Holstein: Pia Olsen mangler politisk mandat

FORMANDSVALG: Den nye formand for SF, Pia Olsen Dyhr, havde stået stærkere med en kvalificeret modkandidat. Det store spørgsmål bliver, om Pia Olsen Dyhrs politiske linje i længden vil blive fulgt af baglandet.
Den nye formand for SF, Pia Olsen Dyhr, risikerer at lide under manglende politisk mandat, vurderer Erik Holstein.
Den nye formand for SF, Pia Olsen Dyhr, risikerer at lide under manglende politisk mandat, vurderer Erik Holstein.Foto: Pressefoto
Klaus Ulrik Mortensen
Fakta
Blå bog:

Pia Olsen Dyhr, 42 år, ny formand for SF. Født i Vallensbæk, forældre ufaglærte. Kandidat i statskundskab fra KU 2010.
 
Har arbejdet for Danmarks Naturfredningsforening 2000-2006. Politisk koordinator i CARE, 2006 til 2007.
 
Formand for SFU fra 1996-1998 sammen med Jacob Svarre. Medlem af Folketinget siden 2007. Handels- og investeringsminister 2011-2013. Transportminister 2013-2014.

Stillede i 2005 op til posten som formand for SF, men tabte til Villy Søvndal.

Gift med Villy Dyhr, forbundssekretær i HK/Danmark. Mor til tre piger. Bor i Brønshøj.

Kilde: Fakta fra Altinget.dk
Nyheden om Pia Olsen Dyhrs vordende formandskab er god læsning for de folkesocialister, som det seneste halvandet år har savnet en leder med politisk gennemslagskraft.

Power har den 42-årige tidligere minister nemlig masser af, vurderer politisk analytiker på Altinget.dk Erik Holstein.

"Ingen kan være i tvivl om, at man med kåringen af Pia Olsen Dyhr har fået en fantastisk dygtig politiker som formand," siger han.
 
Men spørgsmålet er bare, om opgaven er løst ved at finde en stabil aftager til Annette Vilhelmsens mildest talt vaklende formandsstol. Det mener Erik Holstein ikke.

"Problemet er, at selv den dygtigste formand ikke gør megen gavn, hvis ikke der er bred opbakning til hendes linje. Pia Olsen Dyhr havde været bedre tjent med en seriøs modkandidat fra partiets venstrefløj, så Pia også kunne sige, at hun havde fuld opbakning til sin politik," siger han.

Peter Andersen var en joke
I en lille uges tid var der skam et alternativ. En 24-årig amatørskuespiller fra Kolding, Peter Andersen, som mente, at han i mangel på bedre gerne ville stille sin person til rådighed.

"Det havde været en joke med et valg mellem Pia Olsen Dyhr og Peter Andersen. Men en kandidat som Trine Pertou Mach havde givet god mening," mener Holstein.

Flere har undervejs undret sig over, at venstrefløjen, som reelt tvang SF ud af regeringen, ikke har været i stand til at stille med et alternativ. 

"Forklaringen er ganske enkelt, at SF står i en så svækket situation, at man ikke vælger formand efter den politiske linje, men efter hvem der vil være den bedste til at markere partiet," vurderer Holstein.

Trine Mach Pertou ønskede ikke at stille op, og spørgsmålet er, om hun ikke også ville være for grøn til at styre SF videre. Og selv om Karsten Hønge bragede ind i Folketinget og formåede at sætte ord på manges frustrationer, skal man huske på, at han stadig kun er vikar for stressramte Anne Baastrup.

"Jonas Dahl havde været en mulighed. Han er fagligt dygtig og havde været en mere samlende figur end Pia Olsen Dyhr. Problemet er bare, at han mangler tilstrækkelig gennemslagskraft," pointerer Erik Holstein.

I første weekend af marts skal Pia Olsen Dyhr hyldes på SF’s ekstraordinære landsmøde i Kolding. Her vil baglandet stå sammen om hende i forsøget på at vise omverdenen, at man i fællesskab er parat til at bjærge den synkende skude.

Balancen mellem Pia og baglandet
Pia Olsen Dyhr har været i offentligheden med budskabet om, at hun kun stillede op til formandskabet, hvis der var entydig opbakning til hendes linje.

Men hvordan kan man forvente, at venstrefløjen i partiet vil bakke op om den linje, som sendte SF i regering og vælgerkrise?

"Det er helt klart, at der venter en stor udfordring. Og skal projektet med at genrejse SF lykkes, skal Pia Olsen Dyhr finde en linje, som både rimer på hendes politiske ambitioner og visioner, men som også er spiselig for baglandet. Ellers vil de seneste års ballade bare gentage sig," siger Erik Holstein.

Og udfordringerne venter lige om hjørnet. Først skal SF beslutte sig for, hvordan man forholder sig til en række af de diskussioner, hvor man som regeringspartner har været låst. Dernæst vil der fra baglandet blive rejst krav om genindførelsen af tidligere mærkesager som millionærskat og billigere offentlig transport. 

"Man er nødt til at komme med klare meldinger - også hvis det generer de tidligere regeringspartnere. Nu har SF en mere fri position, og den er man nødt til at udnytte frem til valget. Hvordan skal man ellers få vælgerne tilbage?" siger Erik Holstein.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

0:000:00