidsler. Ikke på vores regning. Og slet ikke på ukrainernes,” siger Løkkegaard.

Orbán er Ruslands og Kinas rambuk i Europa

Også uafhængige eksperter i ungarsk politik advarer om, at uanset det præcise udfald af de kommende dages topmøde, så vil Viktor Orbán fortsætte med sin obstruktion og afpresning. Det tillader ham nemlig at slå tre fluer med ét smæk, siger den ungarske politolog Edit Zgut-Przybylska til Altinget:

”For det første giver det ham albuerum til at kræve EU-penge udbetalt. For det andet kan han give et falsk indtryk af sig selv som en slags frihedskæmper for det ungarske folk. Og for det tredje kan han signalere til Putin, at han er og forbliver Kremls trojanske hest inden for EU,” siger den ungarske forsker, der er lektor ved Det Polske Videnskabernes Akademi (PAN) i Warszawa.

Edit Zgut-Przybylska mener dog slet ikke, at Viktor Orbáns mål er at få drevet Ungarn ud af Den Europæiske Union.

”Selv om hans folk nogle gange lufter tanker om ’Huxit’, så er det i regeringens interesse at blive i EU. For det er jo en af de vigtigste fordele, som Kina og Rusland kan se ved Orbán: Han er deres rambuk inden for EU og Nato,” siger hun.

Det er sket før, at Viktor Orbán har truet med at blokere alting i EU for derefter at give sig til gengæld for penge eller ekstra indflydelse. Men under de seneste ugers forhandlinger i Bruxelles har der bredt sig en fornemmelse blandt de europæiske diplomater af, at den ungarske leder måske mener det alvorligt denne gang.

Læs også

Svære budgetforhandlinger kan vælte

Hvis det er tilfældet, så kan topmødet enten fortsætte helt ind i weekenden – eller måske bryde sammen relativt hurtigt torsdag eller fredag. I så fald vil der være andre ofre end Ukraines EU-håb.

Pakken med ny milliardstøtte til Ukraine hører til i en større midtvejs-revision af EU’s rammebudget, som også indeholder andre justeringer af budgettet for eksempelvis at finde penge til at betale for inflation og rentestigninger, håndtere immigration og styrke den grønne industri i Europa.

Forhandlingerne om budgettet er svære nok i sig selv. Det eneste, som de 26 andre medlemslande er enige om, er pengene til Ukraine. Hvis Ungarn blokerer for de midler, kan hele milliardforøgelsen af EU’s rammebudget falde på gulvet.

Bag kulissen bliver der allerede talt om, hvordan de andre lande i givet fald kan gå uden om rammebudgettet og finde penge til Ukraine på andre måder. Men det vil i så fald blive dyrere, mere besværligt og uden de langsigtede garantier, som Ukraine har så hårdt brug for.

Er der en Plan B for udvidelsen?

Og så er der spørgsmålet om at åbne forhandlinger om optagelse med Ukraine.

Hvis Viktor Orbán står i vejen for den beslutning, så vil det formentlig heller ikke kunne besluttes at gå videre med hverken Moldova eller Bosnien-Hercegovina, ligesom der næppe heller vil blive givet kandidatstatus til Georgien som planlagt.

Igen er det sandsynligvis ikke umuligt at hive en Plan B op af skuffen i en fart.

Man kan altid strikke diplomatiske formuleringer sammen, som i en lidt mere formummet form baner vej for at åbne disse forhandlinger på et senere tidspunkt.

Men EU’s troværdighed vil blive skadet. Og hvorfor skulle Viktor Orbán egentlig fjerne sin blokade senere, hvis han ikke gør det nu? I mellemtiden er det muligt, at det nye momentum i EU’s udvidelse går tabt.

For selvom Orbán ved første øjekast ser ud til at være isoleret, så kan en del af hans skepsis overfor Ukraine godt være delt af andre lande bag kulissen.

På tværs af Europa er der mange politikere, som ikke er uenige med den ungarske leder – og de gør fremskridt i vigtige lande som Holland, Frankrig og Tyskland.

Danskerne er dem, der helst vil optage Ukraine

Appetitten på videre EU-udvidelse er heller ikke overvældende i de europæiske befolkninger – om end danskerne faktisk er blandt de mest positive, hvis man skal tro en ny meningsmåling foretaget for Tænketanken Europa og European Council on Foreign Relations (ECFR).

Ifølge målingen er knap halvdelen af de adspurgte danskere åbne for at indlemme Ukraine i Unionen, mens det kun er omkring hver tredje af tyskerne og franskmændene, der svarer ja til en dag at lukke ukrainerne ind i klubben.

Men hvis man spørger danskerne hvorfor, så handler det ikke om økonomiske eller sikkerhedsmæssige fordele for dem selv. Et flertal på 54 procent forventer, at Ukraines medlemskab vil have en negativ påvirkning på økonomien. Knap 40 procent forudser også en negativ effekt på sikkerhedssituationen.  

Dermed er det moral og ikke rationalitet, som er borgernes argument for at lade Ukraine blive optaget, konkluderer Tænketanken Europas direktør, Lykke Friis:

”Argumentet bliver følelsesmæssigt – at vi er på Team Ukraine – mens budskabet om, at udvidelse også handler om vores egen sikkerhed ikke er blevet købt eller forstået. Vi gør det for dem og ikke for os,” siger hun.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

0:000:00