Balkan-analytikere: Kosovos justitsminister skal overbevise skeptisk opposition, hvis flertal for dansk fængselsaftale skal sikres

Kosovos parlament har endnu ikke vedtaget et omdiskuteret fængselssamarbejde med Danmark, som kræver et ekstraordinært stort flertal. Trods en kritisk opposition og en intens debat forventer to politiske iagttagere dog i sidste ende, at aftalen bliver stemt igennem.

Det kræver to-tredjedele flertal i Kosovos parlament, hvis fængselssamarbejdet med Danmark skal blive en realitet.
Det kræver to-tredjedele flertal i Kosovos parlament, hvis fængselssamarbejdet med Danmark skal blive en realitet.Foto: Laura Hasani/Reuters/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupSimon Lessel

Bekymringer for landets sikkerhed og tilstand hos oppositionspartierne i Kosovo truer med at gøre det svært for Kosovos regering at finde det nødvendige flertal for en omstridt fængselsaftale med Danmark.

Derfor bliver det ikke nødvendigvis nogen nem opgave, når Kosovos justitsminister skal finde det ekstraordinært store flertal, der er påkrævet for, at landet i fremtiden kan huse 300 udvisningsdømte kriminelle fra Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra to eksperter, Altinget har været i kontakt med, som har fulgt debatten om de danske fængselsplaner blandt politikerne i Kosovo.

Zlatko Jovanovic, der er Balkananalytiker i Oplysningsforbundet Demokrati i Europa, forklarer, at højrefløjspartiet Kosovos Demokratiske Liga tidligere har kaldt sikkerhedsaspektet vigtigere end den økonomiske gevinst ved aftalen.

"Selvom Kosovo tjener på det her, er sikkerhed ifølge dem det vigtigste. Og det peger lidt i retning af, at de måske ville kunne finde på at stemme imod. Men samtidig har de også flere gange sagt, at de ikke er helt afvisende," siger han.

Det er svært på forhånd at sige, hvordan diskussionen kommer til at udvikle sig. Fordi det kommer selvfølgelig også til at handle om indenrigspolitik og alt muligt andet end fængselsaftalen alene.

Zlatko Jovanovic
Balkan-analytiker, Oplysningsforbundet Demokrati i Europa (DEO)

Arberesha Loxha Stublla fra den kosovoske tænketank Legal Political Studies tilføjer, at parlamentsmedlemmer fra både Kosovos Demokratiske Liga og højrefløjspartiet Kosovos Demokratiske Parti har argumenteret for, at Kosovo ikke er i en tilstand, hvor landet bør importere kriminelle.

"På trods af deres bekymringer er det vores forventning, at Kosovos parlament vil ratificere aftalen på grund Danmarks venskab med Kosovo og støtte af landet," skriver Arberesha Loxha Stublla til Altinget.

Heller ikke Zlatko Jovanovic mener, det er urealistisk, at aftalen bliver stemt igennem.

"Men det er svært på forhånd at sige, hvordan diskussionen kommer til at udvikle sig. Fordi det kommer selvfølgelig også til at handle om indenrigspolitik og alt muligt andet end fængselsaftalen alene, når det bliver debatteret i parlamentet."

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024