Holstein: Solide overraskelser på Løkkes nye ministerhold

ANALYSE: Kristian Jensen satte sig igennem, mens en række af Løkkes væbnere blev degraderet.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Erik Holstein

Haaahaaahaaa.

Søren Pind (V) slog en lettere forceret latter op, da han skulle kommentere sin degradering fra justitsminister til uddannelses- og forskningsminister – eller ”fremtidsminister”, som han lynhurtigt opgraderede posten til.

Lignende reaktioner vil kunne høres i forskellige variationer dagen igennem, hvor skuffede ministre skal finde den rette grimasse. For Pind er ikke den eneste, der har trukket en nitte.

Nedtur
En trofast Løkke-væbner, Troels Lund Poulsen (V), mister ikke alene det centrale Erhvervs- og Vækstministerium til fordel for Beskæftigelsesministeriet, han ryger også ud af regeringens vigtige økonomiudvalg.

Læs også: Her er Løkkes nye ministerhold

Troels Lund Poulsen var en af kandidaterne til at afløse Claus Hjort Frederiksen (V) som finansminister, men da Kristian Jensen (V) måtte aflevere Udenrigsministeriet til LA-leder Anders Samuelsen, gik Finansministeriet i stedet til Jensen. Et bytte, som Venstres næstformand er særdeles tilfreds med, og som styrker hans position som kronprins.

I det hele taget har Løkke taget tilbørligt hensyn til Jensen-fløjen, hvor Ellen Trane Nørby (V) overtager det vigtige Sundhedsministerium efter Løkke-støtten Sophie Løhde (V), der i stedet bliver minister for ”silly walks” – eller Ministeriet for Offentlig Innovation, som det nyoprettede ministerium officielt hedder.

En anden Venstre-overraskelse er Claus Hjort Frederiksen (V), der udvider sit minister-repertoire ved at overtage Forsvarsministeriet efter endnu en Løkke-støtte, Peter Christensen (V). ”PC” har ikke engang et folketingsmandat at falde tilbage på, så manden, der var kørt i stilling til at blive ”den nye Hjort”, bliver i stedet sendt ud i det politiske dødsrige af selvsamme Hjort.

De uundværlige
Hjorten bevarer selv pladsen i regeringens koordinationsudvalg, og her finder man grunden til, at han er blevet i regeringen. Han er stadig så vigtig, at han skal være med i den centrale strategi, og han var formodentlig kommet med i de centrale udvalg, selv hvis han var endt som kirkeminister.

Endelig er Inger Støjbergs (V) genudnævnelse som udlændinge- og integrationsminister værd at hæfte sig ved. Det er en opbakning til hendes hardcore udlændingepolitik, som ventes videreført – eller endog forstærket – i den nye regering.

Skyggerne fra Søvndal og Espersen
De største overraskelser findes i Liberal Alliances ministervalg.

At Anders Samuelsen – den umulige dreng i den borgerlige klasse – nu bliver udenrigsminister, kan ses som den endelige blåstempling af den tidligere rebel. Men om det er en sejr eller en pyrrhussejr er helt åbent.

Engang var Udenrigsministeriet en garanti for succes, men det kan ikke ligefrem siges om de to sidste partiformænd, der har haft posten. Det er en glamourøs post, som både Lene Espersen (K) og Villy Søvndal (SF) skulle have holdt sig langt væk fra.

Læs også: Her er regeringens magtfulde udvalg

Det er i sig selv problematisk for en partiformand at bruge halvdelen af sin tid i Papua Ny Guinea og Burkina Faso, når man samtidig skal sikre sin indflydelse i regeringen og styre sit parti. Men dertil kommer, at det ikke ligefrem er udenrigspolitikken, Anders Samuelsen eller Liberal Alliance har markeret sig på.

At parkere LA's stærkeste kort langt fra centrum på et politikområde, der aldrig har været afgørende for partiet – det er et sats af den mere risikable slags. Tilmed i en situation, hvor Liberal Alliance i forvejen står sårbart og har et troværdighedsproblem. I stedet skal Simon Emil Ammitzbøll (LA) klare de hjemlige forretninger som økonomi- og indenrigsminister.

Spændende valg
Til gengæld kan udnævnelsen af Thyra Frank (LA) som ældreminister vise sig at være et ret genialt træk.

Dermed udvider LA det repertoire – der det sidste halvandet år har været meget ensidigt – til igen at omfatte en anti-bureaukratisk, alternativ tilgang til den offentlige sektor. Tilmed med et social-liberalt touch.

Thyra Frank er ikke naturligt designet til ministerrollen, og hun får brug for den rette støtte fra partiet, hvis hun ikke skal pakkes sammen af embedsmændene. Men med den rette opbakning kan hun blive en stor gevinst for LA.

Mette Bock som kulturminister og Merete Riisager som undervisningsminister er også interessante valg. Begge har evnen til at tænke på tværs af systemerne, og mens LA's indrømmelser på den overordnede økonomiske politik var meget pauvre, har partiet en chance for at sætte nye dagsordener på kultur og uddannelse.

Ministeriets gidsel
For Konservative er det business as usual.

Veteranen Brian Mikkelsen er den eneste med ministererfaring, og han sættes naturligt nok ind på en central økonomisk post som erhvervsminister.

K-formand Søren Pape Poulsen følger den konservative tradition og napper justitsministerposten.

Man må håbe for Pape, at han har lært af nogle af sine forgængere, hvad man ikke skal gøre. For talrige som stjernerne på himlen er de justitsministre, der har haft en hårdkogt retorik – og ændret meget lidt i praksis. Det gjaldt ikke mindst Lene Espersen, der havde posten i næsten syv år.

Helt konkret bliver det spændende at se, hvordan Pape vil håndtere de efterhånden mange klager over, at politiet ikke gør sit arbejde ordentligt.

Her bliver lakmusprøven, om Pape vil optræde som ministeriets gidsel og efterplapre den sædvanlige justitsministerielle plade – eller han vælger at blive en ”borgernes minister”, der har mod til at kræve, at også politiet lever op til sit ansvar.

Ingen retfærdighed
Blandt de fyrede ministre hæfter man sig ved veteranen Bertel Haarder, der lige nåede at sætte rekord som manden med længste ministertid i dansk parlamentarismes historie.

Haarder har således haft sin tid, men det er alligevel tankevækkende, at Venstre-regeringens mest populære minister bliver fyret.

Når kabalen skal gå op, er der ikke så meget, der hedder retfærdighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00