Mens Hummelgaard venter på Kosovo, står fængselsplaner i Danmark stadig i stampe

To nye udslusningsfængsler og tiltag, der skulle aflaste fængselsbetjentene og skabe mindre overarbejde, er sat på pause, fordi der fortsat mangler finansiering af aftalen om Kriminalforsorgens økonomi. Regeringen holder fast i planerne om at leje fængselspladser i Kosovo.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon LesselKatrine Falk Lønstrup

I flere måneder har en række længe ventede tiltag i et presset dansk fængselsvæsen været udskudt på grund af manglende finansiering.  

Og mens justitsminister Peter Hummelgaard (S) insisterer på at gå videre med planerne om at leje 300 fængselspladser i Kosovo, har den nye SVM-regering ikke løst udfordringen med at finde pengene til de projekter, der er sat på pause. 

Det er blandt andet planer om at etablere to nye udslusningsfængsler og flytte opgaver fra fængselsbetjente til andre faggrupper, som i sidste ende skulle frigøre flere fængselsbetjente, der fortsat er stillet i bero på grund af manglende finansiering.

I alt mangler der 215 millioner kroner i aftalen om Kriminalforsorgens økonomi, som Kosovo-fængslet er en del af. Og det har sat i alt fire planlagte tiltag fra den politiske aftale i bero (se faktaboks).

Det oplyser Kriminalforsorgen til Altinget, og Justitsministeriet bekræfter oplysningerne.

"Det betyder, at der – indtil der findes en løsning på den manglende finansiering – er behov for at berostille dele af flerårsaftalen, så der ikke bruges flere penge, end der er finansiering til i aftalen. De initiativer, der berostilles, omfatter dog ikke initiativet om fængselspladser i udlandet," oplyser Justitsministeriet.

Vi trænger ikke til at bygge en helt masse nyt. Vi trænger til at få serviceret og vedligeholdt den danske kriminalforsorg.

Bo Yde Sørensen
Formand, Fængselsforbundet

Altinget har tidligere afdækket, at der går længere tid end planlagt, før de første udvisningsdømte kriminelle kan sendes til regeringens kosovoske prestigeprojekt. I Kosovo skal en aftale om danske ulandsmillioner til landet nemlig først på plads, før de kosovoske politikere kan stemme om at vedtage fængselsaftalen.

Samtidig mangler der i Kriminalforsorgen både fængselspladser og personale. Og for nylig kom det endda frem, at Kriminalforsorgen i 2022 måtte lukke 80 fængselspladser, fordi der mangler fængselsbetjente.

Stod det til Fængselsforbundet, skulle lejen af 300 fængselspladser i Kosovo have været sat på pause i stedet for nogle af de tiltag, der nu er stillet i bero.

”Vi trænger ikke til at bygge en helt masse nyt. Vi trænger til at få serviceret og vedligeholdt den danske kriminalforsorg. Vi trænger til at få nogle af de her tiltag, der kan give nogle flere fængselsbetjente og et arbejdsmiljø, så vi kan fastholde og rekruttere,” siger Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Peter Hummelgaard. Justitsministeriets presseafdeling henviser til Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg. Han afviser, at videreførelsen af fængselsplanerne i Kosovo har indflydelse på de projekter, der er stillet i bero.

”Det er ikke sådan, at når vi insisterer på at holde fast i Kosovo, at vi så lægger andre planer i Kriminalforsorgen i Danmark på is. Sådan er det ikke," siger han.

Før folketingsvalget kunne Jyllands-Posten fortælle, at de pågældende projekter var sat på pause. Det vakte allerede dengang kritik. Siden er en ny regering kommet til, men det har ikke ændret på situationen for de udskudte projekter.

Socialdemokratiets retsordfører lægger vægt på, at det er Kriminalforsorgens vurdering at sætte de pågældende initiativer i bero, mens der fortsat mangler finansiering. 

Læs også

Aftalepartier vil finde resterende finansiering

To af partierne bag aftalen om Kriminalforsorgens økonomi – SF og DF – vil have justitsminister Peter Hummelgaard på banen, så de sidste millioner til aftalen kan findes, og alle projekterne kan blive søsat.

”Vi mangler virkelig finansieringen,” siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, og fortsætter:

”Det betyder, at hjælpen til de indsatte bliver ringere. Det er virkelig ulykkeligt for de mennesker, der har brug for at stoppe med kriminalitet og skabe sig et andet liv.”

Dansk Folkeparti er klar til at hjælpe regeringen med at finde pengene.

Fakta

Disse tiltag fra aftalen om Kriminalforsorgens stilles i bero i 2023, indtil der er klarhed om finansieringen: 

  • Opgaveflytning fra fængselsbetjente til andre faggrupper. 
  • Flere skærpede sikkerhedspladser og ny "sikkerhedsklasse 0" for de farligste indsatte. 
  • Pulje til civilsamfundsorganisationer. Det eksisterende samarbejde mellem civilsamfundet og kriminalforsorgen fortsætter. 
  • En udskydelse af idriftsættelsen af to af de fire nye udslusningsfængsler. 

Kilde: Kriminalforsorgen

”Regeringen må sætte sig i spidsen for, at vi får fundet de ressourcer, der skal til for, at Kriminalforsorgen kommer til at virke.”

Bjørn Brandenborg forklarer, at regeringen vil tage en snak med partierne, der står bag aftalen om Kriminalforsorgen. Men regeringens udspil er fortsat at finde de resterende penge fra den kulturmoms, som DF og Konservative trak sin støtte til i foråret 2022.

”Vores udgangspunkt er det samme, og vi synes ikke, at der er nogen grund til, at vi ikke skal bruge den finansiering, der er aftalt,” siger Bjørn Brandenborg.

Læs også

SF: Pilen peger på DF

Netop Dansk Folkeparti spiller en rolle i, hvorfor der lige nu mangler penge til den samlede aftale om Kriminalforsorgens økonomi, der blev indgået i december 2021.

Sammen med Konservative afviste partiet nemlig i maj 2022 at stemme for en ny kulturmoms, der skulle bibringe de 215 millioner kroner i finansiering til fængselsinitiativerne, som nu mangler.

Spørger man SF, skal kritikken af, at der er projekter, som lige nu er sat på pause, derfor rettes mod de to partier, der ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt ”stak af” fra finansieringen.

”Vi havde jo en hel aftale. Jeg synes virkelig, det er problematisk for Kriminalforsorgen, at der er to partier, der ikke har været deres ansvar bevidst i den her sammenhæng, for det er jo der, problemet ligger,” siger hun.

Men den kritik afviser DF.

”Betingelsen for at gennemføre kulturmomsen var, at det var et bindende krav fra EU. Da det derimod viste sig, at der var tale om overimplementering, ændrer det jo præmissen markant,” siger Peter Kofod.

Han mener samtidig ikke, at videreførelsen af projektet om at leje 300 fængselspladser i Kosovo er betinget af, at der er andre projekter, der stilles i bero på grund af manglende finansiering.

”Jeg mener ikke, du kan kæde de to ting sammen. Der er et generelt finansieringsproblem i Kriminalforsorgen, og så er der alle mulige andre problemer. En stor del af det handler også om manglende mandskab. For mig at se så skal man løse alle de her ting. Man skal ikke skære nogen af tingene væk,” siger Peter Kofod.

Hvorfor kan man ikke kæde det sammen? Man kunne vel også have sagt, at man udskyder Kosovo-fængslet, og så i stedet gå i gang med at bygge de sidste to udslusningsfængsler, når der mangler 215 millioner?

”Man kunne jo også bare finde de 215 millioner og løse problemerne den vej.” 

Artiklen er opdateret i overskrift, underrubrik og indledning onsdag 1. februar klokken 19.10, efter at Justitsministeriet i et svar til Altinget har præciseret, at de tiltag, der er sat på pause grundet manglende finansiering, ikke er direkte udløst af beslutningen om at arbejde videre med regeringens planer om et fængsel i Kosovo.

Overskriften lød tidligere: “Hummelgaard vil hellere vente på Kosovo end at sætte aftalte fængselsplaner i gang i Danmark”. Der er desuden fjernet et spørgsmål-svar fra S-ordfører Bjørn Brandenborg, da det relaterede sig til den oprindelige overskrift.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

0:000:00